En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
2cbright

Vad vill du?

Tankar vad är det? Är människan så mäktig och har vi egentligen kontroll?

Det är nu det lite mer svårsmälta börjar ta sig form. Om vi nu enats om att tankar är det som styr oss och att dessa påverkas av både gener och miljö så finns det ju inget tvivel om att vi inte kan kontrollera vad vi tänker. Vad är egentligen en tanke? Det är en kemisk reaktion i en fettklump av nerver och hjärnceller. Oavsätt vad vi tänker och vad vi känner så kommer det utifrån, från intrycken vi får av omvärlden som vi alltså inte kan kontrollera. Vad vi sedan gör med informationen beror på genetiskt arv - fysisk uppbyggnad av hjärnan och av tidigare okontrollerbara erfarenheter.

Det betyder alltså om man ser på människan från ett perspektiv långt utanför vår egna verklighet ser man att vi aldrig någonsin gör något av ”Fri vilja” utan endast reagerar automatiskt på stimuli som vi inte har kontroll över. Varför är blått din favoritfärg? Du har knappast valt att tycka det...

Skrivet av 2cbright, 2006-04-29

Visa hela (7 kommentarer)

Vi föds med en grunpersonlighet och utvecklas sedan efter miljön. Miljön kan vi aldrig kontrollera alltså kan vi heller inte helt kontrollera vår egen utveckling. Vissa far illa, livet är orättvist.

Det som är viktigt att ha med sig i bagaget från förra kapitlet när man fortsätter läsa den här serien är att just eftersom människan alltid handlar efter det hon tror ger mest positiv utdelning ( även knarkaren som vet att droger kan skada i det långa loppet) så är all handling logisk för en själv. Bankrånaren och våldsbrottslingen är inget undantag. Människor är olika och reagerar olika pga genetiskt nedärvda egenskaper i kombination med erfarenheter och miljöns påverkan på individen. Att vissa tar risker eller beslut som i andra människors ögon är dåliga och oförståeliga gör dom inte mindre logiska för personen i fråga. Deras handlande var ett val baserat på oändligt många olika tidigare upplevelser och erfarenheter i deras liv kombinerat med deras...

Skrivet av 2cbright, 2006-04-29

Visa hela (2 kommentarer)

Det är ganska intressant med människan egentligen. Vi har byggt upp en egen verklighet som skydd mot den okända verkligheten. Låter konstigt?

Om vi ser vetenskapligt på livet så följer ju människan naturlagarna på jorden. Vi är uppbyggda av samma materia som allt annat liv på jorden och behöver därför samma komponenter för att överleva. Vi har instinkter ex överlevnadsinstinkt vilket gör oss alla till egoister, vi tillhör samma art och har biologiska likheter i utseende, funktioner och beteende. Våra kroppar, sinnen, funktioner, hjärnor ger oss likheter men även olikheter. I det stora hela fungerar människor lika fysiskt och psykiskt och det är därför vi över huvudtaget förstår varandra. Men som med allt naturligt liv är det alltid skillnader mellan individer. Vanliga skillnader så som personlighet och utseende men även ibland vissa mutationer.

Människan är som sagt egoist. Det alla människor strävar efter är lycka. Alla beslut vi tar gör vi av egoistiska...

Skrivet av 2cbright, 2006-04-26

Visa hela (4 kommentarer)

Jag har under en längre tid funderat mkt kring människans existens och verkligheten. Det är tunga tankar som både värmer och ger känslor av betydelselöshet. Men det är mkt intressant och jag undrar om det finns fler där ute som kanske tänker och tror lite som jag själv. För att förklara hur jag tror att det ligger till kommer jag att skriva ner lite olika tankar och funderingar i flera kapitel som alla följer en röd tråd. Dessa heter alla Verkligheten från ett större perspektiv

Teorin har funnits sedan antiken och kallas Determinism.

Skrivet av 2cbright, 2006-04-26

Visa hela (2 kommentarer)

Efter att ha läst olika bloggar på nätet har jag bara fått det bekräftat att det var som jag trodde. Alla är psykfall. Människor mår dåligt ibland och det är underbart att få se det på Tv och kunna känna igen sig i verkliga människor. Filmer är ju bara filmer, skådisar som spelar efter manus, teater. Visserligen kommer kännslorna från verkligheten men är endå inte äkta. Jag gillar Big Brother för där ser man verkligen hur människor kan vara. Den enda skillnaden är att dom avslöjas i Tv det gör ju inte en annan människa. Alla beter sig konstigt och knäppt ibland!

Problemet med Big Brother uppstår inte förren alla dömande människor på utsidan börjar klanka ner på deltagarna. Poängen är - Den som mår dåligt beter sig på ett visst sätt av en annledning! Istället för att klanka ner på Big Brother och deras deltagare borde man smiska svensson som gnäller över folks beteende utan att ställa sig frågan varför beteendet finns där.

Skrivet av 2cbright, 2006-04-25

Visa hela (2 kommentarer)