En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
2cbright

Vad vill du?

Verkligheten från ett större perspektiv 2

Vi föds med en grunpersonlighet och utvecklas sedan efter miljön. Miljön kan vi aldrig kontrollera alltså kan vi heller inte helt kontrollera vår egen utveckling. Vissa far illa, livet är orättvist.

Det som är viktigt att ha med sig i bagaget från förra kapitlet när man fortsätter läsa den här serien är att just eftersom människan alltid handlar efter det hon tror ger mest positiv utdelning ( även knarkaren som vet att droger kan skada i det långa loppet) så är all handling logisk för en själv. Bankrånaren och våldsbrottslingen är inget undantag. Människor är olika och reagerar olika pga genetiskt nedärvda egenskaper i kombination med erfarenheter och miljöns påverkan på individen. Att vissa tar risker eller beslut som i andra människors ögon är dåliga och oförståeliga gör dom inte mindre logiska för personen i fråga. Deras handlande var ett val baserat på oändligt många olika tidigare upplevelser och erfarenheter i deras liv kombinerat med deras personlighet.

Alla människor är olika i personlighet och utseende pga gener vars kombination kan spåras längre bak i tiden än vad vi med säkerhet kan se. Här skiljer sig åsikter om man är religiös eller om man är vetenskapligt lagd. Om man ex är kristen härstammar första människan från Adam och Eva annars härstammar människosläktet från apor och innan dess ännu lägre livsformer. Men vilken sida man än står på ang detta så är det oviktigt för att förstå min poäng. Det enda man måste hålla med mig om för att någonsin kunna förstå mig och determinismen är att vi alla ärver våra egenskaper från tidigare generationer. Vi har inte någon kontroll över vad vi i framtiden kommer att tycka om (vad våran individuella hjärna belönar oss för) utan du föds som den du är och utvecklas efter de intryck/upplevelser miljön du befinner dig i ger.

Alltså har man ingen kontroll över sitt arv eller sin miljö. Vad som händer runt dig kan du aldrig kontrollera bara erfara och observera - uppleva. Du kan sedan naturligtvis antingen gilla miljön eller inte och sedan handla/påverka själv efter vad dina känslor säger. Du kan välja vilken miljö du söker och önskar dig till, men du kan aldrig vara säker på vad som kommer komma i din väg. Ibland är det mkt svårt eller rent av en omöjlighet att hamna i miljön du önskar pga hur världen ser ut, krig, fattigdom o.s.v Men du är fortfarande slav under ditt arv och personlighet i ditt val av vilken miljö du önskar leva i. Alla tycker olika och du är unik pga ett arv du inte själv kan förändra, och din fortsatta personliga/psykiska utveckling som människa bygger du vidare på med hjälp av intrycken du får utifrån, från omvärlden.

Alla upplever världen på olika sätt och tolkar den olika. De upplevelser vi får under livets gång bearbetar vi olika beroende på vårat arv, vår personlighet. De slutsatser vi drar av det vi upplever, skiljer sig alltså. Vi sammanfattar händelser och utvecklar erfarenheter som vi minns när vi fattar beslut senare i livet. Det är alltså ingen slump att vi handlar på ett visst sätt utan det finns alltid en orsak, en tanke bakom.

Skrivet av 2cbright, 2006-04-29 15:20

Har inte så mycket att kommentera på egentligen, håller med i vad du säger. Men tänkte ändå skriva några sammanfattande tankar.

Alltså. Verkligheten är deterministisk. Sedan tidernas begynnelse har aldrig någon någonsin haft makt att påverka vare sig sin egen (eller andras) situation eller framtid på något sätt. Allt är redan förutbestämt (inga konstigheter).

En vidare konsekvens av detta. Om det på något sätt gick att ta reda på varje tillstånd i universum skulle vi kunna förutse framtiden. Givetvis beräkningsmässigt omöjligt men ändå en intressant tanke. Och givetvis skulle vi lika gärna kunna räkna baklänges isåfall, och reda ut precis varifrån mänskligheten egentligen härstammar osv.

Skrivet av mertzig, 2006-04-29 16:12

Thank you,I need the like good article so you gave me want to me,thanks

Skrivet av Möbler, 2012-03-31 10:09

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.