En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
2cbright

Vad vill du?

Verkligheten från ett större perspektiv 3

Tankar vad är det? Är människan så mäktig och har vi egentligen kontroll?

Det är nu det lite mer svårsmälta börjar ta sig form. Om vi nu enats om att tankar är det som styr oss och att dessa påverkas av både gener och miljö så finns det ju inget tvivel om att vi inte kan kontrollera vad vi tänker. Vad är egentligen en tanke? Det är en kemisk reaktion i en fettklump av nerver och hjärnceller. Oavsätt vad vi tänker och vad vi känner så kommer det utifrån, från intrycken vi får av omvärlden som vi alltså inte kan kontrollera. Vad vi sedan gör med informationen beror på genetiskt arv - fysisk uppbyggnad av hjärnan och av tidigare okontrollerbara erfarenheter.

Det betyder alltså om man ser på människan från ett perspektiv långt utanför vår egna verklighet ser man att vi aldrig någonsin gör något av ”Fri vilja” utan endast reagerar automatiskt på stimuli som vi inte har kontroll över. Varför är blått din favoritfärg? Du har knappast valt att tycka det själv. Sitter du just nu och sträcker ut handen i luften och menar att ”titta jag gör det av fri vilja!” Ja, du tror det eftersom du kanske inte ser helheten som faktiskt tvingar oss att ställa frågan: hade du sträckt ut handen just nu av samma anledning om du inte precis hade läst denna blogg? Knappast.


Alltså för att ta ytterligare ett steg ut betyder det att, allting vi någonsin kommer uppleva, alla tankar alla händelser är förutbestämda och att allt sker enligt ödet, att slumpen inte finns. Vi ”råkar” aldrig göra något, precis som dödsolyckan (som i sin tur även den består av många olika små händelser som gemensamt orsakat händelsen) aldrig kunde ha förhindrats. Det enda vi människor kan göra är att lära av det som sker och genom erfarenheten ”försöka undvika” att det sker igen. Allt som sker, fysiskt i världen och psykiskt i våra huvuden är ett steg i en trappa som har sin början långt tillbaka i tiden – längre än vi kan förmå oss att förstå.

Varför ska man då inte bara ge upp och skita i allting om vi endå inte kan påverka vårat öde? Det finns bara ett svar och det är väldigt logiskt, vi kan omöjligt se vad framtiden ger, därför är det enda vi kan göra, att handla egoistiskt, sträva efter lyckan och hoppas att vi någon gång är menade att nå vårat mål. Våra hjärnor är idag inte kapabla att överblicka och förstå all information vi skulle behöva för att kunna förutspå framtiden därför måste vi leva i våran egna verklighet som skyddar oss mot maktlösheten.

Med detta dyker många nya moraliska problem upp. Kan vi verkligen döma brottslingen för hans gärningar om han inte valt att begå handlingen? Om han inte gjort det av fri vilja utan bara hade otur att bli den som agerade? Svaret är självklart Ja. Vi MÅSTE anpassa oss efter varandra för att kunna leva tillsammans med framgång. Dom individer som begår mord och pedofili är tyvärr missanpassade för den gemensamma världen och verkligheten vi människor har. Alla handlingar får konsekvenser och därför är det inte fel att reagera ändamålsenligt. Vi har inget annat val än att leva i den verklighet vi kan överblicka.

Skrivet av 2cbright, 2006-04-29 21:29

Slutsatsen är väl (du har redan sagt det men med andra ord) att det inte spelar någon roll, detta om att inte vare sig fri vilja eller slump egentligen existerar och att allting styrs av ödet. För oss, så som vi ser världen i vårt dagliga liv, kan vi bortse från det där. Vi kan gå ner en nivå, strunta i hur det egentligen förhåller sig, och leva i en värld där både fri vilja och slump existerar och varje människa har makt att påverka sin egen situation. (just pretend...)

Skrivet av mertzig, 2006-04-30 13:27

Kommenterar inte just denna blogg...
Vill bara säga tack!

Skrivet av ae, 2006-05-01 10:42

Denna kommentar blev längre än jag hade planerat, så den fick ett eget blogginlägg: http://bloggis.se/nitro2k01/15728

Skrivet av nitro2k01, 2006-08-04 01:16

Det låter väligt likt mina tankar & Analyser jag brukar ha..

Tyvärr Över Analyserar jag allt & låter det påverka mig,
Men måste säga.. Ditt inlägg kanske inte skaka om skallen på mig men de fick mig verkligen & tänka....

Det saker man upplever uppfattar man så olika.. en text kan beröra en mer än vad en människa ska beröra en på flera år.. Det är ju som sagt hur man själv vill uppfatta verkligheten, hur man själv kan förändra & ta in saker som man vill ska kontrollera Sutivationen.

& det har denna texten gjort... det kanske inte förändrar min syn på livet, Jag har förmodligen glömt texten imorgon.. Men just nu tänker jag annorlunda, just vid denna sekunden ser jag mina tankar ur ett helt annat perspektiv.. Tack, din text har fångat mig för studen :)

Skrivet av Cold_As_Ice, 2006-09-25 11:07

Lägg mig som favvo , PLEASE !! / Linda

Skrivet av Lindasshoowroom, 2006-12-13 21:11

=)

Skrivet av viktoria96, 2009-08-09 10:55

Jag uppskattar verkligen din artikel, så jag tror att det är smet för alla människor tack vare att dela din artikel

Skrivet av Möbler, 2012-03-31 10:01

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.