En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

5a:s nya blogg på Rödabergsskolan!

Hej och välkommen till klassens egen blogg!
Här kommer du att kunna all information
du behöver om vad vi gör i skolan, läxor, studiedagar, idrottdagar, utflykter och annat kul!

Hej alla föräldrar i 5a!

Ville bara skriva och tacka för den här tiden för de som inte kan komma på avslutningen.

Det har varit en spännande och rolig utmaning att lära känna eleverna i 5a!
De har faktiskt lärt sig massor av nyttiga saker det här läsåret och säkert några onyttiga också , men så måste det ju vara...

De har skrivit egna Monsterböcker , framfört argumenterande tal med ett brinnande engagemang, de har labbat om vår mat, och redovisat om World Children Prize - pristagarna. De har lärt sig om Vasa Martin Luther, hela Nordens geografi och förstått skillnaden mellan Jesus och Muhammed.

Tänk vad mycket vi ändå har hunnit med och vad de lärt sig!

Jag tycker att Ola och jag har haft ett fint samarbete under åk 5 och att mycket har lossnat för många av eleverna under detta läsår . Vi har också haft en del problem som vi har försökt att lösa längs vägen.
Jag vill passa på att tacka hela föräldragruppen för ett fint samarbete. Tyvärr så...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-06-05

Visa hela (1 kommentar)

Till föräldrar på Rödabergsskolan.

Hej!

Jag har fått veta att några skolor senaste tiden utsatts för stölder. Personer har exempelvis snabbt tagit sig in i omklädningsrum och länsat ytterkläder på dess innehåll. Det man i första hand varit ute efter är hus och lägenhetsnycklar. I flera fall har elever haft dem i ytterkläder eller ryggsäckar tillsammans med uppgifter som gjort det möjligt för tjuven att identifiera var man bor. T.ex. id handlingar, telefonnummer mm. Det här har resulterat i flera inbrott.

Jag ber er att prata med era barn. De ska alltid ha nycklarna på sig och ta med dem in i klassrummet.
Som ni vet så ansvarar inte skolan för värdefulla föremål som mobiltelefoner eller annat, så be barnen tänka på hur de själva tar ansvar för detta.

På lägre stadier ska mobiltelefonerna alltid lämnas in på morgonen. Lämpligaste är att barnen inte tar med dem alls.

På skolan har vi en ökad vaksamhet. Hela personalgruppen är informerad och kommer...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-05-19

Visa hela (1 kommentar)

Hej i solskenet!

Wow , vilken start på helgen, 24 grader varmt ute och så fint jobb av eleverna inne klassrummet ändå!

Nästa vecka blir en kort vecka då det är lov Kristi himmelsfärdslov torsdag och fredag.
Dock har vi en del att göra under måndagen och tisdagen och på onsdagen är det Hagajogg i Hagaparken.

Idag har vi fortsatt med de argumenterande talen och vi har fått lyssna till välskrivna , retoriskt skickliga och engagerande tal om b la rökning, bättre skolmat , mindre klasser och krav på ökad jämställdhet. Det är imponerande hur mycket eleverna har lyckats ta till sig ändå på så kort tid!
De som inte hållit sitt tal än får helgen på sig att träna för att kunna hålla det på måndag.

Vi fortsätter med de tre monoteistiska religionerna och idag har vi börjat prata om Islam också. Vi kommer att ta upp skillnader och likheter nu i femman på ett ganska ytligt sätt för att fördjupa kunskaperna i livsåskådning och människosyn i sexan. Förhör på...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-05-19

Visa hela (0 kommentarer)

Hej !

I skrivande stund skiner solen på oss och vi börjar väl sakta tro på att det kan bli någon sorts vår och sommar i alla fall! Jag drabbades av halsont och borttappad röst i början av veckan och eleverna hade vikarie här under två dagar. Glädjande att höra att de har klarat det fint och att det varit arbetsro i klassrummet! Bra, 5a!! Hittills har ingen elev behövt utvisas och gå till rektorn vilket också känns mycket glädjande.

I So har vi börjat jobba med religion den här veckan och eleverna är både engagerade och intresserade. Dock är det mycket nytt att hålla reda på och elevernas uppgift är att kunna redogöra och jämföra de viktigaste dragen, riterna och utbredning av de tre monoteistiska religionerna.
Som komplement till boken hittade jag bra webblektioner om dessa religioner samt jämförelser som man använda till att plugga och repetera hemma. Länkarna bifogas i slutet av veckobrevet.
Det blir förhör på religionen v.21.

Idag höll Alva och Olivia...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-05-12

Visa hela (1 kommentar)

Hej i vårvärmen!

Nu börjar det verkligen likna vår och eleverna slänger av sig och börjar bli som yra kalvar vid sommarbetet av den efterlängtade värmen! Jag förstår dem!

Dock har vi en del jobb kvar i skolan innan vi helt kan lägga ner pennan för terminen.

Vårt arbete med Matens kemi avslutades idag med den sista labben där eleverna fick testa om Mashmallows skulle kunna vara ett bra mellanmål…. Vi enades om att de ger energi för stunden, men de är ju inte bättre än en leverpastejmacka med juice.

Eleverna kommer att få ett kortare skriftligt förhör på det viktigaste grundprinciperna och även begreppen för att återkoppla deras kunskaper. Det blir i slutet av nästa vecka. Det är därför viktigt att eleverna håller koll på de papper de har fått av mig med genomgångar och labbrapporter. Därefter kommer vi att fortsätta ett tag med allmän grundläggande kemi.

I svenska håller vi ju på med Argumentation, dels en argumenterade text (som SKA vara klar nu,...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-05-05

Visa hela (0 kommentarer)

Ma-läxa (nr. 2) 5a v.19 (inlämning senast to 11.5)

Hej alla i 5a!

Först och främst ett stort tack från mig och min fru Kerstin för det trevliga eventarrangemanget! Trevligt och lyckat på alla sätt!

Den här läxan i 5a är mest en träning på det som kapitel 6 handlar om i
Ma boken 5B!

torsdag vecka 20 (18.5) har 5a provräkning nr.2 (kapitel 5-6) så nu laddar vi batterierna i en slutspurt men repeterar även en del under v.19!

Ma-arbetet i klassen ser fortfarande riktigt bra ut. Det är nu är det dags att visa att vi behärskar de ma-delare som krävs för åk 5-6 och som kap 5-6 handlar om.

Läxans olika delar:

• Läxa 5 och 6 (uppgift 1-3) – 2 stenciler (lärobokens läxupplägg)
• Nationellt prov från 2000/2002 (NP i ma del:E – miniräknarfri del)
• ”Sifferlek” – 9 * Teckentydning (extra utmaning)
• Tankenötter - * Vilket tal?” och ”Siffertugg” (extra utmaning!)

Inför ma-provet - kap 5 - 6

• Skriva bråktal med...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-05-05

Visa hela (0 kommentarer)

Hallå där!

Nu har vårsolen äntligen kommit fram och det märks både på elevernas humör, leklust och på all lera i klassrummet! Idag lekte hela klassen ihop, plus fröken, leken Under hökens vingar nere i parken vilket var mycket glädjande att se.

Ibland tror jag att både vi vuxna och barn ibland mår bra av att ruskas om lite för att se vårt eget beteende i ett annat ljus och kunna inse att det finns alternativ till att agera som man brukar och se att det finns bättre och mer konstruktiva vägar att gå.

Eftersom vi har haft en del problem i klassen den sista tiden med elever som inte följer skolans regler och stör under lektionerna har jag och rektorn nu tagit tag i det här och idag kom han in och informerade klassen om vad som gäller om eleven upprepade gånger stör under lektionen, försvinner ut eller helt enkelt inte gör det som de ska. Vi går nu ut lite hårt för att det ska bli en förbättring av det sociala ( och arbets-)klimatet redan den här terminen.

Vi...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-04-28

Visa hela (0 kommentarer)

Hej igen!

Hoppas att påsklovet varit skönt och att ni fått lite sol trots vintervädret!
Nu efter påsk har vi börjat att labba i kemin med vår låda Matens kemi. Det verkar uppskattat och vi kommer att koncentrationsläsa kemi nu så att vi blir klara med lådan och kan fokusera mer på So och religion sedan.

På svenskan jobbar vi med argumenterande texter , där eleverna själva har fått välja ett ämne de brinner för och sedan arbeta med att sätta ihop en text efter konstens alla regler. Denna text ska vara klar innan torsdag, då vi kommer att gå vidare med att jobba med tal och retorik sedan.

Denna vecka har vi bytt platser i klassrummet för att det ska bli lugnare men det är fortfarande vissa elever som jag måste säga till gång på gång för att de ska komma ihåg att respektera arbetsron.

De jobbade kanonbra idag med labben och sina texter så det går framåt!

Trevlig helg
/Lena

Veckans läxor

Mån 24 april
Ta med en artikel eller samtalsämne till...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2017-04-21

Visa hela (0 kommentarer)