En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

5a:s nya blogg på Rödabergsskolan!

Hej och välkommen till klassens egen blogg!
Här kommer du att kunna all information
du behöver om vad vi gör i skolan, läxor, studiedagar, idrottdagar, utflykter och annat kul!

Hej igen!

Veckorna går så fort nu och det märks att både eleverna och jag börjar bli lite trötta och vi ser nog alla fram emot det stundande höstlovet.

Idag har klassen gjort sitt historieprov, de flesta har verkligen ansträngt sig och jobbat hårt. Mycket bra jobbat! De flesta har också blivit klara med sin skrivuppgift i Historia/SV om att vara barn under 1500-talet. Det är rolig och spännande att läsa deras texter och imponerande hur mycket de lyckats lära sig om 1500-talet och kryddat sina texter med!

Nu går vi över till att prata om mänskliga rättigheter, barnkonventionen och World Children Prize några dagar eftersom vi firar Rödaberg International Day på tisdag. Vi har tillverkat flaggor som ska hängas upp och på tisdag blir det schemabryt och speciella aktiviter hela dagen! Missa inte kvällens Knytis!

I No kommer vi ha en diagnos om den del av kroppen vi redan har gått igenom , alltså kroppsorganen, hjärta, lungor, skelettet och blodomloppet. Efter lovet...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-10-21

Visa hela (0 kommentarer)

Här kommer några bra användbara sidor och appar som ni kan prova där hemma!

Här kommer att publicera löpande tips på bra sidor beroende vad vi håller på med!
OBS! Många av dessa länkar finns på Rödabergsskolans hemsida , längst ner!

NO
Människokroppen

Om hjärnan (mycket som är för svårt men man läsa det man tycker är intressant!)

Hjärnguiden

http://www.hjarnguiden.se/

Historia

https://gustavvasa.wordpress.com/

Engelska

Vill du träna mer på engelskaläxan i "What's up 5"?

Gå in på Övningsmästaren!

http://ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/book/index/27

Matte

Matteboken

http://www.matteboken.se/lektioner/skolar-5

SO och No och annat

Länkskafferiet

http://www.lankskafferiet.org/

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-10-13

Visa hela (0 kommentarer)

Hej!

Nu har ännu en höstvecka passerat och under denna vecka har eleverna också fått röra på sig ordentligt under orienteringen i onsdags! Alla hittade tillbaka och vi är fortafarande 27 elever i klassen (puh…) :-)

SO/SV: Eleverna har jobbat väldigt bra med sina berättelser i historia om 1500-talet. Nu under fredagen kommer nog de flesta att bli klara med skrivuppgiften som en del tyckte var lite knepig i början men som sedan blivit rolig och utmanande att arbeta med. Ska bli spännande att läsa alla texter!

NO: Nu har vi börjat jobba med det spännande kroppsorganet Hjärnan. Idag fick eleverna testa sitt muskelminne när de fick repetera gitarrackorden på musiken! Vi kommer inte att hinna igenom hela människokroppen innan lovet så vi kommer att fortsätta med”De fem sinnena” ett par veckor efter lovet, detta kommer också att följas av ett diagnosprov (2), innan vi går in på området Rörelse och energi i Teknik.

Ma: Vi har fortsatt jobba med kap.2 -...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-10-13

Visa hela (0 kommentarer)

Till Rödabergsskolans föräldrar

NI är alla varmt välkomna till vårt stora Internationella knytkalas.

Tisdag den 25 oktober 2016
Kl. 18.00 -19.30

Vår internationella dag är en av de mest spännande dagarna på året i vår skola. Med 70-80 nationaliteter representerade och i rådande världsläge är det viktigare än på länge att lyfta fram mänskliga rättigheter och samförståndslösningar! Dagen börjar med musik, sång och dans från hela världen och en "Parade of Nations’". Därefter arbetar eleverna med FN-anknutna temaarbeten.

Prata gärna med din klassrepresentant om vilken typ av rätt (man kan givetvis ändra sig) ni planerar att ta med. Kanske kan du få tips på vad andra tar med så det blir variation.
Under senare år har vi också tagit tillfället i akt att träffas på kvällen, och i år är inget undantag. Kvällens evenemang ger oss alla en möjlighet att fira vad som gör denna skola så speciell och att familjer från Sverige och hela världen...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-10-13

Visa hela (0 kommentarer)

Hej!

Hösten är här och det märks på många sätt! Det har blivit mycket kyligare och många har både vantar och mössa på sig på morgonen.

Denna vecka har en del av flickorna fått den viktiga Hpl-vaccinationen och varit mycket duktiga och uppmuntrande. Om det finns fler föräldrar som ändå vill vaccinera sin flicka så finns det en möjlighet fortfarande. Kontakta då mig eller skolsyster.

Nästa vecka är det Orientering i vid Koppartälten i Hagaparken och då är det väldigt bra om eleverna har gott om varma kläder med sig för det blir både kallt och fuktigt i skogen.
Det räcker om eleverna är i skolan kl. 9.00 för att sedan gå tillsammans upp till Koppartälten.
(Obs! Starttid kan komma att justeras i början av nästa vecka) Det bli Ola och Pelle som tar hand om eleverna under orienteringen då jag inte jobbar på onsdagar.

Eleverna behöver ta med:
* matsäck och vattenflaska
* kläder och skor som passar att springa i skogen med
* klocka
* ev. regnkläder...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-10-07

Visa hela (0 kommentarer)

”Jag, ett barn på 1500-talet”

Använd era röda skrivhäften för att göra ett utkast, uppgiften ska sedan skrivas klart på dator på skolan.
Förslag till ämnen:

• Du är en pojke/flicka i Gustav Vasas hov, barn till en hovdam/adelsherre

• Du är en fattig pojke/flicka, barn till en dräng vid Erik XIV hov

• Du är en skeppsgosse ombord på Columbus skepp Santa Maria

• Du är ett barn till en förmögen handlare i staden

• Du är en pojke/flicka som flytt från Finland och kommit med din familj för att arbeta

• Du är en oäkting , en pojke/flicka som är barn till en kung och hans piga, som lever på slottet Tre kronor inne i staden

• Du är barn till en tobaksbonde utanför staden, på den Norra malmen invid den stora landsvägen (Upplandsgatan) som gick norrut ut i landet.

• Du är barn till en hamnarbetare som lastar de stora skeppen i hamnen

Hjälpfrågor till din skrivuppgift
”Jag, ett barn på 1500-talet”

• Var bor du...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-10-07

Visa hela (0 kommentarer)

* Lena Erlandsson presenterar sig som ny klassföreståndare för klassen.

* Lena informerar att en blogg är under produktion och att den ska vara tillgänglig i vecka 36. På bloggen kommer det läggas ut information från skolan t.ex. om idrottsdagar, avlusningsdagar, lov, veckobrev och läxor.
Där kommer även finnas forum för föräldrar, klassrepresentanter och klassföräldrar.

* Kontakt med Lena sker via mail.

* Lena undrar hur det fungerat att boka utvecklingssamtal via Doodle.
Närvarande föräldrar på mötet tycker det har fungerat bra.

* Lena informerar oss föräldrar om att hon och Ola idag haft ett allvarligt samtal med klassen om ordning och reda. Lena informerar att det varit stökigt, oroligt och pratigt i klassen. Eleverna lyssnar inte på varandra, de avbryter och skriker åt varandra samt har en negativ attityd.

Lena har infört en handklapp då hon vill ha elevernas uppmärksamhet. Efter klappen/signalen ska det vara lugnt och tyst! Eleverna är med på det.
Om en...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-09-30

Visa hela (0 kommentarer)

Nu är känns det i luften att hösten verkligen är på väg!

Vi fortsätter att jobba med kroppen, 1500-talet och Vasatiden , läsförståelse , algebraiska uttryck och alla turer i Max's Movie bland annat...

Innan höstlovet kommer vi att ha prov i SO och NO. Vi jobbar med begreppskort som kan vara bra att fortsätta öva med hemma inför proven. Kommer att lägga ut begreppsamlingar har på bloggen så kan ni skriva ut och öva hemma.

Arbetsron blir allt bättre i klassen och var faktiskt riktigt bra idag under historielektionen, men vi är inte riktigt i mål ännu. Att inte stoja och snacka om annat när vi byter aktivitet, eller till annan lärare är det fortfarande många som behöver tänka på.

Vi jobbar på olika sätt på att det ska bli lugnare i matsalen, men fortfarande är det många elever som knappt äter någonting. Vi pratar mycket på NO:n hur viktigt det är att äta bra och tillräckligt men det verkar som bortblåst när vi kommer ner till matsalen . Vore bra om ni...

Skrivet av 5ablogg_Rodaberg, 2016-09-30

Visa hela (0 kommentarer)