En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Alexanders bloggis

Argumentationen fortsätter under natten och två oxar ansluter. Diskussionen över gå snart i vem av dom olika djuren som har den hårdaste tjänsten. Kan gå att jämföra men folk i skolan som sitter och pratar om vilka jägare som är tuffast. Hästen menar att han är tuffast för att han får storma fram med sin ryttare. Mulan menar att han får välja färd väg så han är viktigast. Oxen menar att han bär tyngst och det berättigar hanns existens. Det hela urartar i en fysisk konflikt mellan åsnan och hästen.

Då ansluter en elefant och avbryter konflikten. Han blir anklagad för att vara feg, dom andra menar att alla elefanter är det. Men han menar att han är så vis att han förstår hur farliga saker kan vara.

Sen diskuterar dem ingående varför man måste kriga och följa order.

Djuren bestämmer sig för att återgå till sina sov platser och utan att veta att en människa har varit vittne till hela deras samtal. Poängen kommer dagen efter då alla djuren genomför paraden...

Skrivet av Alexander, 2007-05-30

Visa hela (1 kommentar)

Boken jag har läst heter Hennes Majestäts Tjänare och den är skriven av Rudyard Kipling. Den handlar om djur i ett engelskt regemente stationerat i Indien.

Okej det har hänt. Vicekungen av Indien som är en engelsk koloni har besök från Afghanistan. Besökaren är ingen mindre en emiren, Landets ledare. Vicekungen vill därför ordna en stor parad. Med detta syfte i åtanke har man samlat tiotusen man och tusentals kameler, hästar, oxar, mulor, och elefanter vid en plats som kallas Rawalpindi. Manskapet och djuren tältförlängning har blivit en lervälling på grund ut av kraftigt regn undre en längre period. Men under en av nätterna så utbryter någon slags tumult och den människa som blir läsares vägvisare genom berättelsen vaknar upp av att en kamel river hanns tält. Han och hanns hund kastar sig ut ur tältet och flyr bort i natten. Människan och hanns hund hittar en artilleripjäs där dom reser en tillfällig förläggning med en regnjacka. Människan kan djurens språk och detta...

Skrivet av Alexander, 2007-05-30

Visa hela (0 kommentarer)

På väg till jobbet en morgon stoppas György buss av polisen och han och andra judar tvingas in i ett tullhus i närheten det blir början på en ilbådande tåg resa som slutar i koncentrationslägret Auschwitz där tas dom ifrån sin kläder och delas in i olika grupper György har turen att hamna i den gruppen av män som bedöms att kunna arbeta. I lägret beskrivs det hur ugnarna jobbar för fullt och skorstenarna är fyllda med rök. Det gasas ihjäl människor i lägret. Men officiellt så dör dom i en epidemi. György och Dom andra arbetsförda tvingas till arbete och maten dom får är dålig. Men snart flytas han till ett annat läger Buchenwald där dom får det lättare. Men det är bara en mellanlandning på väg till ett anat läger.


Det är lite känsla när han beskriver hur folk blir ihjäl gasade. Men det gör boken bättre i min mening. Då får läsaren känna obehaget själv i stället. Men författaren är mer beskrivande nu än förut men det finns ju mer att beskriva nu...

Skrivet av Alexander, 2006-12-06

Visa hela (1 kommentar)

1. Var och när utspelar sig boken?

1944 i Budapest huvudstaden i Ungern. Landet är ockuperat av Tyskland, men kriget har vänt och tyskarna håller på att förlora.


2. Vem är huvudpersonen? Berätta lite om honom.

György Köves en fjortonårig judisk pojke. Som verkar ganska normal i min mening. Han kan ju verka lite kylig men men jag tror att det bara är sättet som boken är skriven. När han möter olika situationer så kan han oftast inte regera med tanke på att han bara är fjorton år just på grund av sin ålder så blir han ofta mer av en åskådare. Han har en liten romans eller vad man ska kalla det med en tjej som bor granne med honom

3. Hur upplever du språket i boken? Försök beskriva så utförligt som du kan.

Det är ett ganska vardagligt språk, det är inte officiellt, men det behöver inte betyda att författaren är obildad utan kan snarare betyda det motsats eftersom han vågar leka med språket och kan göra det till en del av berättelsen.


/Alex

Skrivet av Alexander, 2006-12-05

Visa hela (1 kommentar)

1. Berätta om huvudpersonen. Hur utvecklas hon? Vad händer i hennes liv?

Lotta verkar ha blivit lite ensam och pluggar mycket hon förstår alla fakta och numer uppgifter men när det kommer till sociala gåtor så blir det svårare för lotta. Ett exempel på det är när hon ska gå på stan med jämn åriga Pia och Mia, då har lotta svårt att förstå dom något märkliga sociala koderna som verkar gälla.

2. Det förs fram olika tankar kring rasism. Berätta om några. Hur tolkar man begreppet rasism
i Lottas skola?

På Lottas skola tolkas allt negativt mot någon med invandrar bakgrund som rasism även om det finns en bakomliggande orsak. Det tolkas av vissa som myket oretvist och ger uphov till faktisk rasism på skolan.

3. Vad är det Leylas farbror pratar om, och varför fnyser Yilmaz åt det han säger?

Han pratar om dom övergrepp som har skett mot kurdiska etniska minoritetsgrupper. Dom har ju blivit utsatta i både Turkiet och i ännu högre grad i Irak. Yilmaz är Turk...

Skrivet av Alexander, 2006-11-08

Visa hela (3 kommentarer)

När man först möter lotta så är hon bara fyra år gammal och tunnelbanan är ny i Stensby. Efter första kapitlet möter man lotta när hon ska börja i nian. Man får följa lotta och hennes Klas kamrater i deras vardag och man får höra om deras kärleks problem och lösa tänder. Det är stökigt i klasen det är total avsaknad i respekt för lärare hos många ellever. Boken för mig att tänka på hur synd det är att drömmen om det Sverige man försökte skapa blev ”förorterna” istället. Men samtidigt är ju dagens mediabild överdriven.

Skrivet av Alexander, 2006-10-25

Visa hela (1 kommentar)

Boken är skriven av Lena Anderson och handlar om Lotta som växer upp i en förort som heter Stensby. I Stensby är en invandrar tät förort där det är stora kultur skillnader. Lotta växer upp under 70- och 80- talet då det nya Sverige som vi känner i dag formades. Under den tiden uppkom helt nya problem som Sverige inte kunde tackla och enligt många fortfarande inte kan. det gav upphov till främlings fientlighet och fördomar. Detta ger mig förhoppningar att detta kan bli en intressant bok att läsa.

Skrivet av Alexander, 2006-10-25

Visa hela (0 kommentarer)

När Erik och Edmund träfar Ewa vid nöjesfältet så pratar dom en stund med henne. sen kommer hennes pojkvän kanon bera han är berusad och behandlar inte pojkarna med respekt. senare på kvällen utbryter ett slagsmål mellan han och en annan filur. En annan kväll så bästemer sig pojkarna för att länsa den beryktade tugummi automaten men tyvärr var den trasig så planen gick ej att genomföra. pojkarna har upptäkt att Eriks bror har ett förhålande med Ewa.

Skrivet av Alexander, 2006-06-02

Visa hela (0 kommentarer)