En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Alf

Ajreeka in action^^

Min SvenskeliSvenska bogg//

Jag har valt att skriva om Ullrika "Ullis-Knullis" samt Jennas mamma. Jag valde dessa två karaktärer för att det är dom personerna som påverkade Jenna positivt i hennes vardag. De hjälpte henne genom svåra tider och de kunde prata om allt. Dessutom hjälpte de båda personerna varandra, utan att Jenna egentligen visste något.

Båda karaktärerna har en bakgrund som är väldigt viktig för handlingen, men som inte framstår särskllt mycket i boken. Jennas mamma vet man att hon var en mycket glad och frammåt tjej när hon var ung. Hon hade många kompisar och tillsammans med dom gjorde hon många roliga saker. Dessa saker gav henne många roliga minnen att tänka tillbaka på. Det är säkert en grund till att hon ändå var så positiv trots hennes sjukdom. Hon kommer från en familj som troligtvis stod varandra nära, vilket gör det lätt för henne att söka hjälp hos dem när det blev svårt och tufft i vardagen. Innan bokens handling började blev hon en ensamstående mamma då Jennas...

Skrivet av Alf, 2007-05-13

Visa hela (1 kommentar)

Jag har valt att skriva om kapitel 13, sida 49-50. Jag ska skriva om det från nutid till dåtid, vilket jag tyckte passa bäst in i stilen på boken.

*
Det var dags igen. Mamma skulle in på behandling.
Trots att Jenna inte behövde någon som tog hand om henne, herregud, hon var ju ändå tretton år, var ju inget litet barn heller, envisades mormor med att komma. Och det är väl skönt för dig med lite sällskap, sa både mamma och mormor och morfar. Jenna orkade inte säga emot.
"Nu skulle det bli fint här", sa mormor så fort hon kom innanför dörren. Och så bad hon Jenna hänga upp hennes kappa på en galge, och sprang sedan runt i hela lägenheten med dammtrasor och moppar och putsmedel. Snart luktade det mormor i hela lägenheten.
Jenna tyckte inte om det.
"Vi borde ta och organisera om lite", sa mormor när hon torkade bort osynliga fläckar från köksskåpen. "Hon kan inte ha det så här."
"Hur...

Skrivet av Alf, 2007-05-12

Visa hela (2 kommentarer)

Bokens handling har fortsatt i bra tempo och handlingen har börjat få en ganska klar riktning och man börjar mer och mer komma in i handlingen och se kopplingen mellan saker och ting.
Från de första 50 sidorna och 50 sidor framåt har tre nya personer kommit in. Dels Marita som är Jennas mammas bästa vän. Hon är en glad och trevlig person som ordnar tjejmiddagar och kan prata om vad som helst. Man har också fått veta lite om Jennas Pappa, vart han bor och lita andra ytliga detaljer, men inte så mycker mer ingående. MEn mest relevant för handlingen är nog änd Moderna Morsan, Ullis mamma som är alkholist.
Jenna har börjat synas i skolan, både Ullis och Sakke har pratat med henne. Det har resulterat i att hon och Susanna har kommit lite på kant då Jenna börjar ändra sin uppfattning kring de coola gänget och deras fester m.m. medans Susanna fortfarande tjatar på om hur töntigt det är.
Utöver det har Jenna fått det väldigt jobbigt hemma då hennes mormor är där allt för...

Skrivet av Alf, 2007-04-03

Visa hela (1 kommentar)

Jag har valt boken: I taket lyser stjärnorna skriven av Johanna Thydell.
Jg har läst det första 13 kapitlerna och har kommit till idan 50,. därifrån kommar jag nu att skriva min egna fortsättning i samma språngstil som författaren själv har använt.

Kapitel 14.

Jenna vaknade tidigt. Solen lyste in genom fönstret och bländade henne där hon låg nerbäddad i kudden. Hela lägenheten luktade mormor. Gamla, jobbiga, kokosluktande mormor. Gamla städgalna kokosluktande mormor. Fy fan vad hon var tjatig. Hennes ord ekade i Jennas huvud. Du måste hjälpa till. Du måste städa. Du måste handla. Du måste ta hand om din mamma kära lilla Jenna. Lilla, lilla Jenna, så liten var hon faktiskt inte.
Hon klädde på sig och åkte ner för ledstången i trapphuset. På vägen ner mötte hon tanten med hunden som argsint stirrade på henne med sina grådaskiga ögon.
Utanför huset gassade solen. Men det var fortfarande kallt i luften efter natten. Men hon satte sig ändå ner på...

Skrivet av Alf, 2007-03-30

Visa hela (2 kommentarer)

Uppgift 5.
Erika Alf
Svenska A, Torsdagsgruppen HT 06

Ännu ett offer har blirvit beskjuten, men denna gång fick Lasermannen som han ville. Jimmy Ranjbar var den första av offrerna som dog. Han blev skjuten i skallen så att ett tre gånger tre centimeters hål bildades i hans bakhuvud, spännande;).

I början av dessa sidor flyter handlingen vidare som vanligt. Lasermannen är en välvårdad pojke och man som har slips och kostym och gör allt enligt regelboken. Då medans jag läser känner jag att det börjar bli lite långtråkigt. Jag blir mycket mer interresserad av att läsa om hans bror Ralf som är lite mer vanlig. Han festar och blir gripen av polisen ett antal gånger för bland annat misshandel och rattfylleri.
Men den tanken försvinner senare då Wolfgang, som han hette när han var liten, börjar misshandla människor som han anser har fel, bland annat en spärrvakt som kräver att han ska visa sin biljett. Han börjar även leva på postbedrägeri när han förlorar sin lägenhet....

Skrivet av Alf, 2006-11-17

Visa hela (0 kommentarer)

Uppgift 4.
Erika Alf
Svenska A, Torsdagsgruppen HT 06

1. Tyckte ni i allmänhet att det var lätt eller svårt att förstå häftet?
-Vad var lätt? / Vad var svårt?
Vi tyckte att häftet var ganska svårt att ta sig igenom eftersom att det var så pass tjockt. Det förekom också många ord som var relativt svåra. Personligen tyckte jag också att det var väldigt många olika saker som man var tvungen att hålla koll på för att kunna hänga med i texten. Det förekom även långa meningar med svår uppbyggnad som gjorde det ganska ointeressant p.g.a. att man inte orkade med att koncentrera sig. Precis som han säger i texten, är man inte interesserad av att veta vad det står så tar man sig heller inte tid att försöka förstå vad det är som står i texten.
Något som jag tror skulle underlätta för mig som läsare är lite färg och kanske lite mer styckeindelningar.

2. Vad kom ni fram till var författarens huvudpoäng i häftet?
- I vilket stycke/avsnitt beskrivs det?
Vi kom...

Skrivet av Alf, 2006-11-10

Visa hela (2 kommentarer)

Uppgift 3.
Erika Alf
Svenska A, Torsdagsgruppen HT 06

Under de nästkommande 50 sidorna, fram tills sidan 100, har huvudpersonen i boken, John Ausonius, utvecklats väldigt mycket på olika sätt. Dels har man fått veta mycket mer om hans bakgrund, om hur han hade det när han var liten. Han var ett barn med skilda föräldrar, med en mor som inte brydde sig och med en lillebror som gjorde allt tvärt emot, vilket drabbade John mer än brodern själv. Man får också läsa om hans granne Håkan, en man på 34 år som tar hand om barnen när mamman har manligt besök. John får följa med Håkan till hans landställe och de blir mycket bra vänner.
Man får också dels läsa om hur han i nutid reagerar på sina attentat, hur det utvecklas ifrån något som han verkligen inte ville göra, till en känsla av att han måste döda någon för att gå vidare med sina attentat. Det är inte längre något som han ångrar och han börjar bli mer försiktig. Han skjuter från långt håll och han gör det...

Skrivet av Alf, 2006-11-07

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 2.
Erika Alf
Svenska A, Torsdagsgruppen HT06

Känslan som jag fick efter den första sidan var "är det detta som boken ska handla om?". Men jag fick även känslan av att detta är på riktigt. Det handlar om ett nazistiskt möte i medborgarhuset där deltagarna hyllar Adolf Hitler och utbyter erfarenheter över generationerna.

De första personerna som man får träffa i boken är: David Gebremariam och hans vänner Alexander och Bruck, Kriminalkommissarien Lennart Thorin och hans medarbetare Lars-Erik Fross, John Ausonius, Hilde Müller och Shahram Khosravi sedan får man också veta lite om Bert Karlsson och Ian Wachtmeister samt deras nya parti.
David Gebramariam är den första personen som blir utsatt av lasermannens galenskap. Han beskrivs som en ganska förvirrad person som söker sin plats i samhället. Han och hans kompisar kommer ursprungligen från Eritrea och han har bara några dagar kvar att friheten innan han börjar på universitetet.
Kriminalkommissarien Lennart Thorin...

Skrivet av Alf, 2006-10-31

Visa hela (1 kommentar)