En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Alf

Ajreeka in action^^

Uppgift 2 - Skönlitterär bok 50 första sidorna

Uppgift 2.
Erika Alf
Svenska A, Torsdagsgruppen HT06

Känslan som jag fick efter den första sidan var "är det detta som boken ska handla om?". Men jag fick även känslan av att detta är på riktigt. Det handlar om ett nazistiskt möte i medborgarhuset där deltagarna hyllar Adolf Hitler och utbyter erfarenheter över generationerna.

De första personerna som man får träffa i boken är: David Gebremariam och hans vänner Alexander och Bruck, Kriminalkommissarien Lennart Thorin och hans medarbetare Lars-Erik Fross, John Ausonius, Hilde Müller och Shahram Khosravi sedan får man också veta lite om Bert Karlsson och Ian Wachtmeister samt deras nya parti.
David Gebramariam är den första personen som blir utsatt av lasermannens galenskap. Han beskrivs som en ganska förvirrad person som söker sin plats i samhället. Han och hans kompisar kommer ursprungligen från Eritrea och han har bara några dagar kvar att friheten innan han börjar på universitetet.
Kriminalkommissarien Lennart Thorin är en ganska gammal person med ett mycket hett temperament som anser att man ska uttala sina åsikter. Han har stor erfarenhet av sitt jobb precis som hans jämngamla arbetskamrat Lars-Erik Fross.
John Ausonius är en 36-årig man som älskar klassisk musik och njuter av livet. Trots att han njuter av livet till fullo stör han sig otroligt mycket på alla invandrare som inte anpassats sig till det svenska samhället och språket.
Hilde Müller är John Ausonius mor. Hon är en Lycklig kvinna som vet vad hon vill.
Shahram Khosravi kommer från centrala Iran. Kort sagt är han en person som aldrig slutar att förvåna de människor som finns omkring honom.
Av alla dessa personer är det John Ausonius som är huvudpersonen, han som kopplar samman alla personerna i boken.

Boken utspelar sig kring årsskiftet 1991-1992 och de befinner sig huvudsakligen i centrala Stockholm men man får även besöka Göteborg och Tyskland. Personerna i boken får flera tillbakablickar till bland annat Iran, Pakistan och Afghanistan.

Handlingen utvecklas egentligen inte så mycket utan man får istället läsa om fler saker som troligtvis utgör grunden till handligen och fortsättningen av boken.
Men något som utvecklas är utredningen av skottet mot David Gebramariam. De får in flera tips och löser även en del av fallet som gör att de kan koncentrera sig på själva gärningsmannen i fokus.

Jag både vet och tror, i och med att jag hör berättelser om Lasermannen och läst på baksidan av boken, att flera kommer att råka ut för lasermannens dåd. Man kommer nog också få reda på lite mer om själva John Ausonius liv innan han blev till en av Sverigen mest eftersökte brottsling.

Skrivet av Alf, 2006-10-31 13:36

Bra Erika! Verkligen fylligt & bra beskrivet om alla de frågor jag ville att du skulle besvara. Jag undrar bara lite om detta verkligen är det som händer de 50 första sidorna eller hela/större delen av boken? Försök att alltid rikta dina svar till de delar som du precis har läst - det är det som är själva vitsen med boklogg - att analysera/titta på vad som händer just nu när du läser (du kan ju inte veta vad som kommer att hända om du inte har läst boken innan).

Men är det så du har gjort kan du bortse från min kommentar.

Sen hoppar jag du menar att Ausonius blev en av Sveriges mest "eftersökte" brottsling och inte "eftertraktade" - annars blir det konstigt...

/Mårten

Skrivet av Odhner, 2006-11-01 12:55

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?