En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Alf

Ajreeka in action^^

Litteraturprojekt uppgift 2

Bokens handling har fortsatt i bra tempo och handlingen har börjat få en ganska klar riktning och man börjar mer och mer komma in i handlingen och se kopplingen mellan saker och ting.
Från de första 50 sidorna och 50 sidor framåt har tre nya personer kommit in. Dels Marita som är Jennas mammas bästa vän. Hon är en glad och trevlig person som ordnar tjejmiddagar och kan prata om vad som helst. Man har också fått veta lite om Jennas Pappa, vart han bor och lita andra ytliga detaljer, men inte så mycker mer ingående. MEn mest relevant för handlingen är nog änd Moderna Morsan, Ullis mamma som är alkholist.
Jenna har börjat synas i skolan, både Ullis och Sakke har pratat med henne. Det har resulterat i att hon och Susanna har kommit lite på kant då Jenna börjar ändra sin uppfattning kring de coola gänget och deras fester m.m. medans Susanna fortfarande tjatar på om hur töntigt det är.
Utöver det har Jenna fått det väldigt jobbigt hemma då hennes mormor är där allt för ofta och tjatar om hur allt ska vara. Jennas mamma har nämligen blivit mycket sämre och cancern har spridit sig. Hon är allt tröttare och ligger mest inne på sitt rum. Men hon lyckade ändå ta sig till klassmiddagen som Jenna och Susanna hjälpte till att fixa, de var dock de ändå som inte vågade säga emot om att vara med i festkomitten. Men JEnna skäms mest när hon ser sin mamma svettig och trött, vacklandes på kryckor och med peruk, trot att hon så gärna ville att hon skulle komma.
I och med att Jenna en gång stötte på Sakke utan för porten, fick hon reda på ett disco som skulle vara en fredag. Hon var ju tvungen att gå dit och drog med sig den motvillige Susanna. Hon tog äntligen mod till sig och skulle bjuda upp Sakke när någon annan tog honom precis framför ögonen på henne.

Min fiktiva handling: Min fortsatta handling stämde inte direkt översens med den riktiga handlingen. Men det var två speciella detaljer som inträffade i boken och som tills stor del var grunden till min fiktiva handling. Dels var det en mening i kapitel 15 där det står: "Jenna flyr från lägenheten som luktar alldeles för mycket mormor, i alldeles för många dagar..." vilket stämmer överens med min mening som lyder: "Hela lägenheten luktade mormor. Gamla, jobbiga, kokosluktande mormor. Gamla städgalna kokosluktande mormor". Jag tyckte att det var en grej som troligtvis skulle komma upp i boken och det gjorde det ju. Grunden till det var att Jenna hhela tiden störde sig på mormorn och att det flera gånger nämdes hur hon luktade.
Sedan var det en annan detalj i kapitel 18 som man kan likna med två saker som jag själv skrev. I den riktiga handlingen var det så att Jenna och Sakke springer in i varandra utanför porten så att Jennas pappar och skolböcker föll ur väskan.
I min handling kan man dels läsa om att dom sprang in i varandra i skolan så att hennes böcker och papper flög ut över golvet. Dock var det inte lika trevlig/nervös stämmning som det var i den riktiga handlingen. Sedan kan man också säga att de sågs utanför porten i min handling. Fast Jenna sov och Sakke måste ha gått förbi henne på något sätt.
Jag tror att det hände i bådas handling för att det är en reliativt logiskt handling i ungdomsböcker. Alla har ungefär samma mönster de går efter.

I övrigt skillde de två handlingarna sig från varandra ganska mycket. Och ända anledningen till det är nog att man har olika fantasier. Jag trodde att det som jag skrev skulle hända för att det var så jag skulle ha skrivit. Det var så jag såg att handlingen fortsatte och jag satt och funderade lite. Jag tror att anledningen till att min handling inte inte stämde överens med den riktiga var att min var alldeles för kortsiktig. Det hade varit svårt att spinna vidare på min handling till ett klart och tydligt mål. Den hade nog blivit en helt sorts annan bok och inte riktigt följt samma spår som det var meningen att den skulle göra.

/Erika A

Skrivet av Alf, 2007-04-03 15:25

Mycket bra iakttagelser och reflektioner över handlingen, både den riktiga och din fiktiva. Ditt språk är bra och du får med många detaljer som tillför mycket till din text. Bra!

/Carim

Skrivet av cecilia, 2007-04-23 16:37

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?