En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

AndyCandys bloggis

Jag har läst ut boken.
Jag har valt att titta närmare på mor och en av döttrarna i familjen Bennet. Mammans förnamn nämns nog aldrig, så här blir det Mrs Bennet. Miss Elisabet Bennet (Mrs Darcy i slutet av boken) är förstås dottern.
Om vi börjar titta på Mrs Bennet så är hon en snäll kvinna som åldras snabbare än hon vill. Hennes man gifte sig en gång i livet med en snygg, men inte så klyftig flicka. Men hela tiden vill Mrs Bennet så väl. Helst av allt att hennes döttrar blir bortgifta och får leva lyckliga liv. Sen att skvallra och snoka runt händelser som sker i bygden tillhör favoritsysselsättningarna. Ibland försöker hon lite för mycket när det gäller artighet med mera mot folk som står högre än henne i samhället.
Hon är även bra på att haka upp sig på materiella saker. Att gifta sig är bra. Om mannen har pengar är det ännu bättre. Är han riktigt rik är det perfekt. Detta har säkert med att göra att Mrs Bennet inte har levt ett allt för glamouröst...

Skrivet av AndyCandy, 2007-05-04

Visa hela (1 kommentar)

Jag har läst till halva sidan 226

Jag har valt sidorna 155-156. Ska försöka mig på slutet av ett "kapitel" och början av ett annat i en modernare dagbok skriven av Elisabet. Alltså kommer vi in när 155 tar vid och Mr Darcy har friat till Elisabet.

...När Darcy gjort sin gulliga utläggning och jag attackerat honom med dom saker han gjort fel med sitt egotrippade liv drog jag till med något liknande: ”Det finns ingen chans för dig att få mig!” blev han helt paff. Hans min var helt förstörd. Det var visserligen häpnadsväckande att han för första gången visade sårbarhet, men samtidigt såg man hur mannen verkligen led! Efter att jag ännu en gång slängde ur mig något dumt, typ att han skulle vara den sista jag någonsin skulle gifta mig med på jorden efter vad jag sett av honom mumlade han ihop något och stormade ut.
När jag först såg dörren gå igen var jag ganska nöjd med mig själv, men sekunden där efter kom det något slags känsloras och jag började gråta. Typiskt...

Skrivet av AndyCandy, 2007-04-20

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 2 litteraturprojekt Svenska A
Andreas Holst
Torsdagsgruppen

Jag har läst sidan 150 ner. Kapitel 34 ska precis ta vid.
I min fortsättning av historian hade jag missat en del av det förväntade händelseförloppet; att det skulle bli bal på Netherfield. Men det skedde i alla fall och kort därefter friade Mr Collins till Elisabet, något jag verkligen inte räknat med. Han får dock en ett nej, men låter sig inte nedslås av det. Tre dagar efter friar han till Miss Lucas, den äldre, och då får att ja. Elisabets mor är alldeles till sig. Först fick hon nästan ett dotter bortgift, men hon tackade nej. Sedan tar samma man mod till sig och friar en gång till. Det enda negativa var då att det var till grannfruns dotter.
Mr Darcy dansar visserligen med Elisabet på balen, men han visar inget större intresse då, vilket jag trodde. Mr Wickham är också en fas som hon glömmer.
Det mest chockande är när Mr Bingley väljer att lämnar Netherfield så...

Skrivet av AndyCandy, 2007-04-06

Visa hela (1 kommentar)

Andreas Holst
Svenska A
Torsdagsgruppen

Uppgift 1

Jag har stannat vid sida 75 precis innan kapitel 17 ska ta vid.

Vid ekipagets hemkomst satt mr Bennet djupt försjunken i en bok i biblioteket. Till hans stora missnöje var mr Collins strax vid hans sida förklarandes hur kvällen utspelat sig och hur hans bekantskap med mrs Philips formats. Flickorna däremot sade stillsamt god natt till sin mor och gick till sängs.
Ett par dagar efter den mycket trevliga spelkvällen hos paret Philips hade Elisabet fortfarande inte släppt mr Wickham i tankarna. Han var för det första en mycket stilig man och Elisabet ville gärna se mer utav honom, men de saker han berättade om mr Darcy hade kommit väldigt oväntat. Hon var förargad över mr Darcys högmodiga sett, men hon brottades med tanken om hur hon skulle placera om honom nu. Enligt mr Wickham kunde han umgås bara han ville, borde han inte få en chans till? Kanske han förbättrar sig om man tvingar på honom en relation?
Elisabet tankar...

Skrivet av AndyCandy, 2007-03-30

Visa hela (1 kommentar)

Jag ska läsa Stolthet och fördom av Jane Austen.

Andreas Holst A2

Skrivet av AndyCandy, 2007-03-27

Visa hela (1 kommentar)

Nummer på uppgiften är 5
Mitt namn: Andreas Holst
Svenska A på torsdagsmornar efter den fetjobbiga fysen

Eftersom att det är pratet går olika runt hur många sidor man ska ha läst, och det inte står på bloggis, så läste jag på i några timmar helt enkelt. Uppgiften var att skriva en fri blogg om detta och jag har då valt att koncentrera mig på runt sidorna 130-220. Varför? Jo, en resumé, så har huvudpersonen Ray hittat drygt 3 miljoner dollar hos sin avlidna mycket speciella far. Far, som endast kallas för Domaren eller Domare Atlee, knegade i hela sitt liv och skänkte pengarna som blev över av den knapra lönen, så Ray Atlee har lite svårt att klura ut varför hans pappa hade så mycket pengar i garderoben. Det har även varit inbrott i dödsboet och hotbrev skickade med post, så någon vet om pengarna. Domarens andra son, Forrest, är missbrukare och just nu, inte medventen om pengarna.

Jag tycker att det är rätt intressant hur knepigt författaren har skapat det här. Jag...

Skrivet av AndyCandy, 2006-11-15

Visa hela (0 kommentarer)

Detta är uppgift nummer tre
Jag heter Andreas Holst
Svenska A (tors)


1. Tyckte ni i allmänhet att det var lätt eller svårt att förstå häftet?
När man började läsa var det riktigt knepigt och undrade hur i hela friden ska detta gå, men efter ett tag kom man in i läsningen och det blev faktiskt riktigt intressant.


2. Vad kom ni fram till var författarens huvudpoäng i häftet?
"I vilket stycke/avsnitt beskrivs det?" Ska man svara på. Jag tycker att huvudpoängen var hela texten. Från början till slut. Om jag verkligen ska peka på ett stycke så är det helt klart sammanfattningen på sista sidan om texten.


3. Ge exempel på ett citat från häftet som du tycker sammanfattar
huvudpoängen/huvudtemat i häftet.
Första meningen.
"En väsentlig läsfärdighet som aldrig lärs ut i undervisningen är att man ska förlita sig på ögonen så lite som möjligt". Visserligen kanske man inte försår allt genom att bara läsa detta men om man läst det tror jag att man...

Skrivet av AndyCandy, 2006-11-08

Visa hela (1 kommentar)

Detta är uppgift nummer tre
Jag heter Andreas Holst
Svenska A (tors)

1. På vilket sätt har huvudkaraktären/karaktärerna utvecklats i boken jämfört med de första 50 sidorna?

Man har fått höra mer om Forrets öde. Hur han är gift med en fet dam, åkt ut och in på rehab de senaste 10 åren och hur Domaren faktiskt betalat allt det.

Man fick också reda på att Domaren inte var så känslokall som det från början beskrevs. Han skänkte alla sina pengar, som han fick över, till välgörenhet. Så i trakten visste man att bara du gick till Domaren med en bra anledning fick du pengar.

I Rays liv har det också lagts till några pusselbitar.

2. Vilka val har huvudkaraktären/karaktärerna ställts inför?

Ray hittade väldigt mycket pengar hemma hos sin döda far. Han valde att inte berätta det för sin bror, då han visste att Forrest bara skulle knarka upp pengarna då. Sen gömde Ray pengarna i bilen då någon försökte göra inbrott i huset. Vem det var vet man inte....

Skrivet av AndyCandy, 2006-11-08

Visa hela (0 kommentarer)