En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

AndyCandys bloggis

Litteraturprojekt Svenska A Upg 1

Andreas Holst
Svenska A
Torsdagsgruppen

Uppgift 1

Jag har stannat vid sida 75 precis innan kapitel 17 ska ta vid.

Vid ekipagets hemkomst satt mr Bennet djupt försjunken i en bok i biblioteket. Till hans stora missnöje var mr Collins strax vid hans sida förklarandes hur kvällen utspelat sig och hur hans bekantskap med mrs Philips formats. Flickorna däremot sade stillsamt god natt till sin mor och gick till sängs.
Ett par dagar efter den mycket trevliga spelkvällen hos paret Philips hade Elisabet fortfarande inte släppt mr Wickham i tankarna. Han var för det första en mycket stilig man och Elisabet ville gärna se mer utav honom, men de saker han berättade om mr Darcy hade kommit väldigt oväntat. Hon var förargad över mr Darcys högmodiga sett, men hon brottades med tanken om hur hon skulle placera om honom nu. Enligt mr Wickham kunde han umgås bara han ville, borde han inte få en chans till? Kanske han förbättrar sig om man tvingar på honom en relation?
Elisabet tankar avbröts av ett bud från Netherfield och genast antog hon det var menat till hennes syster. Men så förhöll sig inte saken förklarade hennes mor som mottagit brevet. Det stod miss Elisabet Bennet med den mycket vackra handstil som den näst äldste systern hade bekantat sig med under hennes vistelse på Netherfield. Med förvåning och lite nyfikenhet öppnade hon det förseglade kuvertet.

Netherfield, den 17 april
Kära Elisabet
Med detta brev, som jag med mycket glädje ser att ni tar på fullt allvar, vill jag framföra en inbjudan att supera med mig lördagen den 22 april med början vid klockan sju. Eftersom att jag ej ännu skaffat mig en egen hemvist i trakterna kommer erbjudandet att äga rum vid min gode väns fastighet, Netherfield. Jag har redan börjat anordna med extra personal för kvällen och om ni så behagar kan övernattning anordnas. Med ljusa tankar på detta hälsar jag er som sagt välkommen.
Mr Darcy

Mrs Bennet var nu mycket nyfiken på vad som torde tänkas stå i brevet. Då Elisabets ansiktsuttryck förändrades när hon tittade upp efter att ha läst brevet två gånger gjorde att mrs Bennet slet brevet hur händerna på sin dotter.
Det var en mycket god stämning den kvällen, framhävd utav modern. Visst hade Elisabet fått höra någon gliring från Jane men de andra systrarna hade inte riktigt samma entusiasms som mrs Bennet. Visserligen var det en ståtlig och välförsedd man, men det första intryck han skapat sig och fortsatt på ansågs vara svårt att blunda för.
Mr Bennet hade som vanligt inte sagt så mycket om saken i fråga då han föredrog att tänka innan han talade, kom vid middagen dagen efter fram med utlägget att det fanns andra män ute i världen. Hans mycket vackra dotter behövde verkligen inte dinera med en dryg typ från London bara för att han erbjöd detta. Dock var mrs Bennet inte sen att uttala sig om sin makes åsikter.
– Sluta med löjligheterna kära du. Elisabet vet faktiskt själv vad hon vill. Hon behöver ingen gestalt som ska välja vad hon ska göra.
– Jaså? Det säger du ja... Han såg lite missnöjd utav det strikta avhugget av hans åsikt men som vanligt efter liknande diskussioner drog sig mr Bennet tillbaka i sina tankar.
– Jag är beredd att hålla med far, säger Mary bakom sin tjocka bok efter en stunds tystnad. Hon sänkte boken långsamt samtidigt som hon fortsatte tala med ett leende på läpparna. Jag menar, att insistera på övernattning redan efter några möten…
– Tyst Mary! Du skall inte tala så om en man som just bjudit in din syster, sade modern.
Argumentationen var ett faktum och trotts de nu höjda rösterna lyckades Elisabet flyta bort med sina tankar från middagens livade åsikter. Hon skulle gå på middagen men vad var egentligen mr Darcys tankar bakom hela arrangemanget?


Sammanfattning:
Jag tror att Elisabet får en inbjudan från mr Darcy då han inte lyckas hålla tankarna bort från henne. Detta vet dock inte Elisabet själv och känner att hon strävar i ganska stor ovisshet. Kommer hon att göra något drastiskt och dumt kanske?


Tack och hej

Skrivet av AndyCandy, 2007-03-30 15:17

Bra skivet! Din text är väl genomtänkt och du visar att du behärskar språkstilen, flera meningar är austenskt fyndiga och det är roligt att läsa det du skriver. Brevpassagen från Mr Darcy tillför guldstjärna. Mycket bra!

/Carim

Skrivet av cecilia, 2007-03-31 01:02

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?