En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

AndyCandys bloggis

Upg 2

Uppgift 2 litteraturprojekt Svenska A
Andreas Holst
Torsdagsgruppen

Jag har läst sidan 150 ner. Kapitel 34 ska precis ta vid.
I min fortsättning av historian hade jag missat en del av det förväntade händelseförloppet; att det skulle bli bal på Netherfield. Men det skedde i alla fall och kort därefter friade Mr Collins till Elisabet, något jag verkligen inte räknat med. Han får dock en ett nej, men låter sig inte nedslås av det. Tre dagar efter friar han till Miss Lucas, den äldre, och då får att ja. Elisabets mor är alldeles till sig. Först fick hon nästan ett dotter bortgift, men hon tackade nej. Sedan tar samma man mod till sig och friar en gång till. Det enda negativa var då att det var till grannfruns dotter.
Mr Darcy dansar visserligen med Elisabet på balen, men han visar inget större intresse då, vilket jag trodde. Mr Wickham är också en fas som hon glömmer.
Det mest chockande är när Mr Bingley väljer att lämnar Netherfield så snabbt, utan ett ord förutom brev genom sin syster. Hur mycket Mr Bingley själv har valt att resa är det diskussioner om. Elisabet misstänker från början att det är Miss Bingley som inte anser att Jane är tillräckligt bra för hennes bror.
Mrs Bennets bror med fru kommer på besök, Mr och Mrs Gardiner. Eftersom att Mrs Gardiner är betydligt yngre än sin man kunde de äldre systrarna Bennet prata med henne om mycket. Deras moster ser Janes smärta efter att ha blivit lämnad så abrupt av en man som hon var kär i och ber henne följa med dem hem till London, vilket Jane gör. Detta tycker förstås Elisabet är lite ensam och hon sysselsätter sig med bland annat Mr Wickham som är på besök ofta.
Miss Charlotte Lucas, som nu heter Mrs Collins skickar efter ett tag en inbjudan till Elisabet att besöka hennes nya hem. Denna accepterar hon och passar samtidigt på att besöka sin syster som inte mår allt för bra i London. Jane har under sin tid där varit i kontakt med Miss Bingley. Systern till hennes kärlek var ovanligt kall och visade ingen som helst glädje över att få träffa Miss Bennet.
Elisabet åker sedan vidare mot Mr och Mrs Collins prästgård där hon uppehåller sig under en längre tid. Hon får träffa den kända Lady Catherine och de träffas ett par dagar i veckan vid middagstider. Mr Darcy, som är släkt med Lady Catherine har också blivit inbjuden att vistas där under en tid.
Där visar Mr Darcy ett allt större intresse för Elisabet genom fysisk närvaro, dock inte genom ord, men jag tror hon försöker tygla sina känslor. Dels för att hon hört att Mr Darcy själv hade lyckats ”rädda” sin vän Mr Bingley från ett mycket olämpligt äktenskap samma sommar. Elisabet förmodar att Jane är den oönskade bruden. Detta betydde att Bingleys syster inte kanske hade en lika framträdande roll i förflyttningen från Netherfield, som Elisabet trodde. Det andra skälet tror jag kan vara att Elisabet nog har lite känslor för Mr Darcy trots allt, vilket hon inte vill ska eskalera.
För själva jämförelsen så är det svårt då boken går i ett väldigt ojämnt tempo. Ibland har vi diskussioner på flera sidor och ibland hoppar författaren veckor på en mening. Detta gör att det är svårt att se några större likheter. Författaren lägger hela tiden in nya karaktärer som är ganska betydande för berättelsen, som Mr och Mrs Gardiner, vilket gör det ännu svårare att tolka. Men jag pekade ju på att Mr Darcy hade något för Elisabet, vilket senare visade sig vara ganska sant. Han är under vistelsen hos paret Collins nära Miss Bennet vid flertalet tillfällen som ursäktas och bortförklaras. Mr Darcy är trots allt en väldigt förnäm man och jag tror inte han skulle visa en sådan ödmjukhet mot Elisabet om han inte varit intresserad.
Det som jag verkligen inte hade förväntat mig är att Mr Bingley med sällskap skulle försvinna till London. Jag var faktiskt tämligen säker på att det skulle bli ett giftermål mellan Jane och Bingley och runt bröllopet skulle Mr Darcy skapa flera chanser att träffa Elisabet och försöka få henne intresserad. Inte heller insåg jag att Mr Collins skulle vara så djärv att fria två gånger. Möjligtvis fanns det en idé i bakhuvudet att han var intresserad av Elisabet, men det var förvånande att han gick så långt som att fria då jag tycker han framstås visserligen som lite dumdristig men ändå väldigt försiktig.

Väl mött!
Andreas

Skrivet av AndyCandy, 2007-04-06 21:31

Du visar i din text att du reflekterat över handlingen medan du läst boken, vilket är mycket bra. Ditt språk flyter bra, och det är roligt att läsa. Fortsätt så!

/Carim

Skrivet av cecilia, 2007-05-07 16:59

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?