En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Hej hopp!
Nu var det dags för sista uppgiften. Jag har valt att skriva om Halim och hans pappa.

Halim bodde från början med sin famij i skärholmen men efter att hans mamma dött flyttar han med sin pappa till söder. Jag kan tänka mig att Halim blev som han är i boken efter att hans mamma dött och han flyttat till söder. I boken är han ganska bråkig och ska hela tiden synas och höras.

Halim har bestämt sig för att Sveriges mäktigast revolutionsblatte. Han bråkar, snattar och klottrar och tror han är allmänt ball. Det framkommer inte i boken men jag kan tänka mig att han blivit så efter hans mammas bortgång och flytten till söder.

Även fast Halim bor på söder hänger han mycket i skärholmen där han brukar sitta och prata med tantvännen Dalanda. Jag tror han fortfarande ser skärholmen som hem, han trivs där.

Jag tror att Halims pappa antagligen flyttade till Sverige pågrund av krig eller liknande. Innan boken utspelar sig har pappan nog...

Skrivet av Becca, 2007-05-04

Visa hela (2 kommentarer)

Uppgift 3


Japp, nu är det dags för upgift 3. Jag har valt att skriva om till "vanlig" svenska. Jag valde sidorna 131-132.

Jag hade lovat att hjälpa pappa att prismärka lite saker i affären men först måste jag bara berätta vad som hände igår.

På eftermiddagen stod jag själv i affären för att pappa åkte för att prata lite affärer med en vän. Han hade haft det lite struligt med familjen så pappa skulle hjälpa honom med pengar. Han skulle ta ett litet lån och i gengäld skulle han få bra ränta och lite gratis filmer som han kunde sälja i äffären. Alla måste hjälpa varandra, det tjänar man på.

I affären var allt stillsamt. Några barn köpte visselpipor och godis, en gamal dam köpte flera stycken likadana grytlappar. Hon verkade vara lite ensam av sig för hon blev glad av att få prata med någon. Hon berättade om sin familj och sina barnbarn.

Det var intressant till en början men sen började jag tröttna. Men för att inte göra...

Skrivet av Becca, 2007-04-20

Visa hela (2 kommentarer)

Uppgift 2
Hej hopp!
Nu har jag läst till sidan 110 och ska göra en jämförelse mellan min fortsättning och den riktiga fortsättningen. :)

Min egen fortsättning var inte särskilt lik den i boken, inte överhuvudtaget faktiskt. Jag tyckte att boken var lite seg och att det inte hände någonting därför dramatiserade jag min fortsättning med att det blev bråk. Inte nog med bråket så kom polisen också så det blev lite spänning.

I den riktiga fortsättningen så fortsatte det ungefär som innan, segt. Min fortsättning gick mycket fortare fram än vad det gör i boken. I boken går tiden långsamare och allt är mycket mer noga beskrivet. Det är inte lika dramatiskt som i min fortsättning.

I den riktiga fortsättningen verkar det som att han håller på att bli kär och det tycker jag är kul. Det var nåt jag inte trodde skulle hända. Jag trodde inte att det skulle bli som i min fortsättning heller i och för sig men ändå.Min fortsättning var mer det jag...

Skrivet av Becca, 2007-04-06

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 1
Jag valde boken Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri. Jag ligger på sidan 59 och här kommer min fortsättning på boken. :)

Jag visste pappa skulle bli fett lack om jag varit i jidder igen så jag smög direkt till mitt rum när jag kom hem. "Fan vilka märken det blev asså!" tänkte jag. Och tidningsjäveln som jag skulle visa pappa flög också.

Jag pallade inte pappa skulle lacka så jag drog ner till centrum och såg Dalanda på en gång. Jag satte mig i bänken brevid henne som på en gång började prata. Hon babbla på som vanligt men jag märkte jag inte lyssnade lika bra som jag brukar. Jag kunde inte sluta tänka på dom fega fittorna som gått på flera på en själv.

Tillslut jag sa till Dalanda jag var tvungen att gå hem sen jag taggade. Jag gick omväg hem. Jag gick och kollade ned på marken. Jag var helt inne i min tänkande så jag märkte inte dom kom!

"Där är du ju, jävla horunge!" Jag hörde direkt det var Hristo. Jag kollade upp...

Skrivet av Becca, 2007-03-30

Visa hela (2 kommentarer)

Rebecca Persson, Svenska A, Torsdagsgruppen.

1. Man får veta mer och mer om karaktärerna ju längre in i boken man kommer. Jag vet inte om karaktärerna utvecklades någonting på dom 100 första sidorna. Det står ganska still. :P

2. Huvudkaraktären i boken, Jane utnyttjas sexuellt av sin styvpappa. Man kan säga att hon gör val genom att inte berätta för någon vad hon blir utsatt för. Man sammtidigt så förstår man ju varför hon inte gör det. Hon är jätte rädd eftersom styvpappan hotat henne om hennes eget och hennes mammas liv. Det är inte något hon vill riskera. Sen beskriver hon även i boken att hon känner skamm. Som om det är hennes eget fel vad hon blir utsatt för.
I skolan har vissa personal frågat henne om hon verkligen mår bra och har det bra hemma, men hon har bara svarat ja eftersom hon är så rädd. Senare i livet fick hon veta att det var vänner till hennes morfar som frågat henne. Om hon vetat det skulle hon berättat men det är ju lite sent påtänkt...

Skrivet av Becca, 2006-11-27

Visa hela (0 kommentarer)

Rebecca Persson, Svenska A, Torsdagsgruppen.

1. Jag tyckte häftet var ganska lätt. Det var lite svåra ord och så men man fattade ändå sammanhangen. Det var lite jobbig att läsa eftersom häftet var ganska långt och han upprepade sig ganska mycket men om man tog nåra pauser så gick det lättare.

2. Huvudpoängen i häftet var att man läser med hjärnan och inte med ögonen. Ögonen ser inte dom tittar, det är hjärnan som ser.

3. "Men faktum är att ögonen inte alls ser. Deras enda funktion är att samla upp visuell information i form av ljusstrålar och förvandla dem till energiknippen som fortplantar sig genom miljontals trådar i synnerverna till hjärnan. Det vi ser är hjärnans tolkning av detta myller av nervimpulser. Det är hjärnan som ser - ögonen bara tittar, vanligtvis under hjärnans ledning." Jag valde det stycket för jag tycker sammanfattar det mesta av texten. Det fick mig att förstå vad han menade.

4. Tex. dom små experimenten, när det är ord...

Skrivet av Becca, 2006-11-13

Visa hela (1 kommentar)

Rebecca Persson, Svenska A, Torsdagsgruppen.

Känslan jag fick efter första sidan i boken var att man kom in rakt i hennes liv. Hon berättar vad onska är för henne, så man får en lite obehaglig känsla.

Huvudpersonen är Jane, som också är författaren. Hon beskriver inte sig själv rakt upp och ner men man får veta mer och mer om henne i olika sammanhang. Andra personer i boken är hennes mamma, hennes halvbröder, hennes morfar och sedan hennes elaka styvfar.

Det är mest styvfadern som beskrivs och man får såklart en bild framför sig hur en person ser ut när någon beskriver och jag kan säga att med hennes sett att beskriva är han röd med två horn i pannan. Nej, men hon beskriver honom verkligen med hat.

Boken utspelar sig i nutid och i början av boken är hon i rätten där hennes styvpappa anklagas för allt han gjort mot henne och sedan berättar hon om allt hon varit med om. De första femtio sidorna i boken är början av hennes berättelse om hennes...

Skrivet av Becca, 2006-11-06

Visa hela (0 kommentarer)

Rebecca Persson, Svenska A, torsdagsgruppen.

Boken jag lånade heter Den lilla fången.
Den är skriven av Jane Elliott och är ifrån 2006.
Jag lånade den för den verkade bra.
Den verkade handla om en tjej som blivit utsatt för övergrepp av hennes styvfar.
Jag hade inte så stora förväntningar jag hoppades bara på att den skulle vara bra. :)

Skrivet av Becca, 2006-10-26

Visa hela (1 kommentar)