En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Becca

BECCSON

Uppgift 4

Rebecca Persson, Svenska A, Torsdagsgruppen.

1. Jag tyckte häftet var ganska lätt. Det var lite svåra ord och så men man fattade ändå sammanhangen. Det var lite jobbig att läsa eftersom häftet var ganska långt och han upprepade sig ganska mycket men om man tog nåra pauser så gick det lättare.

2. Huvudpoängen i häftet var att man läser med hjärnan och inte med ögonen. Ögonen ser inte dom tittar, det är hjärnan som ser.

3. "Men faktum är att ögonen inte alls ser. Deras enda funktion är att samla upp visuell information i form av ljusstrålar och förvandla dem till energiknippen som fortplantar sig genom miljontals trådar i synnerverna till hjärnan. Det vi ser är hjärnans tolkning av detta myller av nervimpulser. Det är hjärnan som ser - ögonen bara tittar, vanligtvis under hjärnans ledning." Jag valde det stycket för jag tycker sammanfattar det mesta av texten. Det fick mig att förstå vad han menade.

4. Tex. dom små experimenten, när det är ord man känner till innan går det mycket snabbare att se vad det står än när det bara är osammanhängande bokstäver. Ju mer man redan vet, desto mindre böhöver man ta reda på.

5. Tunnelseende kan orsakas pga. att man läser en text som är meningslös. Om något inte går att förutsäga ser man inte vad det står. Om man läser en bok men inte har några förkunskaper om vad det handlar om blir boken oläsbar, det är också tunnelseende. En person som tänker för mycket på varje ord ser inte helheten i meningarna och det orsakar tunnelseende. Dåliga läsvanor orsakar också tunnelseende, att man tex. läser alltför långsamt. Enda sättet att övervinna tunnelseende är att man kan se orsakerna.

6. Författaren verkar tycka att man bara ska läsa det man tycker verkar intressant och sånt man vet något om. För om man läser något helt ointressant eller något man inte vet något om förstår man ingenting. Jag håller med helt och hållet. Jag har varit med om sådana saker flera gånger, när jag tex. i skolan tvingats läsa någon bok som jag verkligen inte vill läsa. Om boken är svår + att jag är helt ointresserad ser jag bara massa ord och fattar ingenting och sedan försöker man koncentrera sig men då kommer man ingenvart istället.

7. När jag först fick häftet och började läsa tänkte jag bara shit! hur ska jag komma igenom det här. Det var mycket text och det såg svårt ut. Men sedan när jag börjat läsa gick det ganska snabbt att ta sig igenom det för det var ganska intressant. Det var saker jag aldrig tänkt på fast som man utsätts för hela tiden. :)

Skrivet av Becca, 2006-11-13 13:42

HAHAHAAH BRA BECCA
vad duktig du är!!! <3

Skrivet av MarinaW, 2006-11-19 13:26

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?