En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

Nähä, nu jäklar – Schweiz

Taggar: foto nyheter google yttrandefrihet publicistfrihet street view vg

Schweiz tycker att Google skall åläggas att osynliggöra bilskyltar, och anonymisera människor på gatorna i Google Street View under hänvisning till att bilderna kan vara både känsliga och pikanta. Men frågan är: Skall vi efterlämna oss bilder som enbart visar könslösa, identitetslösa gestalter? Jag är för integritetsskydd, men en plats måste gränsen gå eftersom jag även tycker att det skall vara tillåtet att fotografera på gator och torg utan att behöva fråga hundratals människor om deras medgivande. Vi har ju så långt varit vana vid att bilder fritt kunnat tas inom offentliga rummet, och publiceras. Här ser vi ytterligare ett angrepp på den publicistiska friheten. Detta är en frihet många av oss var förberedda att kämpa för och dö för under kalla kriget. Nu finns inte längre Järnridån, och då börjar de politiska krafterna här i väst att visa sina sanna färger – tydligen. Jag är synnerligt besviken över att det är mina förfäders fosterland Schweiz som driver denna motbjudande kampanj. Tydligen är det så att många inom de härskande klasserna i Europa har mycket smutsig byk de inte vill skall synas för Gud och varje man – men då är det bara att göra som man gjorde i gamla dagar: Det man inte ville ha offentligt dolda man bakom lyckta dörrar. Så enkelt, men tydligen vill dagens dominerande klasser både ha tårtan och äta den. Man vill inte välja. Man har under de senare 20 åren kämpat hårt för att vi skall möta framtiden med röven först, och lyckas. Snart finns inga av de fri och rättigheter vi kämpade fram på 1960 och 70 talen kvar – tack vare de ultrakonservativa som besitter alla de rätta medlen för att påverka beslutsprocesserna i samhället. På 1980 talet brukade jag snäsa av alla amerikanska filmer som framställde ett skräckkabinett av ett framtidssamhälle. Tyvärr verkar det som filmskaparna från den gången skall få rätt – såvida vi inte börjar kämpa för våra rättigheter – som att ta bilder på öppen gata. Det verkar som om vi behöver en medborgarrättsrörelse igen, fastän denna gång en interrasisk sådan.

Jag vill kunna använda kamera, ljudinspelningsutrustning och annat i offentliga rummet utan att be om lov – och jag tror och hoppas att majoriteten delar denna uppfattning. Låt inte eftersläkten ärva en diktatur där gemene man och kvinna står utan rättigheter eller människovärde. Det är, tro det eller inte, så allvarligt det i sista hand är.
http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=598875

Skrivet av Bergatorparen, 2009-11-16 21:24

Ja, vi har verkligen medmänniskor som kan konsten att avvika från det naturliga. Och det naturliga är ju faktiskt så enkelt som du uttrycker det "att vi skall möta framtiden med röven först". Man har mycket att lära sig av "Mexarens" hundprogram, när han helt sonika tar en aggresiv hund och placerar den med baken först i en flock hundar - och de kan omgås.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-17 07:50

Som alltid påläst och intressant inlägg.

Skrivet av Diana, 2009-11-17 15:14

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?