En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Det var vad folk brukade säga förr i tiden när de tyckte att myndigheter eller andra överheter fått saker om bakfoten. Men vet du: Nu ÄR det OMVÄNDA världen. Om jag har druckit? Nej, därför att det går att bevisa historiskt och ekonomiskt: Under större delen av efterkrigstiden byggde vi på de makroekonomiska modellerna som utarbetats av John Maynard Keynes i kölvattnet av depressionen på 1930 talet. Enligt Keynes var arbetslöshet av ondo ty det innebar resursförslösning. Keynes byggde detta resonemang på en studie som visade sig att i kölvattnet av varje ekonomisk kris som varit, så stabiliserade sig marknaden på en allt lägre nivå, så att allt flera blev utan arbete och marknaden som sådan krympte. Keynes resonemanger och modeller välkomnades varmt av i synnerhet facket och socialdemokraterna eftersom de innebar en ekonomisk teori som kunde förverkliga deras, till då, utopi om Folkhemmet. Keynes hade utvecklat modeller för både öppna och slutna ekonomier, och dessa tillämpades i större delen av I – landssfären. Alla som levd under sista halvleken av förra seklet, minns säkert hur man bedrev regelrätt protektionism till pest och plåga för utlandsresenärer som fick mycket av det de hade med sig från utlandet konfiskerat vid hemkomsten. Lantbruket och den inhemska industrin hade direktlinje till regeringarna i sina respektive länder och kunde, likt finansbranschen och rättighetsbranschen idag, ringa och beställa lagar.

Det stod klart att den gode Keynes inte räknad in behovet för en fri världshandel. Hur mycket man än försökte, så gick inte modellerna med på att lägga in det vi tar för givet numera: En så fri världshandel som möjligt där vi utnyttjar nivåskillnader ekonomiskt mellan länder att göra det omöjliga möjligt – vilket innebär att vi har kunnat vända upp och ner på alla gamla sanningar. När jag växte upp på 1960 talet, var arbete förhållandevis billigt – vilket ledde till att sakerna blev förhållandevis dyra. Samtidigt, och låt oss inte låta oss luras, funderade psykopaterna inom företagsledningarna på hur de skulle kunna flytta den makt de till då endast hade kunnat utöva över de egna anställda ut till kundmassan. Svaret var förbryllande enkelt: Man inverterade bilden, så att svart blev vitt och vitt blev svart – eller sagt på ett annat sätt: Höga inkomster, parad ihop med en tillräcklig arbetslöshet för att kunna disciplinera slavarna – jag menar: De anställda, kunde lösa problemet: Dyrt arbete skulle kunna sänka tröskeln för när det var lönande att reparera, renovera och återuppbygga, så att man kunde öka produktionsvolymerna och tjäna mer pengar. En högre omsättning innebar att man kunde avsevärt försämra handelsvillkoren för pariorna – kunderna, menade jag. Det var på denna tid som ”Firman AB kan när som helst besluta … Kunden accepterar!” kom till som standard i alla villkorshandlingar. Genom att betala mer för arbetet på hemmaplan, och flytta ut ”idiotarbetet” till fattiga länder som blev euforiska vid tanken på att kunna ta sig ur misären – och visst har de så. Kruxet är bara att deras underbara natur förstörs på köpet, därför att ”Firman AB äger rätt att när som helst avsluta sitt engagemang i Bortlandia. Bortlandia har bara att acceptera!”. Kort och gott: God gammeldags utpressning som skulle fått möbelhandlaren från Chicago att le sitt bredaste leende – såsom enbart vår vän Al Capone kunde le. Skiljelinjen mellan disciplin och utpressning är så suddig att man knappt kan urskilja den.

Så därför lever vi i ett ekorrhjulsdrivet samhälle som förstör Jorden i en rasande fart, så att ett gäng psykopater som skulle få plats i ett standard klassrum skulle kunna tjäna vansinnigt mycket pengar på att leva ut sitt morbida kontrollbehov och behandla hela världen som sin personliga BDSM slavinna – inemellan sitt rutinmässiga upp spöande av fru och barn. Jag vet det låter paranoid, men jag känner psykopater eftersom jag haft mer att beställa med den skiten än jag orkar minnas! Jag ser alla symptomen hos de jag pratar om. Konspirationsteori? Nej, den sorten överlåter jag till psykopaterna ty de är experter på att få vansinnes svammel att låta som vetenskapliga utläggningar. Det rör sig inte om konspiration, men ett spel om pengar och makt – de sakerna som människor i allmänhet och psykopater i synnerhet skyller ifrån sig på när världens bedrövliga tillstånd skall förklaras. Människor i allmänhet är inte giriga, så att jag inte köper den ”förklaringen”. Saken är den att ända sedan tidernas morgon har någon vetat att skapa ett materiellt övertag över andra syftande till att leva bättre än alla som tvingas slita för födan. Det är en bevisad sanning och ingen spekulation. Detta har fortplantat sig genom millennierna och åstadkommit den situation som råder i samhället idag.

Som jag varit inne på i tidigare jeremiader, så är majoriteten av människorna följeslagare och inte ledare. Bland ledarna är andelen psykopater oroväckande hög – vilket kan förklara varför så många barn från ”goda hem” hamnat på skråplanet genom historiens gång – och det kan även förklara varför vi kastas fram och tillbaka i en ekonomi som avlägsnar sig allt mer från verklighetens värld, och i ökande grad använder sig av estimat snarare än verkliga storlekar när man skall uppskatta något. Varför? Det är ju enklare så, får man till svar. Arbete är dyrt, och för att spara arbete skapar man paneler av sådana som jag – som tror på att påverka samhället, om än aldrig så lite – under löften om att varje gång man svarar på en enkät, kan man vinna ett presentkort om 2 500 kronor. Datorerna hos oss som svarar på enkäterna bidrager kanske rentav med processorkapacitet åt servern hos bolaget som samlar in data? Vem vet, och vad mer: Vem orkar ens bry sig? Sanningen är den att av en panel som är tillräckligt stor för att uppnå statisk signifikans även om häften skulle avstå från att svara, är det mellan 1 och 5 som kanske vinner presentkortet. Skulle man gjort detta på det gamla sättet med frågeställare och telefon, skulle det blivit många gånger så dyrt. Denna metod används numera endast där man vill ha tillförlitligare resultat än man får per automatik.

Vi lever i informationsåldern, och informationsteknologin har ändrat våra liv på alla tänkbara sätt: Vi tjänar våra slantar genom datorn, vi dejtar, flirtar, hotar, mobbar och ofredar via cyberspace, när vi inte betalar räkningar, handlar saker, övervakar de förhoppningsfulla, sätter på värmen i fritidshuset så att det är varmt när vi anländer – och otroligt mycket mer. Nästa steg? Vem vet, kanske teleportering? Det skulle nog världens alla brottslingar gilla. Men allvarligt talat: Sanningen är den att det sättet vi lever idag, har gjort mer sårbara än vi var tidigare. Om vi inte betalar de allt fler räkningarna i tid, stängs vi effektivt ute från omvärlden. Vi som lever nu, diskuterar ofta dagligen med folk från alla hörn av världen – vilket är berikande, samtidigt som jag misstänker att de relationer vi har – eller borde ha – inom närområdet får ta stryk. Förvisso har mobilnallen blivit en självklar följeslagare till folk i alla åldrar och alla samhällsklasser, men att använda den kostar på tok för mycket, så det blir att man mejlar istället. När man handlar mobilnallar, modem för trådlöst eller trådbundet bredband, satellit TV mottagare eller andra sådana saker, måste man ofta gå med på oskäliga bindningstider för att få ”rabatt”. Tala om bondage! Saker har blivit billiga, arbete dyrt – men vad med människor? Människor har aldrig stått högt i kurs hos ”samhällsägarna”. Man är villig att betala för den expertis en person besitter. Kommer det någon annan som besitter samma expertis och som är bättre på att kyssa cheferna där bak, får den första gå. Människovärdet bryr man sig inte om: Det man bryr sig om är huruvida den anställda kommer att vara en tillgång som problemlösare, knegare, knullkompis och uppvisningsobjekt. Så cyniskt är det där ute. Människan är en del av ekonomin – vare sig hon är aktiva eller passiva. Så har det varit sedan innan faraonernas tid. Vi människor har alltid kämpat mot varandra för att tillskansa oss andra människors värden. I processen, för att få icke – psykopater att bete sig som psykopater, dehumaniserade man fienden så att han blev ett föremål. Krigsfångar blev handelsvara. ”Framsteget” har varit att numera har man såkallad avskaffat slaveriet – genom att ändra på semantiken: Numera kallas slavar för kunder eller anställda. Nu tjänar man pengar på alla aspekter av mänskligheten.

Så i stort sett, har vi vänt ut och in, upp och ner på sakerna, men de underliggande syftena förblir att vara de samma: Makt, vällevnad och dominans. Priset vi betalar som art, är en söndertrasad miljö, sönderslagna barn och makar/maker till de vi hyllar som karismatiska ledare, nämligen psykopaterna. Vi är källan till våra egna problem – men inte lösningen, för den är det få som vill veta av.

Kännetecken på en psykopat
John Maynard Keynes
Keynes i kritiska dagrar

Skrivet av Bergatorparen, 2010-06-29 02:39

Fan vad bra skrivet. Jag är imponerad över hur påläst du är.

Skrivet av Diana, 2010-06-29 15:51

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?