En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Finansinspektionen har beslutat att införa ett tak på 85 % belåningsgrad baserat på marknadsvärde. I och för sig är detta inget vare sig nytt eller revolutionerande. Enligt Aftonbladet och dess proffstyckare kommer det att drabba unga förstagångsköpare. Men hallå där: Det fordrar 15 % egenkapital, vilket i och för sig väl måste sägas vara rimligt. Skall du låna hos till exempel BlueStep, begär de 20 – 25 % egeninsats beroende på vilken handläggare du talar med. Anledningen till att man begär att du skall ha egenkapital är att det drastiskt reducerar risken med att låna ut pengar till dig. Sagt på ett annat sätt: Du ÄGER redan i utgångspunkten 25 % i fastigheten, vilket gör att du ”har råd med” att fastighetsvärdet sjunker så mycket utan att hamna ut i insolvens. Skulle fastighetspriserna rasa med 25 % kom många tänder att skallra och många skjortor stå rakt ut inom Finansdepartementet, hos banker, fastighetsmäklare och samhällstoppar i allmänhet, ty vi då talar om en crack på bostadsmarknaden. Trenden har ju varit en jämnt stigande tendens under de senare åren, och många har pratat sig varma över att det kanske är en bostadsbubbla vi ser, och som kan komma att spricka vilken dag som helst. Skulle det ske, skulle konsekvenserna vara förödande för miljoner människor i detta land ty det skulle innebära insolvens – alltså att de skulle kunna sälja var ända liten spik de ägde och ändå inte komma i närheten av att kunna betala sina skulder, vilket skulle göra att bolåneinstituten finge skriva ner värderingarna på sina fordringar – vilket skulle ge de sänkt kreditbetyg, kort sagt: Finanskris!

Så Mathias och Emma i Aftonbladet kan gnälla om att om de inte hittar sitt drömhus i Lidköping inom de ramar lånelöftet från banken ger innan de nya reglerna börjar gälla, så är det kört. Det är INTE kört. De säger de sparat i åratal, och om så är fallet så borde de redan ha en bra grundplåt. Problemet är bara att i Lidköping ligger villapriserna typiskt kring 1,5 – 2,5 miljoner. När man skall köpa sitt första hus kan man inte bara helt sonika gå ut och basera sig på att köpa ett hus i den prisklassen. Man bör satsa på ett hus med en enklare standard. Om man får åka en bit för att komma till jobb och service, så är det ändå mödan värd. Man skall givetvis undvika sådana där ”Arga Snickaren – kom – och – hjälp” hus, men det är här företag som Anticimex kommer in. Spendera på de kronorna det kostar ty det kan spara sig in flera gånger om. Kom ihåg att renovering är ett projekt som tar i anspråk mycket tid och mycket pengar, så lägg listen LÄGRE än du tycker verkar rimligt. Mathias och Emma verkar ha kalkylerat med en driftskostnad om ca 18 000 kronor per MÅNAD! Det är sjukt. Ett normalt Svenssonhus brukar ha en driftskostnad om 25 – 30 000 kronor per ÅR! Finanskostnaderna bör inte överstiga 2 500 – 3 000 kronor per månad, annars går det åt skogen så skjortan står rakt ut. Får man pengar över, är det en bra idé att spara dem så att när man längre framåt kan köpa något som ligger närmare drömmen – och HA RÅD MED DET.

Om någon frågar mig om det skälig med striktare krav på egenkapital, så vill jag säga att det är det verkligen. Norska sjukan har dragit sig över gränsen och har skapat förväntningar på boendekomfort och standard som är alldeles Hollywood. Det är på tiden att man återbekantar sig med den gamla devisen om att man måste lära sig att gå innan man kan springa. De som vuxit upp under de senaste 4 decennierna har vant sig vid att bli skyddade mot allt jobbigt under uppväxten, så att när vuxentillvaron står där i full mundering, blir det jävligt jobbigt. Livet är jobbigt, och det skall det vara annars lär vi oss ingenting. Så Mathias, Emma och Aftonbladet: Ledsen för att skrota denna snyfthistoria, men det finns möjligheter för unga – även idag. Det har ALDRIG NÅGONSIN varit vare sig billigt eller enkelt att skapa sitt första egna hem – inte ens på Folkhemmets glanstid. Folk har arbetat, slitit och försakat för det i alla tider. Att man nu ställer lite strängare krav, är inte världens undergång, men kanske snarare en välsignelse i förklädnad. (Att jag håller på 25 % i denna artikel beror på att jag baserar det hela på BlueSteps krav – som alltså är strängare än Finansinspektionens).

Aftonbladet
Svenska Dagbladet
Expressen

Skrivet av Bergatorparen, 2010-07-10 02:41

"Livet är jobbigt, och det skall det vara annars lär vi oss ingenting." Fan vad bra. Den skall jag sätta upp på väggen!

Skrivet av andreas, 2010-07-10 09:09

Bra skrivet :)

Skrivet av Diana, 2010-07-10 14:15

Det nuvarande systemet är fullständigt absurt. Folk tror att bankerna lånar ut pengar de har – det gör de inte – de hittar på krediter från tomma luften (enligt ett räkneexempel från Riksbanken kan bankparasiterna hitta på 357 kr i krediter på varje krona de håller i reserv).

Låt oss kolla på den sk “bostadsmarknaden”:
Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan “lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan hitta på från luften såsom kredit.
Så här har vi tre deltagare på denna “marknad”:
1) en säljare (tillgångssidan)
2) potentiella köpare (efterfrågesidan) och
3) mellanhanden=banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin “produkt” – dvs skulder skapade från ingenting.

Det är ingen marknad, det är skuldslavsrace där “husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken.

Bankparasiternas maximering av huspriserna genom ökad skuldsättning är en parasitskatt som bankerna tar för att hitta på krediter från tomma luften (som de dessutom tar ränta på). Mellanhanden=parasiten=banken ska inte få trissa upp priserna med påhittade krediter överhuvudtaget.
Det är ett fullständigt sjukt system.

Skrivet av Ubbe, 2010-07-11 15:18

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?