En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

”Hahaha – kan jag aldrig tänka mig”

Taggar: samhälle nyheter ekonomi dokumentär arbete livsstil konsumtion prylar

Hur ofta har du inte fått denna respons när du i samtal med människor påpekat att något måste vara fel – ja rentav så att någon uppsåtligt gjort saker sämre för att tjäna mer pengar? Jo, jag tänkte nog det: ”Hear no evil, see no evil” är de flesta människors hushållsdevis – men tyvärr är konspirationer mer prevalenta än det lala folket vill inse. I den dokumentär som följer längre ned på sidan, och som sändes av norska statskanalen NRK2, får vi se bevis på att det faktiskt har pågått och fortfarande pågår konspirationer syftande till att hålla oss fångna i ett, både för den enskilde och för planeten, ohållbart konsumtionsbeteende. Okej, så jag är en svavelpredikant som sitter ute på vischan och spyr galla över saker som jag anser vara fel, men vad annat kan jag göra? Om alla som såg saker som är fel började knipa käft, skulle det innebära att de som har resurserna att sätta dagordningen skulle få göra det i fred därför att de som är beroende av dem för sitt levebröd, de kniper garanterat käft samma hur illa saker är. Människor är oerhörd korttänkta ibland, och mycket enkla att programmera att tro att saker inte kan vara annorlunda. Men saker KAN de facto vara annorlunda och BORDE vara annorlunda ty vi har satt oss själva i ett slaveri som det måste hårda tag för att ta oss ut ur. Vi kallar det vi har som statsskick demokrati, men lagarna skrivs oftare än inte åt de som har starkaste lobbyn och som kan erbjuda de politiska högdjuren ett liv efter politiken.

Jag sitter med flera stycken uttjänta mobiltelefoner av ett skäl: De skall INTE få ingå i den nerskräpning av tredje världen som vi ser i våra dagar. Man lovar att våra elektroniksopor omhändertas på ett hållbart och ansvarigt sätt, men titta på dokumentären och du får höra killen från Ghana berätta att han hittat sopor även från Danmark – och kommer danska elektroniksopor till Ghana, så är det inte otänkbart att även svenska sådana hittar dit ner. Det är redan olagligt under internationell lag att göra på detta sätt, men man kallar det att ”brygga över den digitala klyftan”, och således kan man skicka dit sopor som inte fungerar. Det finns ingen att agera polis och sätta stopp för otyget eftersom världspolisen USA är den största bidragsgivaren till detta sopberg och andra som har musklar att kunna axla uppgiften är lika goda kålsupare som EU och USA.

Planerat föråldrande började med glödlampor, men innebefattar idag alla – eller åtminstone stora delar av det vi kallar konsumtionssamhället. Om man inte bygger in svagheter, så sätter man reservdelspriserna så högt att det inte är lönande att laga produkter som ens har lindrigare skador. Ett lysande exempel på detta är bilbranschen där storproducenter som Ford med flit skapar lösningar som gör att ett byte av toppackning på en motor som Zetech som används i Mondeo, Focus och ett par andra modeller kostar skjortan och halva garderoben, dels därför att packningssatsen är både omfattande och mycket dyr – även som ”piratdel”, dels därför att det är ett mycket omfattande arbete som tar upptill 10 – 12 arbetstimmar på grund utav all ”bråte” som måste avlägsnas innan man ens kommer åt att lossa topplocket. Som grädde på moset är topplocksbultarna av strecktyp som måste bytas efter en gångs bruk. Detta gör att många äldre bilar går på tippen trots att de fortfarande är i sådant skick att de skulle göra nytta ett tag till. Men även detta är påtänkt: Man har lagt in svagheter i karossen genom att trösklarna rostar bort och leder till anmärkning hos Bilprovningen – och eftersom det är dyrt att åtgärda, så går bilen på tippen. Skulle det vara möjligt att bygga bilar som håller längre och som kan uppdateras så att de känns moderna ändå tills de är utslitna? Ja, sådana bilar finns: De heter Mercedes. Det är fullt möjligt att bygga saker som har ett långt tjänstliv – och USA av alla har en produkt som förbehållits egna flygvapnet som är beräknat ha ett tjänstliv på 80 (!) år: Boeing B52. Ryssarna har flera jaktplan och lätta bombplan som är modulbyggda så att man kan förnya dem i tur och ordning. Kan man bygga militära maskiner som lever så länge, så borde det inte vara något problem med vardagsföremål hellre, men jag misstänker att man fortfarande tillämpar ”planerat föråldrande” på mycket av våra maskiner och apparater.

Men det är flera komponenter som gör dagens ekorrhjuls samhälle möjligt: Man har genom åren studerat beteende hos både människor och djur. Man har noterat sig att det finns saker som triggar igång konsumtionsbeteende hos alla högre varelser, och en av dessa saker är en övermäktig hotbild liknande den som fanns under kalla kriget, och efter kalla kriget insåg att man att ett nytt hot behövdes, och då kom terrorismen in, och för att vara på säkra sidan och få med sig även de som inte hotades av terrorismen, kom klimathotet. Ständigt förekommer dokumentärer på Discovery och NatGeo om hot från rymden. Detta är INTE tillfälligheter. Vem tror ni betalar för dessa dokumentärer? Just det! De betalas för av de samma som ser det som sitt främsta intresse att hålla fast människan i ett konsumtionsbeteende. Vilka är sponsorer för sådana program? Jo, det är producenter av sprit, öl och chips – samt dessa överallt närvarande pokersajter. Man måste vara pårökt något så in i Norden för att inte se skriften på väggen. Men jag har en bekant i Norge som brukar säga: ”Jaja, de får styra de som styr. Detta är inget vi kan göra något åt” – och denna sorts lala mentalitet tror jag är rätt så utbredd, varför det blir med att några få eldsjälar jobbar för att ändra på det som är fel – tills deras krafter tar slut. Och krafterna tar garanterat slut därför att de krafter man slåss mot är som kameleonter: De ömsar färg efter omgivningarna – och just nu låtsas de vara ”gröna”, ”hållbara” och ”klimatsmarta”. Sanningen är att det finns inget smart med en tillväxtekonomi ty den endast gör planeten till ett helvete av sopor, sjukdomar, missnöje och konflikt. Det skulle varit billigare i långa loppet att betala lite mer för saker som håller mycket längre. Det viktiga är att ha mat på bordet och tak över huvudet. Men hur är det överhuvudtaget möjligt att få med sig människor på den vansinnesfärd som pågår? Titta på Maslows hierarki – den ger svaret:

Och nu till dokumentären. Den har en speltid på knappa 53 minuter, och är utan reklamavbrott – så den är väl värd tiden det tar att kolla på den:


Skrivet av Bergatorparen, 2012-01-08 17:05

Intressant inlägg. Sparar videon till senare.

Skrivet av Diana, 2012-01-08 18:57

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?