En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

”MC – gäng tar över I Värmland”

Så stod det på en löpsedel jag såg när jag på ett köpcentrum idag. Jag tänkte att vi väl bara får det förtjänar för att vi inte skaffar oss politiker som har civilkurage nog att skapa lagar som ger polisen befogenheter att infiltrera eländet, och få det att gå i upplösning inifrån och ut. Men för övre medelklassen som såväl politiker som tidningsredaktörer rekryteras från är detta knappast något problem. De det är problem för är småföretagare och andra som utsätts för beskyddarverksamhet och andra former för utpressning.
Men vad är det som förorsakar MC kriminaliteten? Hells Angels till exempel bildades på sin tid av krigsveteraner som kom hem från fronten bara för att upptäcka att det inte fanns något där att bygga sina liv på. Hells Angels uppstod långt innan den motoriserade eran började och i sina första år var de USA’ s mest välorganiserade rövarband eftersom de bestod av ex- militärer komplett med officerare och tight disciplin. Det som det rör sig om är att tjäna pengar för att försörja sig och de egna på ett samhälle som tog allt de kunde ge och gav kalla handen tillbaka efteråt. Men det var den gången. Hur är det hos oss? MC gängen började inte växa fram förrän det började bli svårt att försörja sig. De som först kom huvudstups ut ur arbetslivet och inte kunde hitta någon väg tillbaka var lätta att rekrytera, i synnerhet som deras egna behandlade de som vore de parior och lösa arbetsskygga existenser som enbart låg samhället till last. Vilka egna? Jo sossarna och facket. Båda gav kalla handen åt de långtidslediga, medan de la obegränsade resurser på att ”vårda” det värsta pack som Sverige fostrat. Sådant skickar totalt fel signaler. De flesta av de som rekryterades av MC gängen var i utgångspunkten människor som ville arbeta, men inte fick därför att de inte levde upp till nya tidens krav. Hells Angels och Bandidos kunde erbjuda de en livsstil som förvisso bestod av våld och gänguppgör, men samtidigt frihet att ha en oberoende livsstil med MC åkning, och kamaraderi som de inte upplevd sedan arbetslivet skrotade dem. Dock har det visat sig att ett sådant leverne ger betydliga hälsoproblem. Men det är en helt annan femma. Summan av kardemumman är att vi har låtit samhället förvittra från ett samhälle för alla till en sandlåda för de värsta psykopaterna där allt fler hamnar på fel sida eller rättare tvingas över på fel sida.
Skall vi komma bort från den neråtgående spiralen som vi upplever nu med en offentlig sektor som kostar allt mer, och ger allt mindre tillbaka, måste vi skrota storföretagssamhället och skapa ett samhälle där alla får använda sina förmågor på bästa sätt. De som kom att förlora på det vore de kriminella gängen eftersom ett land med stora klyftor är deras bästa vän. När klyftorna minskar, kan man inte peka upp och säga: ”Där har du killen som är ansvarig för ditt elände. Låt oss ta honom.” Få människor är så värdelösa att de inte har positiva förmågor, så att det borde vara möjligt att bygga ett samhälle där alla kan få sin chans – och då talar jag inte om ett socialistiskt samhälle, men ett samhälle byggt på liberalismens grund. Vi kommer aldrig att få ett samhälle befriad från brottslighet eftersom vi alltid kommer att få dras med psykopater som mycket väl vet att utnyttja och manipulera svaga själar. Men den brottsvåg vi idag ser, har vi själv beredd vägen för. När man nekar skötsamma människor vård och hjälp när de behöver det samtidigt som brottslingar skall vårdas hur mycket det än kostar, kan det aldrig bli annorlunda. En god kriminalpolitik börjar med en god hälsa – och socialpolitik och avrundas med en målinriktad och bra kriminalpolitik. Det vore kanske även en tanke att differentiera straffen så att grova brottslingar får en sorts straff, medan de som är mer lättviktare får en annan sorts straff långt borta från de grova brottslingarnas degenererade värld. Men viktigast av allt måste vara att det finns en funktion att fylla i samhället för alla som vill och kan.

Skrivet av Bergatorparen, 2008-09-05 23:34

Som vanligt...en poäng ;)

Skrivet av Diana, 2008-09-06 00:19

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?