En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

Mycket strunt om artister och låtskrivares inkomster

Taggar: fildelning IPRED Artister låtskrivare musik upphovsrätt betalning

Jag läser med stigande ilska om att artister och låtskrivare måste få betalt för sitt arbete. Problemet är att oavsett fildelning eller inte så FÅR de BETALT så det både räcker och blir över! Det man tjänar på försäljning av skivor är näst intill inget mot det man tjänar på andra håll såsom radio, TV, video, reklam, teater och film bara för att nämna några delar av den såkallade företagsmarknaden. Hela fildelningsdebatten handlar, när allt kommer omkring, om principer och makt. Glöm allt gnäll om betalning för arbete. Hade de inte fått betalt, så hade de hittat något annat att göra – så enkel är den ekvationen. Jag vill definitivt inte betala mer för min internetuppkoppling därför de som tjänar 10 – 100 gånger mer än mig skall tjäna ännu mer. Min uppmaning till alla som läser detta är: Bojkotta skiten. Låt de få ha sina ”produkter” själv. Kanske är det tid att starta en intresseorganisation för privata internetanvändare med, och som har en lika så stark lobby som Ifpi och Stim? Jag äcklas av hela denna debatt som förs i syfta att skapa förståelse för att miljonärer inte får betalt. Kolla skattelisterna så ser ni vad jag menar. Det är på tiden att man berättar för denna skändiga bransch var skåpet skall stå. Det är inte gemene mans fel att de levd kvar på 70 talet ända tills nu. Om jag fildelar? Olagligt. Nej. Lagligt. Ja. Fildelning är att ta del av en öppen fil. Det är fullt möjligt att låsa en fil mot fildelning så att det går att läsa, men inte lasta ner den. Men enligt min uppfattning är det de som laddar UPP som är bovarna i dramat, och det borde vara de man ger sig på – fast då skulle kanske branschen egna åka fast? Det är ju lite konstigt når filmer som ännu inte är färdigtklippta eller musikalbum som nätt och jämt är klara från mix down men inte från mastering dyker upp på nätet – tycker du inte?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article3793275.ab
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=853016
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=851463
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=850976
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=683699

Skrivet av Bergatorparen, 2008-11-17 23:24

Håller med till 100% filmer som skall förhandstittats innan den går till Oscarsgalan kommer ut tidigt på nätet även musiken som ej är klar. Duh ! den som har gott om pengar vill ALLTID ha mer

Skrivet av swede, 2008-11-18 00:26

"Det är fullt möjligt att låsa en fil mot fildelning så att det går att läsa, men inte lasta ner den."

Hur menar du? Och hur skulle detta gå till i såna fall?

Skrivet av Mind, 2008-11-18 11:32

Mind:

System operatören kan helt enkelt ändra attributen till de filar som han inte vill skall vara nedlastbara. Washington Post använder sig av denna teknik för sina videor, och det samma gör en norsk tidnings nätupplaga - VG om jag inte minns fel. Det samma kan man göra för ljudfilar och även textfilar. Men detta måste göras på den server där filarna lagras. Man kan även skapa filter för upphovsskyddade filar såsom YouTube har gjort som gör att upphovsmannen kan bestämma huruvida hans fil skall kunna nerladdas och vad för vilkor det skall finnas för användandet såsom till exempel källangivelse eller dylikt. De tekniska och juridiska möjligheterna finns redan.

Skrivet av Bergatorparen, 2008-11-18 14:47

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?