En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

½ liter öl = 1 korv?

Taggar: vin Varningstexter fetma öl

Enligt uppgifter i norske VG, så skall en halvliter öl innehålla nästan lika så mycket kalorier som en korv med lompe (mjukt tunnbröd av råg och potatis), senap och ketchup som innehåller 250 kalorier medan ölen innehåller ca 200. Anledningen till denna besynnerliga artikel är, enligt det upplysta, att brittiska tjejer dricker för mycket öl, och att man nu ser över möjligheten att faromärka öl just utifrån att man riskerar fetma om man häller i sig för mycket av de gyllene dropparna. Samtidigt som man alltså utvärderar möjligheten för riskmärkning av öl, så framhåller man att norrmän dricker minst i Europa, troligen då till följd av sträng norsk alkoholpolitik, svår åtkomlighet och höga skatter som ger höga priser på alkohol. Men hur pass sant är detta? För några år sedan utpekades Strömstad och Charlottenberg till Sverige fyllehuvudstäder innan man kom underfund med att detta var de ställen där hordar av norrmän kom för att tanka alkohol. Samtidigt reser norrmännen rätt mycket, så att framhålla att de skulle vara så dygdiga och lyda mörkermännen från Vestlandet tror jag är att gå snäppet för långt. Men vi värmlänningar är tacksamma för de hutlösa norska bestämmelserna för alkohol, för de skapar åtskilliga jobb hos oss, och skapar ekonomiska möjligheter på ställen där man annars inte haft mer än en bensinmack och ett Konsum.

Men detta med riskmärkning är enligt min uppfattning både löjligt, och ett hån mot gemene man. Jag menar: Aldrig har vi varit mer och bättre utbildade än nu. Samtidigt skall man alltså använda sig av metoder som var utdaterade för 50 år sedan? Dessutom: Öl är väl inte ohälsosamt i moderata mängder? Det är inte länge sedan forskara kom fram till att korn var det spannmål vi borde använda mer utav – och korn är huvudingrediensen i öl. Givetvis är all överkonsumtion av ondo – vilket många lärde på det hårda sättet efter allt snack om sunda och osunda fetter. Många trodde på experterna att det var riskfritt att äta stora mängder fet fisk och vegetabiliska fetter, men som en forskare sade: ”Allt fett är energi, så du lägger på dig av även de goda fetterna. Måttliga intag är nyckeln.” Under de senaste 30 – 35 åren så har det kommit varningar, förmaningar, förordningar och varningstexter på löpande bandet, för att sedan slås ihjäl av att nya rön visar att det man trodde var farligt, inte är så farligt ändå. Vi får inte glömma att forskare är människor, och att de inte gärna biter den hand som föder dem. Tjatar någon om att öl gör dig fet, bör du fråga dig: vem tjänar på att jag ändrar mina vanor? Och vin? Nu har vi de senaste 15 – 20 åren hört att vin skall vara så bra – i synnerhet det röda – eftersom det innehåller antioxidanter och annat som gynnar hälsan. Nu sägs det alltså att även vin kan vara en källa till fetma. Det är klart att alkohol i sig blir till fett när den omvandlas i kroppen, men att vin, som ju inte är någon vardagsdryck på våra kanter, skulle befrämja fetma tycker jag låter som svada.

En sak som bevisligen skapar fetma är depression. Allt fler människor lider under depression, och det är ofta ett samband mellan depression och alkoholkonsumtion. Därmed kan det synas som om det är de alkoholhaltiga dryckerna som är boven i dramat, medan depression kan vara den reala orsaken till eländet. Det är givetvis aldrig bra att dricka för mycket alkohol, men rätt skall vara rätt. Vi har skapat förtryckarsamhällen där människorna inte har en enda plats att gömma sig undan överheten och bara vara. Över allt och till alla tider så krossas man under lagar och bestämmelser som skall vara bra för något – problemet är bara att ingen minns vad. Märk väl: När samhället var mindre närvarande överallt, och folk enbart behövde betala sina skatter och inte trycktes ner i stövlarna, så var den stora majoriteten av folket tunna. Man åt fett, man drack sprit – men blev inte fet. Man hade frihet att vara sig själv. Dagens människor trivs inte särskild bra därför att de för det första har omedelbar rapportering från världens alla tragedier och olyckor, samt ett ostoppligt flöde av information och disinformation om vikt, hälsa, miljö, klimat, energi, ekonomi och mycket annat där det ena postulatet slås ihjäl av det andra. Åt ena sidan förväntas dagens människa att vara upplyst och bete sig såsom andra tycker hon skall bete sig (vad hon själv tycker räknas inte), medan åt andra sidan ifrågasätts hon hela tiden och lämnas med en känsla av att inte duga eller platsa. Sådant skapar ohälsa. Jag tror att med färre varningstexter, större tolerans för personliga avvikelser och betydligt större personlig frihet att sköta sig själv, skulle folk bli friskare, slankare och må mycket bättre. Världen behöver definitivt inte fler skyltar, etiketter och varningar.

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=554793
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=192887
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_197373.svd

Skrivet av Bergatorparen, 2008-11-29 05:16

Bra inlägg och jag tror att ensamhet/utanförskap/depression har mycket med det att göra. Både övervikt och underviktsmässigt.

Skrivet av Diana, 2008-11-29 11:08

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?