En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

Klimatmullorna ger inte med sig

Taggar: klimat 2009 januari meteorolog IPCC FN CO2 klimatpanel utveckling gaskällor

Så är det officiellt: januari 2009 har varit varmare än normalt över det mesta av kungariket Sverige – och mer så ju längre norr du kommer. I ”Lappskadufrysahjäl” längst norr skall det enligt det upplysta ha varit 5 grader varmare än normalt – och då talar vi om snitt temperatur. Det är klart att för att mullorna på SMHI skall bli nöjda – om nu det vore möjligt – skulle det vara så kallt att skjortan stod rakt ut och andedräkten föll ner som snö nästan innan den hunnit ut ur munnen. Men besanna mina ord: Även då kom det att betecknas som onormalt varmt. Det SKALL vara människoskapta klimatförändringar – antingen det är det eller inte för det har FN och IPCC bestämt, så då skall bara Moder Natur foga sig och leverera – annars kommer Discovery Channels förvuxna snorungar och täcker Grönland med plast, och planterar mangrove i Skåne från bombplan (Jag är inte tokigare än normalt: De har faktiskt utvecklat en teknik för att ”bombplantera” mangrove - I och för sig ett bra tilltag, men ändå?)

http://tv4vadret.se/1.838445/2009/02/04/januaristatistik#

Man kan ju fråga sig varför det är så viktigt att inte erkänna att Moder Jord faktiskt håller på att tillfriskna. Svaret tror jag ligger i att man vill bli av med oljan, och därmed släppa ifrån det skamgrepp som OPEC faktiskt har på den industrialiserade världen. Den islamisering vi ser i Europa, och som faktiskt direkt härrör från Saudiarabien, är en del av en strategi för att skaffa sig ett inflytande över västvärlden i syfte att kontrollera resurserna från borrhål till avgasrör, och på så sätt säkerställa att man har inkomster så länge det finns en droppe olja att utvinna – och att man få vara med om övergången till det naturgasdrivna samhället som nödvändigtvis måste komma efter oljesamhället då andra energikällor inte kan ge tillräckligt med energi för att driva det samhälle vi vant oss vid. Naturgas kan levereras från andra källor än de arabiska så att det gäller att vara med där besluten tas. Man kan kalla det konspiration, men det är en fusion mellan företagsekonomi och socialekonomi. Ingen vill vara fattig – allra minst kungligheter och prästerskap – så man gör vad som göras måste för att förhindra att det blir på det viset. Vårt svar är att utnyttja den temperaturstegring som naturligt förekommer i interglaciära perioder såsom den vi för nuvarande är inne i för att hitta ursäkter för att fasa ut oljan. En sak som inte är hittepå är ”peak oil” som vi passerade för några få år sedan och som gör att oljan kommer att börja tryta i en accelererande takt i åren vi har framför oss, och som kommer att tvinga fram alternativ. Eftersom vi har naturgas så det räcker i flera hundra år framåt, är det liten tvekan att det kommer att vara en av de energikällor som kommer att föredras när oljan är fasat ut och klimatlarmet avblåsts. Eftersom det – och det inte är hittepå – sker en rejäl avsmältning av glaciärer, kommer sötvatten att lägga sig som ett lock ovanpå saltvattnet och förhindra att det kan transportera värme från tropikerna till den tempererade zonerna. Detta vill leda till en global temperatursänkning som leder till att vi går in den nästa glaciärperioden som kommer att innebära att många människor kommer att dö till följd av att kylan kommer att förvandla vad som idag är dyrkningsjord till tundra. Det kommer inte att vara en ända liten sak vi kan göra åt det eftersom vi kommer att ha händerna fulla med att överleva själv.
Det finns givetvis andra scenarier som kan komma att ändra på detta, men de är inte särskilt sannolika i nuläget. Ett av dem är att havsvattnet översatureras med metangas som kan bryta sig fri och skapa en ”geysir” av metangas, som sedan kommer att antändas av blixten och skapa en eldstorm som kommer att förvandla landjorden där den kommer iland till ett krematorium, och lägga allt öde. Denna teori är omtvistad och högst kontroversiell. Rent teoretiskt är det möjligt att kan hända, men det kräver att många saker sammanfaller. Jag skall inte gå i detalj på vad som ligger bakom, eftersom det kommer att bli lite väl nördigt.
Det mest sannolika scenario är, enligt min uppfattning, att sötvattnet som just nu rinner ut i havsbassängen kommer att leda oss in i en ny glaciärperiod. Det går inte att säga exakt när det sker, men när det sker, kommer förändringen att ske snabbt, så att inom några år kommer glaciärerna att börja växa till sig igen. Min gissning är att det kommer att inträffa inom levnadstiden till oss som idag är mitt i livet. Det skulle vara spännande att se om isbjörnarna kommer ihåg att vi samlada in pengar för att rädda dem när det begav sig som värst. Med ökande isbildning, kommer dessa nallar att kunna promenera in i Skandinavien.

Så vad är ”normalt”? Man använder perioden 1961 – 1990 som ”mall”, och tillordnar de enskilde observationer en statistisk vikt, så att de nyaste data väger tyngre än de äldre, vilket innebär att 1977 väger lättare än 1987. Eftersom hela denna period präglades av temperaturer som klart låg under de vi har för nuvarande, så kommer alla de flesta observationer i nuläget att vara ”onormala”, och ge statistiskt belägg för påståenden att det är varmare än normalt, vilket kan förtolkas som att vi är inne i en period av global uppvärmning – vilket i och för sig stämmer – problemet är bara att man postulerar att det beror på människan och hennes bruk av fossila bränslen. Dessa fossila bränslen utgör en försvinnande liten del av den co2 som tillförs atmosfären. Anledningen är att det rasar flera osläckbara underjordiska bränder i kolsömmar på så gott som alla kontinenter. En utav de beror på att myndigheterna på orten fyllde sopor i en gruva man ansåg vara tömt, och tuttade eld på. Inget kunde varit mer fel: Det fanns kol kvar. Massor. Denna brand har i nuläget rasat i över 35 år, och kommer sannolikt att rasa i flera hundra år. Det finns kolbränder som faktiskt har rasat sedan 1700 talet, och som fortsatt pyr rejält. Det har estimerats att dessa kolbränder tillför atmosfären lika mycket co2 som världens totala bilpark. Sedan har vi vulkanerna som antingen de befinner sig på havsbotten eller ovan mark spyr ut stora mängder fossilt co2 från de jordlager de passerar på sin väg från jordmanteln och upp i dagen. Sedan har i co2 som är saturerat i havsvatten och som frigörs när temperaturen ökar – vilket bevisar tesen att det är uppvärmningen som frigör co2. Att det sker en global uppvärmning kan inte tillskrivas en enskild orsak – oavsett vad IPCC än försöker slå i oss för skrönor.
Så vi lär få leva med att såväl flintskalliga som långraggiga meteorologer försöker skrämma oss att tro att om vi inte börjar veta hut och blir ”klimatsmarta” så kommer världen att bli en torkugn där allt förgår i brist på vatten och dyrkningsjord, och där fruktansvärda oväder slår samhällena i spillror.

Domedagspredikanter har existerat sedan någon knäppskalle en gång i tidernas morgon formulerade den första religionen, men IPCC tar ändå priset – för att inte tala om FN och alla som ställer sig bakom galenskaperna. Men många är de som, tack vara dessa sjuka profetior, har fått sig ett arbete med att samla in pengar för att rädda olika djurarter – och ju farligare de är för människor, ju bättre verkar det som. Sedan har vi alla som arbetar med vansinniga projekt som de på Discovery Channel. Det är många som annars skulle komma att stå i oändliga köer på arbetsförmedlingarna runt världen för att få jobb som kanske aldrig kom att komma deras väg – i synnerhet eftersom det blir allt svårare att få jobb ju längre det är sedan ditt sista jobb. Nu har de jobb. Vart pengarna tar vägen verkar ingen fråga sig om eftersom sannolikheterna talar för att de inte kom att gilla svaren.
Det skulle inte bli några ”brownie points” på den politiker som satte krokben på projekt som var rätta i tiden och politiskt korrekta. Världen vill bedras och vi med den, säger norrmännen – det ligger mycket visdom i det. För barn och ungdom verkar det som sker i världen vara totalt sinnesjukt, men det som pågår är ett spel människan spelat sedan millennier tillbaka. Spelet blir allt mer finurligt, och reglerna mer svårbegripliga – men i grund och botten är spelet det samma. Det är spel om makt och dominans, och därmed försterätt till resurserna. På Rapa Nui – bättre känd som Påskön – ledde detta till inbördeskrig efter att man under århundraden av framgång skövlat skogen som täckte ön när människorna kom dit det 5 århundrade efter Kristus. På 1400 talet var resurserna förbrukade, och människorna strandsatta eftersom det inte längre fanns timmer att bygga kanoter av. När européerna kom dit på 1700 talet var det en befolkning som var starkt decimerat och i ett milt sagt bedrövlig skick som mötte dem. Under tiden hade man trots allt lyckats utveckla den såkallade ”Fågelmanskulten” vilken innebar – inte att man försökte flyga – men att genom att bringa sin klanhövding det första egget från sottärnan som häckade på grannön ungefär en engelsk mil över haj infesterade vatten balanserande på en flytanordning av säv. Det spel som Fågelmanskulten byggde på, var en förenklad version av den kult med vilken man styr över det globala samhället. Det värsta är att vi håller på att kopiera det vansinne som i sin tid skövlade Rapa Nui, och fick inbördeskrig att utbryta. Människor är människor antingen de är polynesier eller européer – och världen i stort skiljer sig inte från Rapa Nui annat än i storlek.

Så där: Nu har vi varit igenom klimatförändringarna, oljebrist, politiska spel, dominans och skövling av såväl Rapa Nui som jordklotet. Måtte alla goda makter stå oss bi, och hamra lite sunt bondvett in i våra arma skallar – det behövs.

Skrivet av Bergatorparen, 2009-02-06 12:15

Riktigt intressant. Är vi alltså alla lurade?
Det kanske är så att det är en naturligteperaturcykel, som vi inte kan påverka. Hur mycket vi än tror om oss själva.

Skrivet av Diana, 2009-02-06 12:39

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?