En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

Opinionen svänger, och PP växer

Taggar: IPRED rättsstat ifpi politiker demokrati kunnskapssamhälle bredband privatpolislagen

NYHETSBREV
2 MARS 2009

Opinionen svänger, och PP växer
Det förekommer artiklar i gammelmedia nu som hade varit helt otänkbara för bara ett år sedan. Där kolumnerna år 2005 gick i dinosauriernas och övervakningspanikens tecken, så har tonen ändrats markant bara sedan Pirate-Bay-rättegången öppnade.
Det mest markanta är att etablerade kolumnister i gammelmedia skäller på dem som kallar fildelare för "ungdomsgeneration". De konstaterar i stället att enda anledningen att inte fler äldre fildelar är att de helt enkelt inte har lärt sig ännu.
Vi har till exempel en kolumn i GP om Pirate Bay:
Och hjältarna som ger mänskligheten allt detta gratis är svenskar. Det är ju större än både Nobelpriset och Gustav Vasa tillsammans! Men pöser vi av stolthet för att vår tids största Robin Hoods är söner av vårt land? Icke! Gör turistministeriet helsidesannonser i utländsk press med texten: Visit Sweden, home of Pirate Bay? O nej.
Jag är en teknisk idiot. Annars skulle jag tanka hem allt jag kom över från Pirate Bay.
Sedan har vi ett par tyckare i Aftonbladet. Jag börjar med deras debattredaktör, Lotta Gröning:
Det är uppenbart att en ny teknisk utveckling kräver en förändring av upphovsrättens spelregler. ... Hur länge ska vi värnas de stora bolagens intressen? Är det inte mer rätt att dessa mäktiga bolag som befinner sig på en konkurrensutsatt marknad tvingas anpassa sig till verkligheten och hitta andra vägar till inkomster. Ska inte skivbolagen ha samma krav på sig som bilindustrin?
Lena Sundström skriver också klarsynt om att det är skenheligt att gömma sig bakom ungdomen:
[om en rapport]... Det finns en ”uppenbar risk för att nya generationers respekt för rättsstaten urholkas” om man blundar för ”en stor klyfta mellan upphovsrättens och unga människors syn på vad som är rätt och fel”. Kom igen, liksom. Hur skenheliga kan vi bli? Säg som det är i stället. De flesta av oss andra vet inte hur man gör.
Att ta 19 spänn för något som finns på nätet är som att ta 19 spänn för att någon ska få sätta sig i Humlegården. Eller i Vasaparken. För att folk skall få gå i en svensk skog. Eller för att folk skall få bada på en allmän badstrand. Då skiter folk hellre i det. Av ren ilska och princip.
Och visst är det så. Folk klagar på att "man tar saker gratis". Vi som hänger på nätet vet att det inte handlar om gratis. Vi tänker inte i termer av värde över huvud taget. Vi vet att vi tänker av att gå ut och hämta saker som bara finns, överallt. Som att gå ut i skogen och plocka blåbär, eller som att sätta sig i en park.
Och det är en strukturomvandling som gammelindustrierna inte klarar. De kommer att gå under, och något nytt och vackert kommer att ta deras ställe. I samma sekund som upphovsrätten började diskuteras i hem och stuga, så började den vackla, så orimlig som den här. Vi avslutar med ett mått på hur mycket den diskuteras, citerat ur Eva Franchells kolumn i Aftonbladet:
Artikeln om Ipred har tre gånger så många kommentarer som samtliga artiklar om kronprinsessans förlovning tillsammans. Samhället springer efter och försöker komma i kapp utvecklingen. Men de yngre springer fortare. Frågan är vad de unga kommer att rösta på nästa gång?
Samtidigt får vi inte med detta tro att slaget är över. Att vi kan luta oss tillbaka. Det är fortfarande så att Privatpolislagen gick igenom i onsdags med en stor majoritet. Det är fortfarande så att det diskuteras fyra års fängelse för fildelning. Det är fortfarande så att skivbolag får stoppa bredbandsutbyggnad "eftersom den bara används av pirater".
Politikerna har inte förstått. Politikerna fortsätter med repressiva lagar för att hindra utvecklingen. Politikerna fortsätter med hårda övervakningslagar. Det som var sant den 1 januari 2006 är lika sant och än mer aktuellt idag: Politikerna måste bytas ut för att de inte förstår varför folk ens pratar om det här som en framtidsfråga.
Som tur är så går exakt det att göra. Just därför är det så viktigt att du pratar med dina vänner, bekanta och kollegor om Piratpartiet. Vi kommer inte fram genom gammelmedia. Våra idéer kommer fram genom att människor, människor som du och jag, pratar med varandra. Ansvaret att rädda samhället undan repression och i stället bygga kunskapssamhället faller på oss alla

Skrivet av Bergatorparen, 2009-03-05 01:15

Du bör kanske sätta inlägget inom citationstecken? http://rickfalkvinge.se/2009/03/02/opinionen-svanger-och-pp-vaxer/

Skrivet av Linus, 2009-03-05 10:01

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?