En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

”Den onödiga bloggen”

Taggar: blogg yttrandefrihet sverige egypten bloggosfären schulman wael abbas sr

Är bloggandet, som Alex Schulman postulerar, en syssla enbart för tonårstjejer som skriver om mode samt ett sätt att nå bekräftelse för frustrerade människor med behov av uppmärksamhet? Enligt den samma utgör vi bloggare endast 0,66 % av svenska folket och de som läser bloggar dagligen utgör ca 5 % av svenska folket. Tänk det. För att komma in i Riksdagen krävs att man har uppslutning från 4 %, och ingen skulle väl komma på att säga att en politisk grupp utgörande 4 % av folket inte äger rätt att höras – eller är det just det vi hör? Bloggare är inte en politisk grupp dock. Vi är folk med något på hjärtat som vi vill dela med omvärlden. De som vill kan sitta på telefontrådarna och ”twittra” som ett gäng mesar eller vika ut sin själ på Facebook (så de kan säkerställa att inte få jobb i framtiden – vilket har hänt tillräckligt många gånger till att det borde få status av regel!). Skriver man en blogg åtnjuter man samma anonymitet som en grov brottsling (utan jämförelse i övrigt) – vilket kanske retar gallfeber på somliga för allt jag vet.

Just igår den 5 juli 2009 hörde jag på radion om en egyptisk bloggare som arresterades när han återlände till Egypten och hans dator beslagtogs. Det är ingen hemlighet att Egypten – trots all turistreklam – är så nära man kan komma en diktatur utan att ha det i konstitutionen. President Hosni Mubarak är inte mer demokrat än Ayatollah Khamenei. Skillnaden är att Mubarak hoppar i sänghalmen med USA, medan Khamenei utan omsvep ber USA sätta rosett på sin kiss, knipa ihop benen och tänka på annat. USA är dåligt på att hantera avvisningar, så man behöver inte vara raketforskare för att förstå vad det är för kemi i den relationen.

Om Mubarak et co varit eniga med Schulman, skulle de då ha lagt resurser på att ta fast en kille som bloggar om vad som sker i hemlandet – så som han ser och uppfattar det? Jag tror inte det. Bloggen är inte vare sig onödig eller betydelselös eftersom den speglar sin samtid sett från olika nivåer i samhället. Bland bloggare finns allt från psykpatienter via tonåringar till övre medelklass. Själv har jag läsare utanför Sverige med eftersom jag pingar på bland andra Twingly samtidigt som jag länkar till medier i det landet jag skriver om. Så inte är bloggen onödig. För många utav oss är det ett sätt att kommunicera våra åsikter. Det ligger mycket god mentalhygien i det. Schulmans ändring av uppfattning om bloggande kanske kommer av att han läsare på ett otvetydigt sätt bad honom sätta rosett på snoppen och gå och göra något annat? Jag påstår mig inte veta, men jag tycker mig se ett resonemang som går på att om jag inte lyckas som bloggare, så är det inte mig (Schulman) det är fel på, men bloggen som fenomen – så det så!

Den här nallen tänker inte sluta blogga, ty det ger för mycket glädje och känsla av att delta i det större sammanhanget där människor från olika delar av världen möts och diskuterar olika frågor. Jag saknar inte den ”goda, gamla tiden”. Idag är vår bästa dag, och tiden kan ingen vända. Jag lär mig nya saker varje dag – hur är det med dig Schulman?

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/schulman-blogg-1.904970

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=2764432

http://medievarlden.se/etik-a-politik/6-etik-a-politik/9771-fgj-stoedjer-wael-abbas

Skrivet av Bergatorparen, 2009-07-06 02:17

Mentalhygien. Det ordet gillar jag ;)
Som vanligt slår du huvudet på spiken och driver ned den i underlaget på ett hammarslag.

Skrivet av Diana, 2009-07-06 11:11

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?