En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

… United Foilhat Organisation? Man kan börja fundera på det när man hör allt vansinnigt som kommer fram på History Chanells programserie ”UFO files”. Det postuleras bland andra att Tunguska händelsen i Ryssland år 1908 inte förorsakades av en meteor eller annan bråte som föll ner från rymden, men lyssna och häpna: Ett rymdskepp! Professorer och andra lärda sitter på fullt allvar och svamlar om att ett utomjordiskt rymdskepp skulle ha förorsakat denna förödelse vars kraft motsvarade en hel bunt kärnstridsspetsar. Att man har svårt nu över 100 år senare att hitta spår av någonting överhuvudtaget är i sig inte konstigt – i synnerhet eftersom det mesta som gjorts har gjorts av dåligt utrustade och underfinansierade expeditioner som inte har haft de resurser som behövs för att utföra en genomgripande forensisk utredning av vad som kan tänkas finnas kvar efter händelsen eller ligga bakom den. Men som alla vet så är brist på bevis inte bevis i sig. Det är i dessa fall statistiker behåller nollhypotesen och konkluderar med att man inte kan bortse från … ”att händelse X har inträffat” – det vill säga att man påstår ingenting. Kan man bortse från något, innebär det att någon har kunnat bevisa att händelse X faktiskt INTE inträffat – bara så vi är på det rena med detta.

Man påstår vidare i dessa program att UFO händelser i gamla tiders Ryssland och Europa, faktiskt var rätt så vanliga och att dessa gjorde konstiga saker. Vi kan givetvis inte helt och hållet avfärda att det finns intelligent liv i rymden – eller andra civilisationer för den delen, men sfäriskt formade rymdskepp som kokar fisk i en sjö så att den hoppar upp på land för att undkomma hettan, förekommer mig att vara en skepparskröna mer än något som hör hemma i verkligheternas värld. Varför skulle ett rymdskepp komma till Jorden för att koka fisk? Hur tokig kan man bli? Araber hävdade överför en europeisk resenär som, enligt det påstådda, skrämdes att UFO’ n att dessa UFO’ n var vanlig på de kanter och att deras krigare såg till dem för inspiration och för hämta mod. Återigen skall jag inte helt och hållet avfärda att konstigheter inträffar, men när man ser hur vi sliter med att endast ta oss till Månen, och vi lever på en planet som har de allra bästa förutsättningar för att alstra och underhålla högtstående livsformer – och som existerat i runda slängar en tredjedel av Universums levnadstid så långt. Innan någon börjar gå överbord med att det då hade funnits ett Universum i mellan 7 och 8 miljarder år redan, vill jag påminna om att det under de första miljarderna av år som förlupit sedan ”The Big Bang” inte existerat sådana grundämnen som behövs för att skapa grundlag för liv. En ut av förutsättningarna är kol – eller silicium. Hur skapas de tunga grundämnen? Svaret är att de alstras i den explosion som uppstår i det en stjärna dör. Ju mer massiv stjärnan är, ju tyngre grundämnen bildas. Dessa driver sedan bort med det stoft som den nebulosan som explosionen förorsakar består av. Dessa ämnen bildar sedan grund för bildandet av nya stjärnor och planetsystem – såsom vårt eget.

Med detta i åtanke har jag svårt för att se att det skulle kunna existera civilisationer där ute som redan behärskar resor på kors och tvärs av dimensioner eller med farter som nödvändigtvis måste vara snabbare än ljusets eftersom alla de stjärnor som kan ha planetsystem ligger så långt bort att resan skulle ta tusentals år – även med ”warpdrive”. Det som förbryllar mig är att ingen har tänkt på att många UFO’ n faktiskt vara djur. Forskare som försökt föreställa sig utomjordiskt liv, har drömt ihop bland andra varelser som kan existera i den övre delen av atmosfären hos gasjättar liknande Saturnus, Uranus eller Neptunus. Men: Varför skall inte djur kunna existera i övre delen av Jordens atmosfär? Vi har djur som lyser, djur som ändrar färg efter omgivningarna och djur med kamouflage – så varför inte djur som kombinerar dessa egenskaper och som lever på gränsen till rymden? Eller varför inte djur som lever i rymden? Gene Roddenberry, mannen bakom den kultförklarade sci-fi serien ”Star Trek” såg för sig denna möjlighet i en episod. Djur som lever av kosmisk strålning? Varför inte. Man har hittat liv på konstiga nog ställen här på Jorden: I kärnreaktorer, slutförvar för kärnbränsle, i grottor där all vätska är stark syra, kring undervattens vulkanventiler och innefrusit i antarktisk is – bara för att nämna det jag kommer på i farten.

Men finns det bemannade UFO’ n? Om de finns är jag säker på en sak: Allt hämlighetsmakeri tyder på att de är högst jordiska, och att de inte är rymdfarkoster men mer sannolikt tidsmaskiner. Sannolikt kommer dessa från en framtid då vi har mixtrat så mycket med vår arvsmassa att vi är tvungna att åka tillbaka för att hämta prov som kan kultiveras så att vi kan återskapa oss själva såsom vi är nu, och har varit i millennier. Det är den bästa förklaring jag kan komma på. Dessa storögda varelser som foliehattarna svamlar om, är sannolikt androider, skapade för att bistå mänskligheten i framtiden. Det finns redan ingenjörer som svamlar om att de inom de närmsta 10 – 20 åren kommer att ha skapat konstgjord intelligens, och lägg till ytterligare 10 år kommer de att vara människan överlägsna intellektuellt – sägs det. Nutiden är konstigare än någons sci-fi saga från de senaste decennierna – och jag tvivlar inte ett enda litet ögonblick på att framtiden kommer att innehålla många konstiga skapelser som skapats bara därför att någon har kunnat föreställa sig dem och haft kunnandet och resurserna att förvekliga dem. Men här är det att lagstiftarna måste ta sitt ansvar: Man måste lagstifta mot utveckling av maskiner som överträffar människan och gör henne till en slav. Vi har redan bioteknologilagar – som enligt mångas åsikt är för liberala. I den angloamerikanska världen drömmer man redan om att kunna få sina barn ”skräddarsydda” så att de antigen har exceptionell intelligens, särskilda anlag för t.ex. sport, svag vilja och en servil inställning så att de kan bli sina föräldrars personliga vårdare när dessa blir gamla eller ha samma funktionshinder som sina föräldrar antingen det gäller blindhet, dövhet eller annat – bara för att nämna något av det jag hört från den kanten av världen (är det konstigt att somliga av oss betraktar dessa människor som potentiella ”utomjordingar”?).

Sensmoralen måste bli att vi skall lära oss mixtra lagom med naturen ty den existerat längre än oss, och sannolikt vet bättre vad som fungerar i långa loppet. Vi kan önska oss särskilda egenskaper, men dessa egenskaper som är till välsignelse i dagens samhälle och under dagens förutsättningar, kan bli en förbannelse om allt förändras. Att saker förändras är den enda konstanten i tillvaron. Just denna erkännelse gjort att norska regeringen på Spetsbergen låtit uppföra ett förvar för frön från alla de viktiga matväxter vi bygger tillvaron på idag så att om det värsta skulle inträffa, har vi en reserv vi kan utveckla så att vi inte förgår som art. Det finns så många hotbilder utöver de vi skapar själva att vi som art skulle slänga alla religioner och alla politiska ideologier på tippen, och samsas om en plan för att alla skulle kunna leva drägliga liv så länge Moder Universum tillåter. Det är henne som styr över det. En gammablixt kan förvandla vår atmosfär till en giftig sörja som det inte går att andas, utbrott från Solen som är tillräckligt kraftfulla anses i det förflutna har lett till massdöd. Kraftfulla och långvariga vulkanutbrott har förorsakat global uppvärmning på steroider – bara för att nämna ett litet axplock av vad forskarna de senaste 20 åren hittat bevis för att inträffat under de senaste årmiljonerna. Vi kanske alla borde bära foliehattar ty vi ju måste vara tokiga som lägger så stora resurser på att ta fram teknologi vars enda syfte är att skada, döda och förstöra andra människor och deras samhällen. Vi borde i stället lägga dessa resurser på att mildra effekterna av de katastrofer som naturen själv bjussar på. Jag skall inte precis säga var vapenidioterna kan stoppa domedagsteknologin, men jag garanterar att det är ett ställe där solen mycket sällan skiner.

Skrivet av Bergatorparen, 2009-07-27 23:33

Intressant inlägg. Jag gillar tanken på liv på andra planeter. Hoppfullt på något vis. Fast foliehatten är inte ett mode jag tagit till mig ;)

Skrivet av Diana, 2009-07-28 16:06

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?