En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Bernhardsons bloggis

Uppgift 4 Tove Jansson Den ärliga bedragaren

Jag har valt att inrikta mig på två huvudfigurer i boken. Dessa är Anna Aemelin och Katri Kling. Anna som är en äldre rik dam som under åren har varit en framgångsrik akvarellmålare som har fått ut sina målningar i barnböcker, där hennes kaniner är i centrum. Katri däremot är en person som jobbar i den lokala affären och är mycket känd som en god räknare. Katri och Anna är två helt olika personer men trots det får intresse i varandra.
Anna är en mycket omtyckt kvinna som speciellt är känd för det hus hon bor i. Byborna kallar huset ”kaninhuset”, det är ett stort fint trä hus som har gått i generationer i familjen. Anna är också mycket omtyckt på grund av den förmögenhet hon sitter på från sina föräldrar och sitt målande.
Katri en yngre kvinna som inte alls är lika omtyckt. Många tycker att hon är smått läskig då hon inte är en fröjd för ögat. Hon klär sig svart och många ser rädsla i hennes små gula...

Skrivet av Bernhardson, 2007-05-16

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 3 Tove Jansson, Den Ärliga Bedragaren

Jag tycker att min bok har ett mycket traditionellt språk vilket jag skulle vilja experimentera med. Därför antar jag utmaningen att skriva det i så kallat ”nysvenska”. Jag har aldrig gjort det förut och därför tycker jag att det ska bli en rolig utmaning.
Sida 97- ½ 99

Idag tycker Anna att jag vara mycket snäll. Allt jag görde var öppna brev. Men det hon sa till mej var att inte man ska göra det. Men det är tjock kul som att få present. Något nytt och överraskning. Jag öppnar för att se vad som ska slänga och vad jag ska behålla.
Anna visade mej att hon kan se vad som är i utan öppna. Hon säger hon kan känna sån. Hon tycker inte om brev som vill ha pengar, hon luktar till dom brev.

Men jag fick många brev fler brev ville att Anna ska betala för andra saker hon köpa. Jag duktig på räkna och jag räkna breven lurar henne. Anna tror inte mej. Inte mycket kronor men lite vilket i lång loppet blir jätte många. Jag...

Skrivet av Bernhardson, 2007-05-13

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 2 Tove Janssons Den ärliga bedragaren

Jag har nu fortsatt läsa min bok och jag är faktiskt lite positivt överraskad. Min version var en mycket livlig sådan och det var det jag saknade i boken. När jag då fortsatte läsa så märkte jag att problem började skapas i den lugna byn. Jag har nu läst till sida 97 och tempot har förändrats avsevärt.
Det som fick mig att bli mycket förvånad var då Katri gjorde inbrott hos sin vän Anna. Annas reaktion blev mycket lugn, vilket inte förvånar mig då Anna är en person som helst inte sprider saker trots att det kan hjälpa henne. Men resten av byborna blev mycket upprörda. De kunde inte förstå hur man kunde ge sig på en gammal dam som aldrig hade gjort någon ont. Ur Katris synpunkt så såg hon på Anna som en bortskämd dam som borde sättas på plats, men fortfarande få ha henne som vän.
Anna fick prata med polisen för att kunna utreda...

Skrivet av Bernhardson, 2007-05-13

Visa hela (1 kommentar)

Min version av Den ärliga bedragaren av Tove Jansson
Från sida 51

Anna fortsatte att berätta de mest onödiga berättelserna för Katris öron. Helt utan någon som helt hänsyn för Katris intressen så visade Anna den mycket gamla och värdefulla kappan som hennes mor använde varje söndag till kyrkan. Katri försökte se så intresserad ut som möjligt och sätta på det ovana och konstgjorda leendet men tillslut kunde hon inte dölja sin gäsp och trötta ögon. Men Anna artig som hon var valde att ignorera hennes täcken på uttråkning och fortsatte tala.
Katri gick med hela rundan tillbaka till hallen och förstod snabbt att detta var de mest bortkastade timmarna i hennes liv och bestämde för att le och avsluta lidandet som en dam. Katri tackade så mycket för rundan och satte på sig de stora mörka kläderna, så att hon inte helt skulle frysa ihjäl. Katri kom ut och drog en lättad pust. Hon kände att det var skönt att komma ut ur det falska och genomgoda ”kanin huset” där...

Skrivet av Bernhardson, 2007-03-30

Visa hela (2 kommentarer)

1. Jag tycker att Läsning bakom ögonen var en väldigt avancerad text. Jag var tvungen att anstränga mig när jag läste, vilket gjorde det jobbigare. Mitt första intryck av texten var, nej vad jobbigt, det var en lite text och få nya stycken. Men när jag började läsa texten och förde anteckningar vid sidan om av så blev ja något mer intresserad. Texten tycker jag ett ganska givande innehållmen den skulle kunnat göras kortare (p.g.a. alla upprepningar)och mer läs vänlig.

2. Jag tror att författaren vill komma fram till att det inte endast är ögonen som läser utom också hjärnan. Vi måste tänka till och fundera över vad det står i en text för att kunna uppfatta vad det står och vad författaren menar. Om man läser en text utan att tänka och låter ögonen gå så kan man efteråt inte reflektera över vad som har hänt. Därför är det extremt viktigt att man tar sin tid och låter läsandet bli mer för en själv än en text.
Författaren nämner detta framför allt i...

Skrivet av Bernhardson, 2006-11-12

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 3
Erika Bernhardson
Svenska A, Torsdagsgruppen, HT 2006
Efter de första 50 sidorna så var jag väldigt skeptisk över boken. Men detta ändrades efter jag började läsa mer. Personerna som är involverade i historien börjar man få en helhet om och en uppfattning. Vilket jag tycker är jätte viktigt då man blir mer insatt i personernas liv.

Denna bokens huvudkaraktär tycker jag inte har ställts inför några specifika val. Det kan ha varit då han valde att bli inblandad i utredningen eller inte. Denna man stod som icke inblandad i utredning men p.g.a. den information han har så valde han att försöka hjälpa till och påverka utredningen i det positiva. Jag anser att det var ett bra val och för honom var det ett mycket lätt val. Denna man är präst och känner att det är för honom det enda rätta valet.
I bokens handling så finns det inte så många bifigurer. Alla som var med från början är fortfarande med, men det har tillkommit några få. En del polismän har...

Skrivet av Bernhardson, 2006-11-07

Visa hela (0 kommentarer)

uppgift 2
Erika Bernhardson
Svenska A, torsdagsgruppen, HT 2006

När jag började läsa boken Imorgon du så blev jag väldigt förvånad. Jag hade fått en helt annan uppfattning om boken än vad den egentligen handlade om. Jag trodde den skulle handla om ett mer konkret mord och en jakt på mördaren. Men jag insåg snabbt att denna bok var mycket mer invecklat. Efter första sidan så började de berätta om bokens huvudinnehavare en präst. Denna präst tar hand om stadens uteliggare och denna man blir i bokensgång väldigt insatt i morden som sker i Stockholms gömda värld.
Den första personen vi träffar i boken är en pojke. Pojken är en mystisk person som man inte får veta något om. Det man får veta om pojken är att han smyger runt på folk. Denna person kommer tillbaka i historien flera gånger men författaren avslöjar inget.
Denna historie utspelar sig i centrala Stockholm i de gömda delarna av staden.
Jag tror att denna historie utspelar sig i nutid. P.g.a. de personer och...

Skrivet av Bernhardson, 2006-11-07

Visa hela (0 kommentarer)

uppgift1
Erika Bernhardson
Svenska A, torsdagsgruppen, HT 2006
Boken jag läser heter I morgon du.
Boken är skriven av Lars Weiss och är ifrån 2004.
Jag valde denna bok på grund av att den skall innehålla spänning vilket jag lätt fastnar för. Boken handlar om ett mord och hur de skall kunna lösa detta mysterium. Vilket fångar mitt intresse på en gång.
Jag valde denna bok p.g.a. den fångande introduktion jag fick av den när jag läste baksidan.
Mina förväntningar över denna bok är ganska höga jag är kräsen, och vill att boken skall ha en fångande handling och en förmåg att få läsaren involverad i boken.

Skrivet av Bernhardson, 2006-10-30

Visa hela (0 kommentarer)