En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Bonitos bloggis

Jag läste en bok om positivitet

Så som många andra som vill skriva av sig så skulle jag nog må bra av samtalsterapi. Ni vet, när man sitter i en ring och låter själva akten att prata vara läkemedel nog för att täppa igen de gamla läckorna. Att höra andra perspektiv på vad känslor sorg och annat kan vara är något som har varit det som hjälpt mig mest av allt i det här livet.
Men ja ja, det kanske på något snubblande sätt leder mig in på ämnet perspektiv. För om det är något som jag tänkt på mycket när jag lyssnar på den oändliga katalog av podcastrar gjort av K. Svensson så är det hur lätt det är att bara ändra sina känslor. Och inte på något sätt att känslan försvinner genom att man pressar ner den in i sig utan mer att den genomgår en metamorfos. Typ, förnuftet lär sig att styra ens beteende. Eller ännu bättre, som nog är ännu sannare är att känslorna lär sig att styra sig själv. Ett konkret exempel från Ks humorspecial förra året, ångest kan omfördelas till en livströtthet. Vilket är bättre för stunden, men är det bättre i längden?
Detta kan man sätta ihop med kritiken som ekologer har för oligarker i Ryssland. De bedövar sig med alla sina pengar i stunden för egentligen fucka oss alla i längden med klimat förändringarna och massutrotningen av alla djur. Är det det som man gör när man distraherar sig med internet, gör om ångest till passiv trötthet. Tar man bort ren energi? Tar man bort känslor ur ekvationen? Är det det jag har lärt mig att man kan bara stänga av och sätta på sina känslor när man än vill. Det skulle inte vara definitionen av känslor av vad jag har hört.
Jag tror faktiskt man kan det. Om Arne Naess hade levt idag med sin romantik för känslornas betydelse skulle han ha förfärats över hur mycket Soma alla knapprar nuförtiden. Alla går runt med tydliga mallar hur det är att leva, tydliga mallar för hur man ska vara snäll mot andra. Men är det snällhet att le i korridoren? Vad skulle i så fall vara kritiken?
Det Spinoza sa var inte att man skulle använda snällhet som en sköld till att känna känslor. Utan det var att man skulle våga bli vän med andra människor. Vilket är att se själar och inte bli besviken.

Skrivet av Bonito, 2017-02-01 19:19

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?