En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Carlssons bloggis

Industrin och människors vardag under 1900-1948 talen

Under 1900-talet ökade industrin kraftigt. Det var då fabrikerna började byggas och folket flyttade in till städerna, som hade börjat växa till större städer. Tidigare hade dem flesta bott ute på landet och jobbat som bönder. Men nu flyttade allt fler in till städerna för att försörja sig lättare. Kvinnorna fick komma ut på arbetsplatser eftersom maskinerna inte behövde så mycket styrka för att klaras av. Man såg att kvinnorna behövdes i landet. På så vis blev inte arbetslösheten lika stor som den hade varit tidigare. Under 1800-telet kom järnvägen som var ett stort lyft för handelsmännen, och när industrin växte fram så behövdes järnvägen ännu mer. Med fabrikerna kunde man massproducera varor som man sedan skickade via järnvägar över hela världen så man fick in mer pengar till landet. Nu kunde handelsmännen åka mellan länderna på bara några dagar. Med häst och vagn hade det kostat dem en vecka om inte...

Skrivet av Carlsson, 2007-03-20

Visa hela (0 kommentarer)

Jag har läst boken I sjunde himlen som är skriven av g.g eliot.


Bokens ämnesord är, England, London, Flickor, Fotboll, Vänskap, Kärlek, Syskon och ungdomar.
Boken blev utgiven år 2005.

I sjunde himlen handlar om den 14-åriga Ella.
Hon älskar att spela fotboll därför har hon aldrig brytt sig om sitt utseende eller varit speciellt tjejig.
Men hon börjar göra det mer och mer ju mer killarna börjar kolla på henne på fotbollsplan.
Hon är inte längre den tjej/pojke som är fotbollsspelaren.
Hon är en Tjej, som spelar fotboll.
Hon har heller inte tyckt om att prata om killar som alla andra tjejer, därför har hon inte heller haft så många kompisar.
Mest bara kill kompisar och hennes bästa vän Beth.
Som hon har kännt länge och dom är verkligen bästa vänner.
Dom pratar om allt och gör allt tillsammans.
Ella vill börja utforska ämnet kläder, smink och killar, efter att kommit på att hon faktiskt är en tjej och inte en tjej/kille.
Hon börjar sparat sitt...

Skrivet av Carlsson, 2007-02-16

Visa hela (0 kommentarer)

Vänskap !
So rapport 2006

Inledning

Vad är vänskap? Är det bara nått som man tror man har för att vara lycklig eller finns det på riktigt? Såklart att det finns. Men all vänskap är inte densamma det finns vänskap där dina kompisar är där men ni har ingen närmare relation ni är liksom kompisar som umgås efter skolan. Visst är det bra att ha sådana vänner men jag tror alla behöver en äkta vän. Vad är då en äkta vän? Jo för mig är en äkta vän en vän man kan prata med allt om. Den som man kan komma till när allt känns som jobbigast. Du vet att du alltid har han/hon där. En äkta vän kan även vara din man eller hustru. Den du har valt att dela ditt liv med. Jag tror inte att nått förhållande skulle hålla på långthåll om man inte var vänner med varandra. Ja nästan bästa vänner. Visst det blir inte samma sak att vara bästa vän med sin man eller fru som det är att ha sin...

Skrivet av Carlsson, 2006-12-13

Visa hela (0 kommentarer)

Jag har läst boken en komikers uppväxt. Boken är skriven av Jonas Gardell som är en väldigt känd svensk författare. Han har vunnit väldigt många priser för sin litteratur.
Boken handlar om 12-åriga Juha som växer upp i den svenska förorten Sävbyholm under 70-talet.

Där bor Juha i ett radhus med sin familj och i huset bredvid bor hans bästa vän Jenny. Men dom är bara kompisar efter skolan. Jenny är inte som alla andra tjejer, hon är inte lika fin och inte lika utvecklad som dom andra. Därför skäms Juha över henne. Juha är en glad pojke men väldigt ensam. Han har ju bara Jenny utanför skolan, men i har han inte en enda. Han faller rätt så lätt för grupptrycket. Juha är en väldigt snäll kille som vill att allt ska vara bra. Hans pappa har två olika sidor, därför värkar han rätt falsk tycker jag. Hans mamma värkar vara en äkta hemmafru som tar hand om barnen städar och lagar mat. Juha har ett syskon och det är hans lillasyster. Han hjälper henne men om hon inte...

Skrivet av Carlsson, 2006-12-06

Visa hela (0 kommentarer)

One cold wind take her consciousness to reality for one moment there she sat at the beach with a woollen rug wind close round the body. She cairn to near that look himself into under the cap and further down to the neck. She gazed out to the snowcover watersurface as conceal a thick layer with ice under myself. everything was peaceful, apart from the wind was cold around. She stretch her hands after thermos with hot chocolate and pour with harrowing hand up little chocolate in a cup. Then transport she the hot chocolate to her mouth and smell warmth follow right to down to stomach. The cold winter had come for four weeks and then had stay for this winter.
She remember christmas day without snow, and she has been so disappointed.
She remember christmas day without snow, and she has been so disappointed.
She drank up last glup with chocolate and tighten the plaid close oneself again.
She breathe the fresh air and lungs cold down.
The best she know was at only be seated out in nature and feel the...

Skrivet av Carlsson, 2006-12-03

Visa hela (1 kommentar)

Novell

Hon stod lutad över bänken i köket. Det hade hänt igen. Han var så elak mot henne men ändå så älskade hon honom så mycket. Vad skulle hon göra? Ta allt och bara sticka? Ne det kunde hon inte, han skulle inte klara sig utan henne. Men varför skulle han få skrika åt henne? När hon inte ens fick göra vad hon ville.

Allting hade börjat för ungefär två månader sen, han hade kommit hem med en flaska i handen och kasstat den rakt på henne. Men hon hade hunnit ducka så hon fick inte flaskan i ansiktet som han försökte träffa. Vad var det som hade hänt tänkte hon medans hon hörde honom muttra för sig själv när han gick upp mot sovrummet. Skulle hon våga lägga sig bredvid sin man som hon gjort alla tre åren. Eller skulle hon sova på soffan? Soffan lät säkrast så hon gick och la sig. Hon mindes allt som hade hänt den kvällen och alla andra kvällar, han hade ett sådant humör som han fått under de närmaste månaderna.

Men nu stod hon ju där som hon...

Skrivet av Carlsson, 2006-11-25

Visa hela (0 kommentarer)

I vänsterpartiet vill dom ha ett bättre samhälle med mer jämstäldhet och rättvisa.

Vänsterpartiet tycker att vi i Sverige ska ha en tolv- årig skola. Att gymnasiet ska vara obligatoriskt. Det skulle inte göra så stor skillnad för nästan alla ungdomar väljer att gå gymnasiet när dom gått ut nian ändå. Dom vill ge skolan mer pengar så dom kan få mer möjligheter att fortbilda lärare och att vissa ska vara inriktade på vissa ämnen. Dom vill att sex och samlevnad ska ingå på schemat och att självförsvar ska ingå som till val på gymnasiet. Sex och samlevnad tror jag skulle vara en bra grej att ha, bara för att visa hur snett det kan gå när man är ung och inte vet vad man gör. Vänsterpartiet vill ha självförsvar för att kvinnorna ska kunna försvara sig bättre mot män som angriper dom. Även för att dom ska få ett bättre självförtroende och vara bättre i sina framtida jobb. Dom vill höja studiebidraget till 1500 kr i månaden. Det tycker jag är en jätte...

Skrivet av Carlsson, 2006-09-21

Visa hela (0 kommentarer)

Skrivet av Carlsson, 2006-09-20

Visa hela (0 kommentarer)