En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Carlssons bloggis

bok recension

Jag har läst boken en komikers uppväxt. Boken är skriven av Jonas Gardell som är en väldigt känd svensk författare. Han har vunnit väldigt många priser för sin litteratur.
Boken handlar om 12-åriga Juha som växer upp i den svenska förorten Sävbyholm under 70-talet.

Där bor Juha i ett radhus med sin familj och i huset bredvid bor hans bästa vän Jenny. Men dom är bara kompisar efter skolan. Jenny är inte som alla andra tjejer, hon är inte lika fin och inte lika utvecklad som dom andra. Därför skäms Juha över henne. Juha är en glad pojke men väldigt ensam. Han har ju bara Jenny utanför skolan, men i har han inte en enda. Han faller rätt så lätt för grupptrycket. Juha är en väldigt snäll kille som vill att allt ska vara bra. Hans pappa har två olika sidor, därför värkar han rätt falsk tycker jag. Hans mamma värkar vara en äkta hemmafru som tar hand om barnen städar och lagar mat. Juha har ett syskon och det är hans lillasyster. Han hjälper henne men om hon inte gör som han säger så slår han henne. Det är väl bara för att han vill visa vem som är störts och ska bestämma. Juha utvecklas på ett bra sätt i boken, han blir modigare och mer själv säker. Han är klassens clown han håller hela tiden i roliga timmen på fredagarna. Han vill bli sedd och han älskar när folk skrattar åt han.

Författaren beskriver inte personens utseende så mycket. Så man får bilda sig en egen uppfattning om hur Juha ser ut. Men när jag läste boken såg jag en blond pojke som var ganska smal och inte så lång. Ja han såg ut som en vanlig skolpojke gjorde på 70-talet. Men det han gör är att han beskriver personernas beteende väldigt bra. Varför ska man ha utseendet när man kan beskriva beteende och läsarna kan känna igen sig mer om man inte har något utseende att gå efter. Det blir att personen blir mer personlig för en själv då.

Han växte upp på 70-talet. Därför är boken lite gammaldags. Man märker när man läser att det inte är 2000-talet det handlar om. Kläderna som han beskriver är träskor och manchesterbyxor. Flickorna rider och pojkarna spelar fotboll. Man märker även i hemmen att det inte är som det är i nutiden. Barnen hjälper till mer hemma, man äter vid bestämda mattider. Ja så som det var för ungefär 40 år sen.

Boken var lättläst efter som språket var ungefär det samma som vi använder idag, visst var det några gamla ord med det var inte så att man inte förstod vad dom betydde som man kan läsa i vissa gamla böcker. Kapitlen var väldigt korta så man behövde inte sluta mitt i ett kapitel. Det som var lite drygt var att han upprepade massa saker. Men det är ju både för och nackdelar man kommer då i alla fall ihåg rätt mycket om vad dom sa i boken tack vare dom där upprepningarna. Meningarna varierade han väldigt bra. Om man läser en bok med väldigt långa meningar blir det att man tappar lusten rätt fort lika så om dom är väldigt korta hela tiden. Men jag tycker författaren varierar väldigt bra med meningarna. Eftersom kapitlen är så korta så blir det att varje kapitel handlar om sin sak. Det är inte att ett kapitel kan handla om 4 olika händelser. Då blir det att man kommer in mer i boken och den känns heller inte lika hoppig.

Jag tyckte boken var både bra och dålig. Först när jag började läsa den tänkte jag att jag aldrig skulle klara av att läsa den för jag fattade nästan ingenting. Men efter att man kommit in i boken så fastnade man i vissa delar av den. Det ända jag tyckte var lite drygt i boken var att efter vissa kapitel så kom det in när han som gammal berättade vad han gjorde. Som efter ett kapitel så berättade han att han kände sig ensam och ringde upp sin telefonsvarare hemma bara för att han ville höra en röst. Det vart som om det var två olika berättelser i en och samma bok. Varför jag tyckte den var bra tror jag beror på att den är trovärdig det är en sann berättelse som han berättar om och det är mycket lättare att leva sig in i en sann berättelse än en påhittad som inte skulle kunna hända i det varnliga livet.

Jag tycker man borde läsa boken. Han är verkligen en bra författare och vet hur han ska fånga läsarna vid rätt tillfällen.

Skrivet av Carlsson, 2006-12-06 21:21

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?