En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Carlssons bloggis

Min rapport

Vänskap !
So rapport 2006

Inledning

Vad är vänskap? Är det bara nått som man tror man har för att vara lycklig eller finns det på riktigt? Såklart att det finns. Men all vänskap är inte densamma det finns vänskap där dina kompisar är där men ni har ingen närmare relation ni är liksom kompisar som umgås efter skolan. Visst är det bra att ha sådana vänner men jag tror alla behöver en äkta vän. Vad är då en äkta vän? Jo för mig är en äkta vän en vän man kan prata med allt om. Den som man kan komma till när allt känns som jobbigast. Du vet att du alltid har han/hon där. En äkta vän kan även vara din man eller hustru. Den du har valt att dela ditt liv med. Jag tror inte att nått förhållande skulle hålla på långthåll om man inte var vänner med varandra. Ja nästan bästa vänner. Visst det blir inte samma sak att vara bästa vän med sin man eller fru som det är att ha sin kompis. Jag tror att alla behöver än vän. Man blir lixom lyckligare när man har en vän med sig. Jag tror att när man får en bra vän som är snäll mot en och sprider glädje till en så blir man en bra människa. För om man får allt det där som en vän kan ge en så vill man ge tillbaka och då blir det oftast till fler och då blir allt fler lyckligare. Tänk vad härligt om alla hade en sann vän som man kunde lita på. Men tyvärr finns det människor som inte kan ge vänskap och det finns även såna som inte kan ta emot vänskap.

Faktainsamling!

Vad Kristendomen och katolikerna tycker och säger


Med avseende på vänskapen uppkastar förf. den frågan: Vad
är det, som hör till ett sant och lyckobringande vänskapsför-
hållande? Svaret lyder: I varje vänskap måste finnas själ»
Den får ej grunda sig på egennyttiga beräkningar, fåfänga eller
ömsesidigt smicker etc. Vänskap, uppbyggd på sådana grunder,
kan ej bestå; den medför besvikelse och leder lätt till människo-
förakt och människohat. Det gäller att vara sann ända in i
hjärtegrunden. Men då lär man sig nog inse, att man behöver
Herrens ande vid sin vänskapsförbindelse. Ty utan denna nås
ingen sådan, även där den är aldrig så sann, till verklig full-
komning — Följer sedan goda råd för vänskapens bevarande.

För att bli hela människor behöver vi alla slag av kärlek. Vi behöver Guds kärlek, vi behöver faders- och moderskärlek när vi är barn, vi behöver sanna, trofasta vänner och vi behöver en man eller en hustru att älska och att älskas av.


Ni kommer att märka att de troendes värsta fiender är Judarna och idoldyrkarna. Ni kommer också att märka att de människor som står de troende närmast vad gäller vänskap, är de som säger, "Vi är Kristna." Det är för att de har präster och munkar ibland sig, och de är inte arroganta.


Människan styrs av sin ande. Andens goda består i att söka sanningen och i meditation. Genom detta förstår vi att ändamålsenligheten är något som för oss upp mot det enda som för människan kan leda till verklig lycka: den kärleksfulla vänskapen (enligt Thomas av Aquinos benämning) och meditation.


Sinnet för moral har minskat och återfinns bara inom området vänskap, för det är i den som känslan för ändamålsenlighet har bevarats. Den sanne vännen ger oss ett mål och gör så att vi kan fortsätta vår vandring.


Den sanna vänskapen hjälper oss att förbli trogna vårt sökande efter sanning, för vi får någon som hjälper oss i vårt sökande. Vi blir starka tack vare vännen och detta sker genom att vi förfullständigar varandra på ett vackert och storslaget sätt.


Det är också genom vänskapen som man kan förstå de moraliska dygderna, vi förstår varför vi måste vara rättvisa, måttliga, starka osv. Man borde i ännu högre grad framhäva vad vänskap är vid uppfostran av barn och ungdomar.


Den mänskliga vänskapen förverkligas inom familjen, och den gudomliga inom kontemplationens renhet. Det är kärlekens fruktbarhet som sålunda uttrycker sig på två olika sätt.


Både muslimer och kristna skulle bli mycket hjälpta av att man på ett riktigt sätt kunde fastställa vad som utgör kärnan och varaktiga doktriner, hoch om de tog reda på vem som är deras äkta vänner, som liksom de söker sanning och samarbete, och skilja dem från dem vars vänskap endast är ett sken. Detta skriver kardinal George Pell, ärkebiskop av Sydney Katolsk Observatör

Både muslimer och kristna skulle bli mycket hjälpta av att man på ett riktigt sätt kunde fastställa vad som utgör kärnan och varaktiga doktriner, och om de tog reda på vem som är deras äkta vänner, som liksom de söker sanning och samarbete, och skilja dem från dem vars vänskap endast är ett sken. Detta skriver kardinal George Pell, ärkebiskop av Sydney Katolsk Observatör

Vad islam tycker och säger


Allah skapade människan, och gjorde vänskap en del av hennes natur. Människan väljer att ha sällskap med de rättfärdiga eller de syndiga.


Gud utrycker också i Koranen att Muslimer ska skydda alla folk oavsett vilken stam de tillhör och han rekommenderar vänskap även mot avgudardyrkarna.


Kanske händer det att Allah upprättar vänskap mellan er och dem som nu ännu är era fiender, ty Allah är allsmäktig och därtill är Allah försonlig och barmhärtig. Vad beträffar dem som för er tros skull varken bekämpat eller fördrivit er, så förbjuder er icke att visa er vänliga och rättvisa mot dem, ty Allah älskar de rättrådiga. Men väl förbjuder er Allah att stå i vänskapsförhållande till sådana som för trons skull slagits med er och förjagat er ur era boningar eller understött ert fördrivande. Den som är vän med sådana, han är en missgärningsman.

Judendom

Det enda jag har hittat om vad judendomen säger om vänskap är att alla är välkomna. Det tycker jag är väldigt vänskapligt. Men det är mest judar i andra länder som är välkomna till judarnas hemland Israel. Men dom säger även att allt vänligt folk är välkomna. Det tycker jag är väldigt starkt av dom. Efter det som hände i andra världskriget. Jag tycker judarna verkar väldigt trevlig av sig lixom vänskapliga.


Lite kort om filmerna

Jag har kollat på några filmer för att få lite mer blickar på vänskap. Jag tänkte ta och skriva lite om två av dom vad dom fick mig att tänka på och så.

Micke å Molle.

I den filmen ser man verkligen att man blir glad av att ha en vän och att man behöver en vän för att må bra. Micke hade ju otur med att han fick lov att flytta ut i skogen från sin kompis Molle. På natten så blir han förvirrad dels för att han är på ett nytt ställe. Men tänk vad mycket lättare det hade varit för han om man hade haft en vän med sig eller en vän som satt där och väntade. Det var även några som försökte bli vän med han men han var inte vidare snäll mot dom i början. Men i slutet så vart dom vänner. Om man verkligen vill ha en vän eller att man ser att den här personen är nog en bra vän för mig så tror jag att man kan ge den några extra chanser om det inte går så bra första gången. Man fick även se att om man en gång i tiden var riktigt bra vänner och man inte setts på ett tag och när man träffades så började man bråka. Men sen när ens vän gör sig illa så finns man alltid där. Även om man bråkat. Det kan jag tycka är äkta vänskap. När man finns där efter grälet och jagandet som det var för Micke och Molle. Man fick även se att man kan växa ifrån varandra om man är borta från varandra ett tag. Men samma gamla vanliga skäl finns ändå kvar där inne någonstans.


Pirates of the carribean

Där fanns det inte lika mycket vänskap som i dom andra filmerna jag kollade på. Men en grej som berörde mig var i slutet att även hur mycket han ljugit och hållit på för dom andra så ville dom ändå rädda honom. Då kan man se en äkta vänskap. Det är lixom även om man var bästa vänner så kan man börja bråka och nästan vilja döda varandra men man brukar alltid komma tillbaka sen. Det var det jag började tänka på när jag såg den här filmen.


Sammanfattning
Varför valde jag just vänskap? Det finns ju större frågor som vad kommer efter döden och hur skapades jorden? Men vadå? En av frågorna får vi reda på när vi dör och hur jorden skapades finns det ingen direkt rätt uppfattning tycker jag. Alla ska väl få tro hur dom vill. Jag tycker att vänskap är en viktig del i livet. Dom flesta relioner jag tittat på tycker ungefär lika. Men ändå känns dom så olika när man läser om dom. Det har inte funnits så mycket fakta som jag trodde det skulle finnas om vänskap. Det mesta relionerna säger är hur Gud är och himlen och massa massa mer. Men vänskapen då? Är inte den viktig i deras ögon? Det är den då i mina. Jag har inte direkt fått mina svar på dom funderingar jag hade om vänskap och dom olika relionerna. Men jag är ändå inte missnöjd för då har jag ju fått sagt vad jag tycker och tänker om vänskap. Men jag tror relionerna behöver förnyas lite och tänka på nutiden och inte dåtiden. Den har lixom vart. Men då kan man tänka behövde dom inga vänner förr? Behövde dom bara munkar och präster som dom kristna säger. Visst Gud är ju med dom. Men det är ändå inte samma sak att ha Gud som sin vän än att ha en vän som lever på jorden.


Om vänskap i mina ögon

För mig är inte vänskap bara ett ord man säger hit och dit, för mig är vänskapen något viktigt. Att ha en bra vänskap med en eller ett flertal personer är det bästa och mest värdefulla i livet. Utan en bra vän och vänskap tar man sig inte långt i livet. Att man har någon man kan prata med när man behöver, när något känns svårt. Det finns så mycket man har nytta utav vänskap. Utan mina vänner jag växt upp med skulle jag aldrig klarat min skolgång till exempel. När man gått i skolan en hel vecka, haft prov eller vad det nu kan vara. Sedan på helgen kunna vara med en vän och koppla av och kunna prata lite med den och göra olika saker. Det är något mycket viktigt i livet, som jag tycker att många borde tänka mer på. En kompis är inget man bara slänger bort, en kompis är inget man kan leka och göra narr av. Vänskapen är stor och man utvinner både kärlek och glädje av den.

Källor från INTERNET:

www.google.se på google så sökte jag på kristendom vänskap t ex
www.bibelsajten.nu

Jag har även tittat lite i relion böcker men där hittade jag inte så mycket.


Av: Ina Carlsson 9a

Skrivet av Carlsson, 2006-12-13 14:02

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?