En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Carlssons bloggis

So Artikel

Industrin och människors vardag under 1900-1948 talen

Under 1900-talet ökade industrin kraftigt. Det var då fabrikerna började byggas och folket flyttade in till städerna, som hade börjat växa till större städer. Tidigare hade dem flesta bott ute på landet och jobbat som bönder. Men nu flyttade allt fler in till städerna för att försörja sig lättare. Kvinnorna fick komma ut på arbetsplatser eftersom maskinerna inte behövde så mycket styrka för att klaras av. Man såg att kvinnorna behövdes i landet. På så vis blev inte arbetslösheten lika stor som den hade varit tidigare. Under 1800-telet kom järnvägen som var ett stort lyft för handelsmännen, och när industrin växte fram så behövdes järnvägen ännu mer. Med fabrikerna kunde man massproducera varor som man sedan skickade via järnvägar över hela världen så man fick in mer pengar till landet. Nu kunde handelsmännen åka mellan länderna på bara några dagar. Med häst och vagn hade det kostat dem en vecka om inte mer, och då när dem var framme kunde dem ändå inte börja affärerna förens någon dag efter. Dom behövde vila upp sig från den långa och dryga resan. Med järnvägen kunde dem börja affärerna direkt, så dem kärnade mer tid. Maskinerna kunde göra flera varor på bara några timmar, som hade kostat en människa en hel arbetsdag. Arbetena slet inte lika mycket på kropparna längre. Dem starka maskinerna gjorde dem tunga jobben nu. Arbetarna blev inte lika slitna i kropparna nu. Men i början var det ganska många som miste ett finger eller två. Innan man hade lärt sig hur maskinerna fungerade. Massproduktionen gav utrymme för design och en ny yrkesgrupp växte fram industridesign. Nu kunde man göra massa olika sorters vasar och skålar bland annat. Varorna som tidigare hade sett ungefär lika dana ut. Nu kunde man göra massa olika former och färger av samma produkt. Det var inte bara järnvägen som gick på räls. Nu hade även spårvagnarna börjat komma. Man hade även hittat en ny drivkraft till industrin, det var ångan. Med den kunde man lägga fabrikerna vart man ville. Man behövde inte ha dem nära sjöar eller hav. Även vattenkraftvärken började komma. Nu kunde man ta hjälp av vattenkraften. Man upptäckte att man kunde använda forsar till vattenkraft. Några av dem var forsarna uppe i norrland.

En av de stora produkterna som tillverkades var bilen. Visst hade bilen funnits tidigare men den var inte direkt vanlig på vägarna, den var inte heller direkt säker. Det var heller inte många som hade råd med en bil, det var en väldig hög klasskillnad. Men år 1903 kom bilen Ford som vi fortfarande kan se på våra vägar idag. Det var Henry Ford som började tillverka bilar på löpande band. Hans modell T-Ford var tack vare serieproduktionen inte lika dyr som bilarna hade varit tidigare. Den var även säkrare är de tidigare bilarna. Henry Ford skapade en bil som alla skulle ha råd att köpa, sa han, och bilen blev bara billigare med tiden.
Medan Henry Ford höll sig till marken så hade de två bröderna Wright siktat upp sig mot himlen. De var de första som byggde ett flygplan som kunde flyga. På de första flygplanen hade man en lina som höll emot så dem inte skulle flyga iväg. Flygplanen flög inte heller länge och inte så långt upp. Men dem vart bättre med åren.

Under krigen så gick det bra för Sveriges industri eftersom deras land inte blev sönderbombat. Så de kunde fortsätta med sina tillvärkningar och sälja olika föremål som länderna som var ute i krig behövde. Även stål var stor förfrågan av, och det hade Sverige gått om. Sverige behövdes även efter krigen. Länderna som hade blivit sönderbombade behövde tillgångar för att bygga upp sitt land igen.

Eftersom arbetsdagarna blev kortare så hade man mer tid att ägna sig åt idrott, arbetarrörelsen, folkrörelser och kulturella aktiviteter. Man började fixa fotbollsplaner och friidrotts anläggningar bland annat. Även fler började på olika sporter. Nu kunde man tjäna pengar på idrott som inte hade varit lika vanligt tidigare. Folket började även gå till de olika anläggningarna för att titta på en fotbollsmatch eller kanske en friidrotts tävling. Men det var inte bara de som var idrotts intresserade som skulle ha kul. Man började bygg parker där man kunde ses för att umgås med familj och vänner. Även hus började byggas som man kunde gå till för att träffa de nära. Man började gå ut och dans på kvällarna . På dansgolvet kunde man se olika åldrar. Man började även gå på bio och teatrar bland annat. Man började även bli mer intresserad av konst och många stora konstnärer upptäcktes vid den tiden. Folk började roa sig mer än vad man tidigare hade gjort. Eftersom bilen hade blivit mer populär började man åka på semester med familjen. Man började umgås med släkten som inte bodde i samma by eller stad. Även folkets hälsa blev bättre. Nu behövde man inte jobba mer än vad man var ledig, nu kunde man vila upp sig. Men även sjukhusen hade blivit bättre. Innan hade man haft sjukstugor. Men nu började man bygga stora och riktiga sjukhus. Nu fick fler plats. Läkarna blev bättre och forskare började komma fram till bättre och fler mediciner. Nu när man skulle operera kunde man söva eller ge smärtstillande. Sjukdomar som flera hade dött av kunde man behandla med medicin nu, så fler blev friska. Eftersom kvinnorna hade visat att dem också behövdes för landet så fick dem rösträtt i Sverige året 1921. Det var ett stort lyft för jämställdheten i landet. Eftersom det vart mer jämställt i landet så växte även demokratin. Kyrkorna som hade haft mycket att säga om blev mer och mer likt dem kyrkor vi har idag. Eftersom stora städer hade växt fram så vart det även fler affärer och gator. Folk hade även börjat fått ett öga för design. •

Det vi mest kommer ihåg av 1900-talet är dem två världskrigen. Dem två krigen har slagit hårt på världen. Men då har man glömt att industrin och människors vardag också påverkades mycket under den tiden.

Av: Ina Carlsson

Skrivet av Carlsson, 2007-03-20 19:17

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?