En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Cristins bloggis

Jane Eyer

JANE EYER SIDA 1 TILL 30

Jag har läst från sida 1 till 30 och under dem sidorna fick jag lära känna Jane Eyer som är en tjej på 10 år. Hennes pappa var fattig och när han träffade hennes mamma var derass kärlek ej accepterad av hennes familj men hon gifte sig med honom i alla fall och när hon gjorde det klippte hennes föräldrar kontakten med henne och hon blev arvlös.
Sedan blev hennes pappa dödsjuk och smittade hennes mamma, 1 månad senare dör dem båda två.

Jane Eyer blir onhändertagen av sin rika morboro Mr Reed och hans fru Mrs Reed.
När hennes morbror dör 9 år senare fick han sin fru att lova honom att skulle ta hand om Jane Eyer som sin egen dotter. Även om hon avskydde Jane Eyer så höll hon vad hon lovat.

Jane Eyer växer upp i ett stort hur Gateshead hall tillsammans med hennnes kusiner Eliza, John och den vackra Georgiana.
John Reed som var 4 år äldre än Jane Eyer brukade ständigt misshandla och mobba henne.
Men Mrs Reed och alla tjänare i huset "såg aldrig det". John var hans mammas ängel, men enligt mig är John "djävulens son". Georgiana beskrivs i boken som den vackra söta flickan som ser ut som en docka och som är älskad av alla, även om hon är bortskämd,oförskämd och gring är hon forfarande respekterad av alla huset även hennes syster som är envis och självisk.
Men Jane Eyer blev aldrig respekterad hon var alltis syndabocken det var alltid hon som blev utpeckad som den värsta ungen i huset även om hon inte hade gjort nåt.

En dag blir hon slagen av John enbart föratt han tycker att hon har varit oförskämt mot hans mamma fast hon inte hade varit det.
När han slänger en bok på henne blir hon jätte arg och släpper ut all sin iska och försöker slå honom och hon säger även vad hon tycker om honom. Hans systrar ropar på Mrs Reed och alla tjänare i huset b.la barnjungfrun Bessie och kammarjungfrun Abbot. Dem drog isär John och Jane men naturligtvis var det Jane som fick skylden på sig. Hon blir inlåst i det rummet där Mr Reed dog på sin dödsbedd, hon blir fruktansvärt rädd och hon känner sig orättvistbehandlat. Hon gråter och skriker av rädsla av hennes skrik kommer Abbot och Bessie springande till rummet och låser upp dörren sedan kommer Mrs Reed. Men hon blir inte utsläppt från den läskiga rummet utan Mrs Reed låser in henne för att hon anser att jane bara "spelar". Jane fortsätter att gråta och till slut faller hon ner och blir medvetslös.
När hon vaknar ligger hon på sin egen säng och Mr Loyd en apotekare var där.
Mrs Reed kallade efter Mr Loyd när en av tjänstefolket var sjuka men när det gällde hennes barn och sih själv kallade hon efter en riktig läkare.

Efter det som hände blir Jane Eyer jätte olycklig och hon gråter hela tiden. När Mr Loyd träffar henne och hon talar om för honom om vad hon känner så föreslår han för Mrs Reed att hon skulle låta Jane Eyer börja gå i skola.
Men han frågade naturligtvis Jane Eyer först om hon ville och hade svarat ja.


Boken utspelar sig i huset Geathead, den verkar vara ett stort hus med många tjänstemänniskor och där man ska uppfostras med diciplin.
Jag tror att huset ligger långt ifrån staden.
Boken är inte svår läst och den är inte skriven på gammal svenska, men vissa ord är tagna ur det tyska språket som tex dunkel som betyder mörk.
Jag tycker att den här boken är lättare att läsa om jag ska gemföra den med hur boken den "allvarsamma leken" var skriven.

----

Slut... =) bye bye

Skrivet av Cristin, 2006-04-20 23:07

Cristin,
Bra bloggat! Det verkar vara en dramatisk berättelse. Du sade på lektionen att du tyckte att den var bra, trots att den var så tjock. Tycker du fortfarande att den är bra?

Fortsätt att läsa och blogga, glöm inte att titta på de nya blogguppgifterna.

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-05-05 08:33

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.