En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Cristins bloggis

Den Allvarsamma Leken

Hej Cecilia
Tyvärr så har jag inte kommit igång med bloggandet men jag har läst och antecknat.
Anledningen till att jag inte har kommit igång är att jag inte tycker om att sitta vad datan, det är bland det värsta sakerna jag vet. Men du kommer att få se en förbättring när jag börjar läsa den andra boken. Jag har inte riktigt bestämmt mig om vilken bok jag ska läsa men jag tror att det blir Jane Eyre av Charlotte Brontë. Jag försökte läsa den engång i 9.an men jag kom aldrig in i den därför ska jag göra ett nytt försök.

------


Titel: Den allvarsamma leken
Författare: Hjalmar Söderberg


Sida 1 till 19

Boken börjar med att man får läsa om en ung kvinna som badar ensam
Hon bor tillsammans med sin far Stille och två bröder Otto och Filip
En dag kommer Baronen Freutiger tillsammans Arvid stjärnblom och Lóven på besök, det sjunger och äter tillsammans och har det trevligt.

Man får reda på att Lyda är kär i Arvid Stjärnblom och att han också är kär i henne
Under kvällen möts dem vid en buske medan alla andra sitter vid matbordet och sjunger.
Arvid och Lydia möts med en lång kyss och man märker hur förälskade dem är i varandra.
Dem står där och pratar med varandra om framtiden och vad han ska göra och att han tänker plugga till lärare.
Han berättar även för henne att Lóven och Freutiger sitter där för att dem är förälskade i henne. Innan deras konversation tar slut viskar hon i hans öra att hon ska vänta på honom och att hon tror på honom.

Arvid stjärnblom seglar hemåt nu tillsamman med Lóven och Freutiger.
Lydia står vid fönstret och gråter medan hon ser på när dem seglar bort.
Under resan tänker Arvid på vad Lydia hade sagt till honom.
Det skrämmer honom att veta att det står någon som väntar på honom. Han har trots allt hela livet framför sig, han vill inte ge sig in ett äktenskap när han bara är 22 år gammal.

Beskrivning av Lydia Stille och Arvid Stjärnblom
Lydia verkar vara en ung kvinna som snart vill gifta sig, det kanske var så i den tiden på början av 1900-talet att tjejerna vill gifta sig när dem var vid 19 års ålder.
Lydia tar hand om hemmet efter som hennes mor är död det är hon som lagar mat och städar.
Den bilden jag har fått av Lydia är att hon är en vacker och bra kvinna.
Hon är varje mans dröm

Arvid stjärnblom är en ung man som har planer för framtiden han vill plugga vidare och utbilda sig till något. Han är kär i Lydia precis som hon är kär i honom men han är rädd för att binda sig med någon. Han är fortfarande ung och har hela livet framför honom.
Och han kan även inte ge sig in i nåt allvarligt eftersom han inte har råd att gifta sig.
Den bilden jag har fått av Arvid är att han är en stilig karl som har ganska bra självförtroende och som vill leva livet.


Sida 19 till 50
Man får nu reda på att Arvid har börjat plugga på Norra Latin. Han läser modersmål, historia och geografi. Man får även reda på att Arvid har en släkting som heter Markel och är souschef på "Nationaltidningen".

Arvid promenerar på Stockholm gator och kikar runt lite här och där.
Det går inte en minut utan att han tänker på Lydia.
Dem har inte bestämt någon träff och han tänker inte åka till henne, det skulle inte se så bra ut inför hennes börder och far utan han låter slumpen avgöra om de ska träffas eller inte.

Arvid brukade hoppas på att få träffa henne ute på gatan. Han gissade ibland på vilken väg hon kunde ta och så tog han den vägen och hoppades på att få träffa henne.
Han saknade henne enormt mycket men han visste att han inte kunde gifta sig med henne.
Förutom att han tycker att han har hela livet framför sig så har han inte den förmögenheten att ge sig in i nåt sånt.
En dag när Arvid sitter på en parkbänk och läser i en bok som han har köpt från bokhandeln går Lydia förbi tillsammans med en äldre gubbe som är vid femtio år åldern.
Dem hälsade på varandra med en nick.

Arvid Stjärnblom hade hyrt ett litet rum som var möblerat.
När han kom hem grubblade han över vem den där gamla gubben var.
Man får läsa om när han tänkte på sina gamla år i gymnasiet och små andra grejer om att han inte tycker om sitt efter namn man får även läsa om att hans pappa bor i Värmland och att hans mamma dog när han var 6 år gammal.

Han sitter i sitt rum och plötsligt ringer det på dörren men han orkar inte öppna.
är det nåt viktigt så ringer den personen igen tänkte han för sig själv.
Men det ringde aldrig på dörren igen.

Arvid Stjärnblom har fått jobb, han ska skriva musikrecensioner i en tidning och idag skulle han skriva sin första recension efter att ha varit på opera.
Saker och ting händer på tidningsredaktionen men det går jag inte in på eftersom det inte är så viktigt. Man får möte Henrik Rissel i boken nu som är en författare. Markel presenterar Stjärnblom för honom.

Det är december och Lydias far herr Stille har dött han var sextio år gammal och dog i en olycka när han skulle hoppa på en spårvagn då han ramlade och slog i huvudet.
Under begravningen var Stjärnblom där och han såg Lydia där.
Senare skickade han ett brev till henne där det stod att han har tänkt på henne och att ingen dag har varit sig lik efter att han hade träffat henne.
Hon skickar tillbaka ett brev och i slutet av hennes brev ber hon om att få vara ensam ett tag eftersom hennes far precis har omkommit.

Just nu är det år 1898 och man får reda på vad som händer i världen inte exakt allt men dem speciella händelser.

Sida 50 till 80
Arvid hade jul lov från skolan han ville skicka ett brev till rektorn och säga att han ville hoppa av eftersom han tyckte mer om att ägna sin tid på tidningen och Markel hade sagt till honom att lärare var ingenting för honom.
Arvid hade dessutom fått högre lön eftersom det gick så bra för tidningen.

En sen dag när Arvid var uppe på tidningsredaktionen inne på Toresten Hedmans rum kom Lydia förbi. Hon skulle lägga ut en annons i tidningen där hon sökte jobb.
Arvid bjöd in till rummet hon gick in och de pratade och kysstes. Han frågade henne vem gubben som hon gick med var. Hon sa att det var en gammal vän till familjen, hon sa även att hon senare hade ringt på hans dör men det var ingen som öppnade.
De pratade en stund sen var tvungen att ge sig av.

En dag fick han ett brev från Lydia där det stod "Ud vil jeg.ud. o saa langt langt langt"
Men han förstod inte vad det stod utan han la pappret i sin anteckningsbok.

Stjärnblom är ute och promenerar när han möter Filip Stille det växlar några ord med varandra sedan skiljs de åt.
Stjärnblom går förbi en affär och kollar på tidnings skylt där om vad som har hänt i världen plötsligt träffar han på Freutiger som erbjuder honom att följa med till Rydberg och dricka nåt, Stjärnblom följer med. När dem sitter där bläddrar Freutiger genom tidningen som han hade köpt och där ser han en förlovnings annons där det står
"MARKUS ROSLIN och LYDIA STILLE"
Freutiger berättar att han två veckor efter hennes fars död hade friat till henne men hon hade sagt nej.
Markus Roslin var en förmögen man vid femtio års åldern . Det var den mannen Lydia promenerade med. Stjärnblom blev besviken.
Men han fick som han ville, nu finns det ingen som väntar på honom.

(Det händer en massa små grejer i boken men det tar jag inte upp utan jag tar bara upp det jag tycker är värt att nämna.)

Arvid Stjärnblom träffar en kvinna som heter Dagmar Randel och är ungefär 28 år gammal.
De träffas på en fest. Dagmar och Randel pratar med varandra och under samtalet visar det sig att båda två fyller år samtidigt alltså om några dagar bara.
En dag när Stjärnblom kommer in till tidningsredaktionen ser han att det ligger blommor på hans skrivbord. Det var från Dagmar Randel. Markel sa till Stjärnblom att akta sig för henne han sa att hon bara ville bli gift.
Dagmar Randel hade syskon som redan var gifta och två av dem var tjejer hennes pappa hade bra ekonomi och gav dem 2000 kr varje år.

Stjärnblom träffade Dagmar en dag när han skulle posta ett brev till henne där han skrev om hur tacksam han var över att hon hade kommit ihåg hans födelsedag.
De tog en promenad tillsammans och de kysste varandra. Han förklarade för henne att han inte vill gifta sig och svarade att hon inte hade tänkt på det när hon skickade blommorna låg det någonting bakom det, hon ville tydligen få jobb på "Nationaltidningen" där han jobbade.
Men jag personligen tror att hon har nått annat i kikaren jag tror att hon vill locka till sig Stjärnblom.

Under sidorna 50 till 80 får man även reda på att Stjärnblom har en son den sonen blev till under samma år då Lydia Stille gifte sig det var alltså för 4 år sedan.
Kvinnan som han låg med hade en fästman som hon tydligen "älskade" men det gick inte så långt mellan dem.
Man får även reda på viktiga händelser i världen och att Stjärnblom skriver ett brev till hans far och där han berättar lite om ett och annat.

Sida 80 till 110
I dessa trettio sidor får man läsa om att Stjärnblom överlämnar sin son till en kyrkoheder och hans fru som han far uppe i Värmland känner. Dem skulle ta hand honom de skulle bli hans foster föräldrar. Stjärnblom skulle betala dem 40 kr i månaden och han skulle kunna hälsa på när han ville. Men innan han gjorde det skickade han brev till barnets mamma Alma Lindgren och frågade om vad hon tyckte om det och hon gick med på det.

Under dessa sidor får man även läsa om hur Dagmar Randels och Arvid Stjärnbloms hemliga förhållande kommer fram. Hennes pappa får reda på det och dem blir tvungna att gifta sig.
Dem förlovar sig samma dag som hon har namnsdag och de gifter sig den 10 februari 1904
Samma dag som det var krig mellan Ryssland och Japan.

Arvid Stjärnblom älskade inte Dagmar Randel på samma sätt som hon älskade honom
Men ändå levde dem lyckliga tillsammans och i december 1904 fick dem en liten dotter som fick namnet Anna Maria och nästa höst fick dem ännu en dotter som fick namnet Astrid.

En kväll när han var på en opera föreställning träffade han på Lydia som satt bredvid honom.
Det hade gått 10 år och nu sitter dem bredvid varandra dem växlade några ord men mer än så blev det inte eftersom hon var med en annan kvinna.

Sida 110 till 140
Nu händer det ganska mycket.
Dagen efter att Lydia och Stjärnblom hade träffats på operan skickade hon ett brev till honom där det stod i vilken hotell hon var i och om han ville möte henne vid hotellrestaurangen.
Arvid åkte dit efter att gjort klart sin musik rescention om operan som han var på.

När dem träffades pratade dem lite om sina liv bland annat om han älskade sin fru och om hon älskade sin man osv. Hon sa till honom att hon skulle berätta en annan gång om hur hon och hennes man hade det tillsammans men hon berättade att hon hade en dotter nu som var 8 år gammal.
När dem hade pratat klart gick dem upp till hennes rum men inte samtidigt såklart utan han gick först och efter några minuter följde han efter. Där upp i hennes rum älskade dem med varandra. Det står inte i boken men jag läste mellan raderna.

Arvid Stjärnblom tvivlar mer och mer på sitt förhållande men han vill inte skilja sig från Dagmar. Lydia skickade brev till honom där hon skrev hur hon hade det i henne äktenskap och det visade sig att det inte var så bra. Hon skriver i ett brev att dem ska skilja sig och att hon nu ska flytta till Stockholm om två veckor.
När hon var i Stockholm skickade hon ett brev till Stjärnblom där hon låsas vara en man vid namnet "Hans Bergling" där hon skriver att han hade lovat "honom "att komma och titta på hans tavlor.

Stjärnblom pratar med sin fru om att han skulle åka till Hans Bergling som egentligen är Lydia men det visste hans fru. Hon går med på det och han åker till hennes lägenhet där dem hade det mysigt tillsammans.
Nu börjar Arvid Stjärnbloms dubbel liv

Sida 140-170
Under sommaren ska Dagmar och deras två döttrar åka till Värmland och tillbringa sommaren tillsammans med Arvids far. Arvid själv skulle komma efter senare eftersom han inte kunde ta ledigt från jobbet. Men som vi vet skulle han tillbringa början av sommaren med Lydia vilket hans fru inte visste om.
Arvid och Lydia hade det bra tillsammans och det är solklart att dem älskar varandra otroligt mycket.
Men en dag får Arvid ett brev rån Dagmar där det står att hans far var mycket sjuk.
Därför blir Arvid tvungen att åka till Värmland direkt nästa morgon. Lydia blir besviken över att han ska lämna henne så tidigt.
När Arvid åker till Värmland dör hans far efter några dagar.

En dag efter att han hade kommit till baka till Stockholm tillsammans med sin familj var han ute och promenerade efter jobbet. Han hade ingen lust att gå hem och äta middag därför ringde han Dagmar och sa att han skulle vara med ett par kompisar.
Plötsligt träffar han på Lydia ute dem pratar med varandra och när han sa till henne att de kunde gå upp till henne eftersom han inte skulle hem svarade hon nej inte nu, det går inte.
Och orsaken till det skulle han få veta sen.

Sida 170 till 221
När Arvid kommer tillbaka till Stockholm får han ett brev från Lydia där det står att hon har tillhört en annan man medan han var borta, hon hade känt sig övergiven men hon förklarar att det är över mellan dem och det hade ingenting med kärlek att göra.
När Arvid läste brev var han tvungen att spy han blev helt förkrossad men han skickade sedan ett brev till henne där han förlåter henne men där han ändå kastar hårda ord mot henne. Han bedrar trots allt sin egen fru.
Nästa dag ringde han på hennes dör men hon öppnade inte trots att han visste att hon var hemma.
Dem brevväxlade ett tag med varandra och till slut blev dem ovänner.
Men båda två älskade varandra fortfarande men dem var arga på varandra.

Dem börjar prata med varandra igen efter att Stjärnblom inte längre kan hålla sig.
Han mår inte bra utav tanken av att ha förlorat Lydia. Dem börjar träffas igen
En dag skickar Lydia ett brev hem till honom och brevet hamnar i hans frus och hon läser den och detta leder till att dem skiljer sig.

Arvid Stjärnblom får till slut reda på vem killen som Lydia tillhörde under tiden han var bor är. Han kände tydligen den unga killen och det går nu inte så bra mellan honom och Lydia.
Tanken på att hon har tillhört någon annan står han inte ut med.

Arvid Stjärnblom bestämmer sig för att åka bort, han behöver verkligen semester han mår inte alls bra.
Innan han åker får en present av Lydia som han öppnar på tåget. Det var en pennkniv.
I boken står det enligt en gammal myt att man aldrig ska ge bort en pennkniv till någon man håller kär eftersom det föder fiende skapt och hat.

Skrivet av Cristin, 2006-04-06 22:53

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.