En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
DanielOlofsson

DanielOlofssons bloggis

Postverket - Charles Bukowski | Del II Sidorna 56-97

Handling

Kort efter att Henry blev ordinarie brevbärare på Postverket beslöt han sig för att säga upp sig. Det var nämligen så att Henry kunde göra stora summor pengar genom att spela på hästar.
Samtidigt som Henry slutade på arbetet tog Betty, kvinnan han bor och är tillsammans med, ett arbete som maskinskriverska.

Tiden gick och Henry levde ljuva livet. Men en dag hade Betty tröttnat på alla grannar som fått för sig att hon försörjde honom och att hon fick göra allt arbete. Tiden mellan dem var nu slut och Henry var tvungen att hitta någon annanstans att bo.

Henry blir ihop med en ung blond tjej i 23 års åldern bara några dagar efter att det tog slut mellan honom och Betty. Henry själv har blivit hela 36 år gammal och åldersskillnad är stor som vi förstår.
Joyce som Henrys nya tjej heter är rik och har sina rötter i Texas. Hon drack inte, var verkligt snygg, följde med Henry på trav och de hade väldigt kul tillsammans.
Helt plötsligt en dag ville Joyce gifta sig. För Henry kom det som en chock men hade givetvis ingenting emot det då han långt tidigare redan hade insett att hon var en tjej av rang.

Henry ordnade med ett billigt bröllop i Las Vegas. När de nu var gifta flyttade de till Joyces födelseort Texas där hennes släkt och vänner fortfarande bodde kvar.
Det tog dock inte lång tid innan Joyce tröttnade och ville slå sig fri från föräldrarna och deras pengar och flytta till en storstad.

Nu när Henry var tillbaka till ruta ett var han tvungen att skaffa sig ett jobb igen. Det slutade med att han var tillbaka på Postverket men den här gången som kontorist.
Han fick jobba hårda pass på jobbet där hans uppgift var att sortera stora lådor med post hela dagarna.
Varje dag när han kom hem från arbetet väntade den sexgalna Joyce som aldrig fick nog av det Henry hade att erbjuda. Till och med Henry blev trött på att hon krävde så mycket, men han låtsades inte om det.

Till slut fick även Joyce jobb, ett jobb som kontorspolis. På arbetet stötte hon på en man som var charmig och enligt Joyce en riktig gentleman.
Joyce blev såpass förälskad att hon ansökte om skilsmässopapper och skiljde sig med Henry.

Henry Chinaski

I denna del i boken har det hänt massor i Henrys liv. Han har bland annat blivit dumpad, gift sig, skiljt sig och blivit trött på sex.
Att döma av det som har hänt i hans liv så kan vi dra slutsatsen att han har samlat på sig massvis med erfarenhet och har förmodligen blivit klokare av det han har varit med om.
Detta är en period i hans liv som man kanske kan sammanfatta med ordet bitterljuv.
Han lever ett bra liv med en helt okej tjej från början som har samma intresse som han själv: supa.
Efter det gifter han sig med snygg tjej som är hela tretton år yngre och får så mycket sex att han nästan blir trött på det.
Men samtidigt försvinner allt det ljuva och slutar med att han finner sig själv ensam med ett sexpack öl i en liten lägenhet.

Händelse ur boken

En italienare har en utbildningskurs för samtliga kontorister på Postverket. Den mannen lär bland annat ut vikten av att behålla en god hygien.
Det är även så att posten är oerhört strikta när det gäller tider och raster. Minsta minut man kommer försent blir det rapportering på.

När Chinaski är på väg till huset där han jobbar stöter han på Italienaren och han anmärker på den sena ankomsten. Han hotar med att ge Henry en varning och Henry ber och ber om att han inte ska ge honom en varning med ett stort mått av ironi i rösten.
Italienaren låter Henry slippa undan och han tackar så mycket.
Efter att italienaren försvinner berättar Henry att han luktade rätt otvättad.

Jag valde denna händelse därför att detta visar på Henrys individuella revolt för att kunna behålla sin integritet på arbetet. Förmännen är stenhårda och kan vara provocerande i vissa avseenden. Men för att kunna behålla sin integritet vägrar Henry att lyda, be om ursäkt och käftar emot förmännen.
Detta resulterar i att Henry får en viss respekt av sina förmän men resulterar även i att han blir avstängd från arbetet då och då.

Man skulle kunna dra en parallell mellan den situationen Henry Chinaski sitter i just nu med Erik Ponttis i Jan Guillous Ondskan.
Båda två försöker behålla sin värdighet och integritet genom att vägra underordna sig de vid makten. Båda inger en viss fruktan och respekt hos de i ledningen samtidigt som de spänner musklerna och försöker bekämpa Erik och Henry med alla medel som krävs.
Skillnaden vi kan se är att Henry väljer att fortsätta på jobbet trots att han när som helst kan sluta medan Erik inte har något annat val än att slutföra sin skolgång på internatskolan Stjärnsberg.

// Skriven 06-05-11 kl 01:19

Skrivet av DanielOlofsson, 2006-05-11 01:19

Daniel,
Du formulerar dig väl, och visar på tydliga exempel ur boken som formar huvudpersonen och avgör handlingen.
Angående ditt exempel; vägrar verkligen Chinaski att underordna sig makten? Det känns som att han bara spottar och fräser när förmannen inte tittar, kan det stämma? Jag får se i följande bloggar vad du kommer fram till.

I övrigt: bra exempel och motivering!

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-05-29 15:20

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.