En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
DanielOlofsson

DanielOlofssons bloggis

Postverket - Charles Bukowski | Del IV Sidorna 142-171

Handling

Henry bestämmer sig för att ta tjänstledigt från postverket. Han blir beviljad 90 dagars tjänstledighet. Under den här perioden hade han tänkt försörja sig på travspelande.
Han lyckades bra, jag menar riktigt bra. Henry spelade in hela 3000 dollar på en 6 veckors period trots att han bara gick till galoppbanan två eller tre gånger i veckan.

Äntligen fångade Henry en våg som förde med sig en hel del tur och en vinkel från hur den ljusa sidan av livet kan se ut.
Han åt på lyxiga restauranger med havsutsikt. Åt alltid en stor biff med en liten sallad och sov på hotell som föll honom i smaken.

Lyckan för Henry är inte långvarig. Återigen ger kvinnorna honom problem. Denna gång heter hon Mary Lou och de träffas vid baren på travbanan.
Mary Lou faller pladask som alla kvinnor tidigare. Problemet är att hon redan har en kille vars namn är Hector.
Efter att Henry spelat färdigt på travbanan åker de hem till Hector för att hämta hennes saker. Hector verkar vara en trevlig kille då han bjuder på god utländsk öl och verkar inte vara det minsta arg på Henry.
Men helt plötsligt ser Henry i spegeln att Hector är på väg att flyga på honom bakifrån. I sista stund vevar Henry till med ölflaskan och träffar Hector över munnen och tänderna.
Henry tror att Mary Lou var med på detta. Mary Lou blir örfilad av Henry samtidigt som han försvinner bort från lägenheten och ut ur Marys liv.

En olycka kommer sällan ensam. Det här fallet var inget undantag. I samband med att Mary Lou ställde till problem så började han även förlora pengar på travspelandet och var nu tillbaka på Postverket.

Några dagar efter nystarten träffade han en ny. Fay var hennes namn. Fay hade visionen om att rädda världen och var någon slags författare.
Det tog inte lång tid innan Fay flyttade in hos Henry och blev havande. Nio månader senare föds Marina Louise Chinaski som barnet kom att kallas.
Efter någon vecka väljer Fay att flytta utomlands och tar barnet med sig. Fay hamnar på ett hippiekollektiv i New Mexico är mer än nöjd med den situationen.
Återigen är Henry ensam i sin lägenhet. Det är så det kanske borde vara?

Henry Chinaski

I den här delen av boken har Hans liv fått en lite ljusare nyans än vad det tidigare har varit.
Henry satsade högt när han tog 90 dagar tjänstledigt för att livnära sig på travspelande.
Genom att han trodde på sig själv vann han och tog sig upp ur träsket för att leva det goda livet.
Allt fungerade enligt planerna tills han åter kom i kontakt med kvinnor igen. En enkel slutsats man kan dra är att kvinnor ger Henry problem, stora problem!
Efter mötet med Mary Lou fungerade inte spelandet på hästar och han var tillbaka nere på Postverket återigen.

Jag tror att Henry har fått en ny syn på livet och att inte allt är skit. Jag kan även tänka mig att han mitt upp i alltihop kan se det komiska i sitt tragiska liv. Henry har utvecklats som person genom att nu kunna få perspektiv på saker och ting. Att man får ta konsekvenserna av sitt handlingssätt.

Händelse ur boken

På arbetet börjar Henry få yrselanfall oftare och oftare. Allt börjar snurra och han känner sig alldeles knäsvag. En dag bestämmer han sig för att söka upp en läkare för att ta reda på vad det är för fel på honom. Läkaren tog alla möjliga olika sorters prover och tittade på alla möjliga ställen. När provresultaten var klara några dagar senare visade det sig att enligt proverna var Henry helt frisk.

Det är intressant att se hur Henrys hårda livsstil förmodligen påverkar hans hälsa. Alkoholen och bristen på sömn kan vara troliga faktorer till att han drabbas av yrsel.
Att Henrys hälsa ständigt försämras kan även påverka hans omgivning. Han blir mer lättretlig och stör sig på småsaker som gör att människor som står honom nära eller i hans närhet får ta skit de egentligen inte behöver ta.
Där kan vi kanske se en förklaring till att kvinnorna lämnar honom.

// Skriven 06-05-11 kl 17:25

Skrivet av DanielOlofsson, 2006-05-11 17:25

Daniel,
Du balanserar när du skriver mellan att blanda in Bukowskis språk, men hålla det på en mer välvårdad och rumsren nivå.
Ja, kvinnorna lämnar Chinaski. Han verkar inte vara en speciellt älskvärd typ, men ändå dras de till honom -iallafall till en början. Varför, tror du?

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-05-29 15:28

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.