En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
DanielOlofsson

DanielOlofssons bloggis

Postverket - Charles Bukowski | Del V+VI Sidorna 172-206

Handling

En dag slår det plötsligt Henry att han har jobbat på Postverket i hela elva år. Trots det har han inte blivit rikare, snarare tvärtom. Nu har han värk i armarna, bröstet, nacken och får ständigt yrselanfall samtidigt som han har gått upp tretton kilo sedan han började där. Henry väger nu hundra kilo.

När Henry stod och rökte råkade lite cigarraska ramla ner i posten nedanför honom och starta en eld. Den otursförföljde Henry brände händerna när han försökte att släcka elden som han hade startat.
Veckan efter fanns det "Rökning förbjuden" skyltar uppsatta överallt. Henry Chinaski hade ensam lyckats få Postverket att ändra på sina bestämmelser.

Efter elva år på Postverket så har Henry tröttnat på att arbeta som posttjänsteman. Han vill säga upp sig och får en massa papper att fylla i. Det är svårare att sluta än att börja på posten.
Men när Henry till slut slutade på Postverket så festade han hårt i flera dagar.
En morgon efter ett hårt festande vaknade Henry upp och tänkte att han kanske borde skriva en roman. Och sen gjorde han även det.

Henry Chinaski

Henry har nog växt en hel del som person under dessa avslutande delar i boken. Det verkar som att han växer en hel del då Postverket får införa nya regler på grund av honom enbart. Han känner att han har lyckats uppnå något viktigt.
Kort efter att han lyckats införa nya regler så slutar han även efter elva års arbete. Ett sammanträffande?
Sedan så tar han sig ur de gamla inkörda hjulspåren för att prova något nytt, att skriva en bok. Detta skulle han aldrig göra om han inte trodde tillräckligt mycket på sig själv.

Händelse ur boken

Efter att Henry slutade som posttjänsteman påbörjade han sina fyllerundor. En kväll var han så påverkad att han stod med en slaktarkniv mot halsen i köket och redo att ta sitt liv. Men han hejdade sig och tog sitt förstånd tillfånga.
På morgonen när han vaknar upp så släcker han cigarretter mot handlederna och skrattar. Han har inte ätit på två veckor men druckit desto mer. Henry håller på att bli galen.

Detta är egentligen en stor grej i Henrys liv trots att konsekvenserna inte blev förödande stora. Det verkar som att Henry befinner sig i en svår depression och vet inte riktigt vad han vill göra med livet. Det är sorgligt att läsa om och måste naturligtvis vara mycket jobbigare att själv uppleva ett liv som har bestått av 90% problem och våndor.
Det är på ett sätt förståeligt att han försöker komma från sina problem med hjälp av alkoholen. För att ett liv som han lever är det inte många som skulle kunna klara av utan "hjälpmedel". Men å andra sidan så är det ett väldigt omoget sätt att ta tag i sina problem.

Nu är boken sluuuut! Ledsen att det blev såpass täta bloggningar. Men jag ska praktiskt taget praoa hela helgen nu och kommer inte att ha tid att lägga upp bloggar på brandstationen.

// Skriven 06-05-12 kl 14:07

Skrivet av DanielOlofsson, 2006-05-12 14:07

Daniel,
Det gick fort på slutet, han slutade på Postverket och skrev en bok och blam! så var det klart. Är du nöjd med slutet? Känns det bra att lämna Chinaski med alkoholproblem och brända handleder? Fundera över varför han väljer att leva som han gör.

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-05-29 15:43

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.