En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Du_syns' bloggis

Jag har några funderingar och frågor. Har någon några svar att ge mig?

Varför är det ett ganska vanligt förekommande uttrycka att säga: "efter regn kommer solsken?" Ger oss regnet mindre liv än solskenet? Det är en kombination av solsken och regn som är optimalt? Och existensen strävar efter optimering, är det inte så? Så varför är det inte ett lika allmänt förekommande uttryck att säga: "efter solsken kommer regn"? Det är väl skönt, när solen har gassat ordentligt, och de mörka molnen drar sig samman, naturen tystnar, och väntar, och sedan kommer regnet, svalkande och livsgivande. När regnvädret är över börjar det om på nytt, men lite svalare. En fågel kvittrar, en annan svarar och det droppar från grenar och löv.

Efter natt kommer dag, är även det ett allmänt förekommande uttryck. Varför inte tvärtom? Svaret är ganska givet. Vi är dagsdjur, vår syn är gjord för att se tydligt i dagsljus, vår biologiska klocka är inställd på att sova nattetid, i...

Skrivet av Du_syns, 2008-01-31

Visa hela (13 kommentarer)

Återigen har en afton lägrat sig. I fönstren glimmar ljus från artificiella lampor. Just tanken på "ännu en afton har lägrat sig" fick mig att tänka några steg längre än att enbart göra detta enkla konstaterande.

Vi utgår från att vi faktiskt lever i det här fallet. Vad är det som ger livet existensberättigande? Det är döden, även om det kan verka lite komplext då döden inte är en direkt motsats till livet. Döden är en fortsättning på livet, man dör, men materien ändrar endast form. Samma vatten som fanns på jordklotet för miljoner år sedan är fortfarande här. Så är det även med materian. Dock är det döden som ger livet existensberättigande, och livet ger döden existensberättigande. Allt behöver en motpol för att kunna existera. Kan jag gråta och känna smärta, vet jag att jag även kan skratta och känna glädje, ty dessa är motpoler!

Varför blir det som det blir då? Varför uppstår det problem, nya lösningar och nya problem och nya lösningar?...

Skrivet av Du_syns, 2007-12-20

Visa hela (25 kommentarer)

Stil. Låtom oss undersöka detta ord närmare. Det kan ha en mängd betydelser, allt från musikepokernas olika stilar, så som barocken och dess lättsamma ornamenterade kompositioner till romantikens tunga mörka dramatik. Stil kan appliceras på möblemang, liksom utövande av olika sporter med en viss stil. Så som backhoppningens v-stil eller höjdhoppets äldre teknik. Jag skriver vidare och nöjer med mig att ge en kort inblick i hur ordet kan appliceras.

Stil. Frågan lyder: "Vilken stil har du?" Jag har många gånger grunnat över frågan. På frågan har jag, för att ta ett exempel, svarat: "Åh, det beror på vad jag ska göra, vem eller vilka jag umgås med." Är jag i avslappnat sällskap är min stil givetvis avslappnad. På en middagsbjudning eller någon annan tillställning, där oskrivna regler bör följas, är jag givetvis ytligt artig och låtsas vara ytterst intresserad av ämnen som berörs. Jag begagnar mig också av en helt annan vokabulär än i avslappnat sällskap, det vill...

Skrivet av Du_syns, 2007-12-15

Visa hela (8 kommentarer)

Jag vill verkligen ha en rullstol. Att köra moped inomhus är säkert roligt, men ingenting går upp mot att köra rullstol utomhus, helst på bilvägen också. Lite terrängkörning och sådant. Ingen elektrisk rullstol nu alltså, utan en som man kör själv. Fan vad fränt att stegra med rullstolen, rulla upp till grillen och köpa en folköl och köra ner för trappor. Ta med rullisen på bussen och ta massa plats, rulla in i affärer och annat roligt.

Vet nån var jag kan köpa en billig rullstol?

Skrivet av Du_syns, 2007-12-11

Visa hela (13 kommentarer)

Jag satt och tänkte på en algoritm för att knäcka kodlås! En algoritm som skapar en sträng som innehåller alla R-permutationer som substrängar, där R är antalet siffror i koden. Men jag kom på att det är en algoritm för tvåsiffriga. Hur fan ändrar jag det till fyrsiffrigt? Det går ju inte.

Ett kodlås vet ju alla hur det ser ut. Men hur fasiken knäcker man koden till ett sådant? Jag började spåna och fundera. På vissa ställen kan man givetvis lägga ett tunt lager matolja för att reducera antalet sifferkombinationer, men det är inte optimalt. Sannolikheten att knappa in rätt kombination är 1 på 5000. Testar man 5000 fyrsiffriga koder är antagligen en av de rätt. 5000 gånger 4 är 20 000, alltså 20 000 siffror delat på 5000 kombinationer. Men ska man få med samtliga kombinationer måste vi dubbla samtliga siffror. Det innebär att vi är uppe i 40 000 siffror fördelat på 10 000 gånger 4. De flesta kodlås, i synnerhet de elektroniska är ju fyrsiffriga.

Så nu...

Skrivet av Du_syns, 2007-12-10

Visa hela (16 kommentarer)

Du tror att du är anonym på internet? Du tror att internet inte är övervakat? Faktum är att man registreras överallt i samhället idag. Ett spindelnät håller på att spinnas, långsamt, och under förevändningen att det är för medborgarnas bästa. Varje gång du använder ditt betalkort, visar upp din legitimation. Varje gång du ringer ett samtal med mobiltelefonen eller med hemtelefonen så registreras du och dina vanor. Samma sak med internet.

Man kan kryptera trafiken, man kan kryptera samtal, exempelvis omsätta substitutionskrypto i talform även om det kräver en del övning. Och det är lätt att genomskåda.

Internet ja. Surfar du med proxyserver? Ja då är du aningen mer anonym, men inte helt och hållet. Går du i köpcentrum? Övervakningskamerorna är överallt. Använder du gmail? Räkna med att din post övervakas. Tips till säker e-post: www.safe-mail.net www.hushmail.com www.cyber-rights.net

Hur mycket av det vi ser på TV är sant? Hur mycket av det vi läser i...

Skrivet av Du_syns, 2007-07-20

Visa hela (9 kommentarer)