En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

JACOBS' bloggis

Slutuppgift litteraturprojekt Svenska A

Jag har valt karaktärerna Halim och Otman för att de två har störst roll i boken.

Halim är född i Sverige men han och hans familj kommer ursprungligen från Palestina.
När Halim fortfarande var ett litet barn dog hans mamma och det påvärkade både Halim och Otman. Halim får ibland "flashbacks" från när hans mamma fortfarande levde.

När Halim var yngre var han bra i skolan och han kunde nästan tala perfekt svenska men när han blev äldre började han bli mer bråkig och han började bryta mer på arabiska för att han inte ville "svennefieras". Halim började kalla sig för ligistblatte och skolka från lektionerna och klottra på toaletterna.

Senare börjar Halim inse att ord är det mäktigaste vapnet, att han inte vill vara en typisk ligistblatte längre utan han vill vara en smartare blatte. Han börjar kalla sig själv Tankesultan. Han vill att folk ska se honom som smart och mäktig.

Halim spelar väldigt hård men egentligen...

Skrivet av JACOBS, 2007-05-21

Visa hela (0 kommentarer)

Taget från sidorna 196 och 197

Först tänkte jag att det var ett återbesök av gammla orolighetsdrömmar. Jag har inte haft sådana drömmar på ungefär två år. I mitten av drömmen vaknade jag av att pappa kom och ruskade om mig och sa att jag hade yrat och skrikigt så högt att han hört mig från trapphuset. Jag låg under den rutiga filten och hela min kropp var skyblöt och mina knän skakade av köld. Jag huttrade. Pappa hämtade tempen och när det var klart såg jag på hans ansiktsuttryck att det inte var läge att gå till skolan nästa dag.
Nu har jag varit hemma i två dagar och jag är fortfarande svajig i kroppen. Pappa var orolig och stängde affären tidigare en vanligt för att komma hem och göra en klumpig hönssoppa som lunch till mig. Han ger mig vickfriktion två gånger om dagen och mintlukten från salvan och värmen i bröstet gör att jag känner mig på bättringsvägen.
I går kväll vid sextiden tog febern äntligen en paus och jag lyckades krypa till soffan utan...

Skrivet av JACOBS, 2007-04-18

Visa hela (1 kommentar)

Den riktiga fortsättningen på boken var så här:

Halim åkte tunnelbana till skolan och läste om intregrations planen. Dalanda hade rätt om att invandrare håller på att "svennefieras". När han gick av tunnelbanan gick han in på en massa nya toaletter och ritade månar och stjärnor.
När det var lunch blev han överfallen av Hristo och hans gäng, som försökte bära ut Halim för att slå honom men när de kom till ytterdörren lyckades Halim sparka sig fri och springa därifrån.

Jag hade ingen aning om vad som skulle hända i fortsättningen av boken efter som Ett Öga Rött inte ger några ledtrådar om vad som kommer att hända i de nästa kapitlen. Nästan inget jag skrev stämmde ihop med det som verkligen hände i boken. Det enda jag hade rätt om var att han ritade månar och stjärnor på toaletter. Halim hade gjort det förut några gånger så jag gissade att han skulle göra det igen.
Jag började texten med att skriva att Halim satt hemma vid sitt skrivbord och skrev om...

Skrivet av JACOBS, 2007-04-07

Visa hela (1 kommentar)

Nu det är lördagskväll och jag sova inte kunde så jag sitter och skriver vid skrivbord och äter jordnötter.
I skolan idag jag fortfarande var arg som bi på rektorn så jag inte gick på första lektionen (det var svenska) istället jag gitta till skoltoaletterna och ritade stjärnor och massa månar.
Efter ett tag jag hörde någon och jag tänkte att det går till pipan så jag gömde dörren bakom.
Efter ett tag jag såg det bara var Curre så jag gick fram från gömställe och visade vad jag ritat. Curre ville prova också men jag sa han inte fick (hans händer för tjocka för att hålla pennan) jag tänkte och sa att jag måste gå lektion och sedan jag gick.
Jag inte alls gick lektion jag gick till tunnelbanan och plankish till Skäris. Jag såg Dalanda sitta vanligt på bänken och hon idag åt en melon av vatten.
Jag gick fram och satte mig brevid och tog hennes hand. Handen var kall idag jag inte förstå varför den alltid innan varit varm men jag tänkte melonen kanske var kall...

Skrivet av JACOBS, 2007-03-29

Visa hela (1 kommentar)

Jag har läst häftet och tycker inte att de var så svårt att förstå men det var många svåra ord. Det var även lite jobbigt att läsa för att de var så mycket text och knappt några stycken.
Huvudpoängen var att man inte kan läsa utan ögonen och att ju mer du tror att ögonen ska göra jobbet, desto mindre förstår du. Om man använder rätt metod kan de bli lättare att läsa. I inlednignen av häftet nämns huvudpoängen. "Jag ska visa att ögonen måste spela en ganska underordnad roll vid läsning och att ett överdrivet intresse för de tryckta tecknen på sidan bara gör läsningen svårare. Det är en grundläggade visuell princip, att ju mer du förväntar att ögonen ska göra dest mindre ser du."
Författaren tar fram en svår text som inte har någon somhällst betydelse i våra ögon, det är bara en massa symboler och bokstäver. Men det är bara för att vi inte förstår eller orkar läsa en sådan svår text. Har man en text som är stycke, är rättstavad och inte har massa...

Skrivet av JACOBS, 2006-11-15

Visa hela (0 kommentarer)

1. Huvudkaraktären Will Graham har knappt utvecklats hittills, men det har visat sig att han är väldigt skicklig och smart när de gäller att komma på vem som är skyldig och att han är modig för att han vågade gå och tala med Hannibal Lector om morden.

2. I bokens inledning så valde han om han skulle ta fallet eller inte för han hade ju egentligen slutat med sådant. Han valde att ta sig an fallet och jag tror han gjorde de för att han var nyfiken på hur mördaren var och att han saknade utmaningen lite.
Ett annat stort val var när han gick till mentalsjukhuset för att fråga Doctor Hannibal Lector om hjälp med mordet. Hannibal är ju en mördare själv så han vet hur de tänker.
Will Graham ville inte fråga Hannibal om hjälp men han gjorde det ändå för att han behövde informationen och hittade ingen annan utväg.

3. Molly Graham, Wills fru, var med i inledningnen i boken men försvann ganska snart. Även deras son nämdes ett par gånger.
En annan bifigur som hittils...

Skrivet av JACOBS, 2006-11-14

Visa hela (0 kommentarer)

Jag har valt Thomas Harris bok "Röda Draken".
Efter att jag har läst den första sidan blev jag nyfiken på att läsa mer, boken verkade spännande och bra.
De personer man först får träffa i boken är Will Graham, Molly Foster Graham och Jack Crawford. Will är huvudpersonen och beskrivs som en fantasifull och insikstfull rättsmedicinare i 40-års åldern som är blond, ganska lång och lungn.
Molly Foster Graham är Will Grahams fru och beskrivs som snäll och sansad mem hon är väldigt orolig för Will.
Jack Crawford är Wills gammla chef och bästa vän. Han är i stort behov av Wills hjälp.
I början av boken är personerna i Sugarloaf Key, vid Grahams hus. Jack kommer och säger till Will att de har begåtts ett par underliga mord och att han behöver Wills hjälp för att ta fast mördaren, Will tvekar för att han har laggt sådant bakom sig men går med på det ändå. Will åker och undersöker brottplatsen men hittar inget. Senare på natten listar han ut att mördaren antagligen...

Skrivet av JACOBS, 2006-11-07

Visa hela (0 kommentarer)

mårten odhners uppgift 1

jacob

torsdagsgruppen ht06

Skrivet av JACOBS, 2006-10-26

Visa hela (1 kommentar)