En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

JACOBS' bloggis

UPPGIFT 4

Jag har läst häftet och tycker inte att de var så svårt att förstå men det var många svåra ord. Det var även lite jobbigt att läsa för att de var så mycket text och knappt några stycken.
Huvudpoängen var att man inte kan läsa utan ögonen och att ju mer du tror att ögonen ska göra jobbet, desto mindre förstår du. Om man använder rätt metod kan de bli lättare att läsa. I inlednignen av häftet nämns huvudpoängen. "Jag ska visa att ögonen måste spela en ganska underordnad roll vid läsning och att ett överdrivet intresse för de tryckta tecknen på sidan bara gör läsningen svårare. Det är en grundläggade visuell princip, att ju mer du förväntar att ögonen ska göra dest mindre ser du."
Författaren tar fram en svår text som inte har någon somhällst betydelse i våra ögon, det är bara en massa symboler och bokstäver. Men det är bara för att vi inte förstår eller orkar läsa en sådan svår text. Har man en text som är stycke, är rättstavad och inte har massa krångliga ord är det lättare och roligare att läsa/förstå texten.
Tunnelseende får man när hjärnajn är överbelastad med visuell information. Några exempel på när man kan få tunnelseende när man har dåliga läsvanor, när man är ointreserad, när de man ska läsa är meningslöst eller när man har brist på relevanta kunskaper.
Om man vill att tunnelseendet ska försvinna måste man tex få information om texten så att man vet var den handlar om så man kan förstå den lättare.
Jag tror att han är en ganska tråkig person därför att texten är tråkig men han verkar ha en bra inställning till läsande, det handlar bara om att kunna läsa på rätt sätt.

Skrivet av JACOBS, 2006-11-15 21:41

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?