En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Jims bloggis

Krönika om ett förebådat dödsfall

Krönika om ett förebådat dödsfall av Gabriel Garcia Marquez

Santiago Nasar är dödsdömd, alla vet det förutom han.

I en liten by vid colombias kust har ett stort bröllop ägt rum, hela byn är en stor fest.
Bayardo San Romans har äntligen hittat sin sanna kärlek, Angela Vicario. Men i skuggan av allt firande, vet man att Santiago Nasar kommer att dö.

Angela älskar inte Bayardo, och är dessutom inte oskuld, vilket är helt oacceptabelt om man är ogift.
På bröllops kvällen får Bayardo veta detta och han lämnar helt enkelt tillbaka henne, Hennes mor ger henne styrk , börderna Vicario vill ha ett namn på den som tagit systerns oskuld, och bestämmer sig för att hämnas för att upprätthålla familjens heder. Angela berättar att det var Santiago som gjort detta och Bröderna bestämmer sig för att döda honom.

Efter att Bröderna fått reda på vem som sägs ha gjort det, hämtar de sina slaktknivar och ger sig ut för att hitta honom, de går ner till torget, och till alla de möter säger de själva att de ska döda Santiago, men ingen tar dom på allvar.
Tillslut får alla reda på att bröderna tänker döda Santiago och mer och mer börjar folk ta det med allvar, men innan någon hinner varna honom är det redan försent.

Hela boken är uppbyggd på mordet , berättarjaget är Santiagos kusin, man får följa hans berättelse både i det förflutna och framtiden. Boken är fylld av detaljer och bollar hela tiden mellan tidszoner.

Varför författaren har skrivit boken är svårt att svara på, men en gissning skulle vara att en liknande händelse har hänt i verkligheten, och att Gabriel har återberättat det i boken. Min motivering till det är att boken känns så verklig, fylld av detaljer och realism så att det går att tänka sig själv i rollerna.

Budskapet med berättelsen i boken, skulle kunna vara att bara för att det ser bra ut på utsidan behöver inte insidan vara den samma, med det menar jag att bakom bröllopet väntar ett hemskt mord, som ingen förväntat sig en sådan lycklig och fridsam dag, att livet är oförsägbart.

En del jag tänkte ta upp är slutet av boken, det är ett hemskt slut men ändå spännande. I hela boken har man väntat på att Santiago ska dö, och när man läser de ungefär 3 sista sidorna ligger man bara och vrider och vänder på sig av smärta, det känns som kniv huggen går rakt igenom läsaren.

exempel.1.

Santiago Nasar hade bara några sekunder kvar till porten när den stängdes. Han hann bulta på den flera gånger med knytnävarna, och sedan vände han sig om för att möta sina fiender med bara händerna.
Santiago Nasar lyfte handen för att parera Pedro Vicarios första hugg, som kom från höger med den raka kniven.
''Era skitstövlar'', skrek han
Kniven gick genom hans högra hand och trängde sedan djupt in i sidan på honom. Alla hörde hans rop av smärta. '' Aj, mamma!''
Pedro Vicario drog ut kniven med sin stadiga slaktarhand och gav honom ett nytt hugg på nästan samma ställe. ''Det konstiga är att kniven inte blev blodig'', förklarade Pedro Vicario för undersökningsdomaren. '' jag hade stuckit honom minst tre gånger och det syntes inte en droppe blod''. Santiago Nasar vred sig med armarna i kors över magen efter det tredje knivsticket, råmade som en kalv och försökte vända ryggen åt dem. Pablo Vicario som stod till vänster om honom med sin krokiga kniv gav honom då det enda hugget i ryggen, och en ström av blod under högt tryck dränkte hans skjorta. '' Han skrek inte mer''
Dödligt sårad vände sig Santiago Nasar än en gång mot dem och stödde ryggen mot moderns port utan att göra minsta motstånd, som om han bara vill hjälpa dem att döda honom färdigt.
De fortsatte att nagla fast honom vid dörren med den ena knivstöten efter den andra. De hörde inte hur hela byn skrek av skräck över sitt eget brott. Santiago ville aldrig ramla ihop.
I ett försök att göra slut på honom en gång för alla siktade Pedro Vicario mot hjärtat. Santiago Nasar föll inte ihop därför att de själva höll honom stöttad mot proten med sina knivhugg. I sin förtvivlan gav Pablo Vicario honom ett vågrätt snitt i magen och inälvorna vällde fram i en explosion.
Pedro Vicario skulle just till att göra likadant, men handen slant av fasa och sticket träffade i låret. Santiago Nasar stod kvar en liten stund till, stödd mot porten, tills han såg sina inälvor lysa rent och blått i solskenet och föll på knä.

Skrivet av Jim, 2007-05-02 01:26

Jim,
Bra! Kul att du tyckte om boken. Skulle du rekommendera den till någon annan?
Du visar att du läst boken med vakna ögon och fått ut mycket av den. Toppen!

cecilia

Skrivet av cecilia, 2007-05-11 11:44

jo men så bra var den ju inte

Skrivet av marie, 2008-09-14 23:13

Dåligaste bok jag någonsin har läst, man blir heeelt förvirrad :(. Jag skulle inte rekomendera den

Skrivet av Ronjaa, 2009-03-04 13:29

Tror personligen att budskapet i boken rörde sig kring hur alla människor i byn, utom Nasar själv, visste att han skulle dödas; men ändå så varna ingen honom. Alla människor bar tillsammans skulden genom att låta det hemska ske framför deras ögon.

Skrivet av Erika, 2009-05-14 18:23

Jag måste också säga att det är den dåligaste bok jag någonsin läst! Man virrar bort sig och jag helt enkelt hatar den!
Men det var en bra beskrivning av den ändå måste jag säga! :)

Skrivet av Aina, 2012-01-17 23:04

håller med Aina! Men bra jobbat!

Skrivet av lovisa, 2012-01-18 12:28

lol fucking plebs som inte kan läsa en simple bok och förstå dess innehåll. Kys med era låga IQ, ni förtjänar inte att leva och läsa mästerverks som Krönika om ett Förebådat Dödsfall.

Skrivet av Anonymous, 2017-04-19 11:06

Hej! Rick Riordans böcker om halvguden Percy Jackson är en megasuccé som fått ungdomar över hela världen att läsa om grekisk mytologi. Nu kommer fortsättningen i serien "Olympens hjältar"!

När hjälten Percy Jackson dyker upp i de romerska halvgudarnas läger med minnesförlust står det snart klart för alla att någonting är allvarligt fel. Det visar sig stämma: Gudarnas fiender giganterna rustar till krig, och de har tillfångatagit dödsguden. Nu styr de över liv och död, och slutet för både gudar och människor verkar vara nära.

Uppdraget att befria dödsguden går till Percy Jacksons nya vänner, de romerska halvgudarna Frank och Hazel. Tillsammans med Percy måste de ta sig till Alaskas ödemarker, stoppa titanerna och besegra en armé av odödliga monster. Och de har bara fyra dagar på sig. För att ha en chans måste de samarbeta. Men kan de lita på varandra?

Om del ett, Den försvunne hjälten:
"Riordan's storytelling is as polished as ever, brimming with wit, action, and heart--his devotees won't be disappointed."
The Bookseller

Skrivet av Snoppiröven, 2017-10-09 08:41

Bästa jag läst! Minst 200 IQ måste man dock ha för att förstå innehållet :')

Skrivet av anonym, 2017-12-13 13:43

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?