En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Jossis' bloggis

Slutuppgift Litteraturprojekt


Boken utspelar sig på 60 och 70 talet och det är då som Matti, bokens huvudperson, och jämngamla Niila, växer upp. Boken handlar om deras liv från 5 års ålder fram till tonåren. Därför är det inte mycket att säga om deras bakgrund. Dem är båda födda i Pajala och det är där dem växer upp med sina familjer.
Matti är, som de flesta pajalabor beskrivs vara på den tiden, ganska tystlåten, både som litet barn och tonåring. Han är ganska blyg och tar ingen stor plats. Jag upplever honom som väldigt sympatisk. Ett exempel är när Niila, hans bästa vän, ska lära sig att spela gitarr. Niila vågar inte visa gitarren för hans pappa och därför får han ha gitarren hemma hos Matti. Niila vill verkligen lära sig gitarren men det går knackigt och han är klumpig i sina fingrar. Matti börjar tjyvträna på gitarren och lär sig mycket fortare än Niila men för att inte göra hans vän ledsen så låtsas han att han inte kan någonting så Niila får...

Skrivet av Jossis, 2007-05-08

Visa hela (1 kommentar)

Sida 172-173 populärmusik från vittula

I vanliga fall hade jag dragit och lämnat farsan ensam. Han gillade ju det. Att sitta ensam med en öl och stirra in i brasan. Att försvinna in i djupa tankar alldeles för själv. Men idag var det annorlunda. Jag kände någon slags spänning i luften, någonting skulle hända, det kände jag på mig. Jag märkte det på farsan. Han trummade på sitt ben, korta slag med handflatan. Han verkade nervös på något sätt. Men jag satt kvar där med honom och tillsammans stirrade vi in i lågorna. det gick en stund men så öppna farsan munnen. Han kliande sig lite i håret, sträckte på sig men förblev tyst. Jag hörde hur han drog efter andan igen, för att säga något, men ångrade sig för inga ord kom. Nyfikenhet och irritation över hans tvekande fick mig att utbrista:

- Men farsan, vad är det? Jag såg honom i ögonen. Han hoppade till lite av förvåning, som om jag avbrytit honom mitt i en tanke.

- Ja, du Mattias. Du är inte så liten...

Skrivet av Jossis, 2007-04-20

Visa hela (1 kommentar)

Det första följande kapitlet handlar inte om någon specifik händelse utan är uppdelad i massa små händelser. Bland annat så handlar det om hur Niila och Matti smyger och spionerar på tonårstjejerna som är på väg hem från stickskolan. De kastar snöbollar på dem för de vill uppfattas som manliga. I andra kapitlet så dör Niilas farmor. Hon hade fått många barn så hela släkten, utspridd över hela världen, kommer till Vittula och hennes begravning. Niilas kusiner från Missouri ger honom en present, en singelskiva med Beatles.

Jag gissade kanske inte på pricken rätt men visst finns det små likheter med min text och bokens. Jag trodde ju innan att det skulle handla om Niilas första möte med framtidens musik. Och det gör det ju faktiskt. Han får ju en singelskiva av sina kusiner. Sedan handlar det ju en del om tonårstjejer och en sådan är ju Mattis syrra och hon är ju med en del i min fortsättning.
Det jag hade fel på var väl att fortsättningstexten inte var centrerad...

Skrivet av Jossis, 2007-04-06

Visa hela (1 kommentar)

Jag läser populärmusik från Vittula och jag har läst till sidan 53.


Jag hade länge velat visa syrrans skivspelare för Niila. Så en gråmulen förmiddag när hon var i stickskolan, och far och mor var på arbetet, passade jag på. Trots att jag och Niila var alldeles själva i huset, trippade vi som små möss in i syrrans rum, rädda att bli upptäckta. Niilas ögon blev stora som tefat när han kom in i tonårsrummet. Han stirrade på de rosa väggarna, beklädda med filmstjärnor och drog in den starka doften av hårspray. Aldrig hade han sätt något liknande, något så häftigt och modernt. Skivspelaren stod på sin plats på skrivbordet, omringad av papiljotter och läppstift, precis som vanligt. Vi lutade oss över den och skådade den som barn skådar en godispåse. Våra hjärtan bultade, vi visste båda vilken knipa vi kunde hamna i. Sakta och varsamt sträckte jag mig efter plastgallret och singelskivan. Jag höll omslaget fjäderlätt i handen. Jag kände Niilas andetag på min axel,...

Skrivet av Jossis, 2007-03-30

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 3
Josefin kjell
Svenska A HT 06

1. Som jag sagt så har Maggie varit lite deprimerad och väldigt ledsen på grund av otrogenhetsaffären. Hon är fortfarande lite nere och tänker ofta på Garv men det blir bättre och bättre. Nu när hon bor hos sin kompis i LA, hundratals mil ifrån garv, så börjar hon sakta komma upp på benen igen. Delvis så saknar hon Garv och delvis så tänker hon knappt på honom och om hon gör det så känner hon mest hat. Det går so i en bergochdalbana. Men ju mer och mer tiden går desto mer försvinner Garv ur bilden. Jag tror Maggie börjar inse att hon faktiskt är singel och att det finns tusen möjligheter.

2. Maggies mest betydande och viktigaste val hon hittills ställts inför var när hennes man var otrogen och hon bestämde sig för att lämna honom. När hon kom på sin man blev hon så chockad att hon inte ens blev arg. Den kvällen blev som alla andra kvällar och hon somnade i sin säng bredvid Grav. Men nästa morgon packar hon sin...

Skrivet av Jossis, 2006-11-16

Visa hela (0 kommentarer)

Uppgift 5
Josefin Kjell
Svenska A torsdag


Fri bloggis sida (100-200)

I min bloggis tänkte jag skriva lite om min favorit karaktär och lite om vad jag tycker har vart bäst och mest underhållande i boken.
Som jag berättade förut så har Maggie kommit till LA och under dem här sidorna börjar hon känna sig mer och mer hemmastadd. Hon har fått träffa några av Emilys vänner och vara med och se när hon jobbar. En av Emilys bästa kompis, Lara, tar mer och mer plats i boken.

Lara är jämngammal med Maggie och bor i Venice, som jag tror är en stadsdel i Los Angeles. Lara är vacker som en sommardag och skulle kunna få vilken kille som helst. Om hon inte vore lesbisk. Första gången Maggie träffar Lara är på en bar någonstans i LA. Maggie tappar nästan hakan av hennes skönhet och hon kan inte förstå att en brud som Lara är lesbisk. Lara är motsatsen till vad dem flesta tror om lesbiska. Hon är charmig, världsvan, snygg och otroligt normal. Jag tycker om...

Skrivet av Jossis, 2006-11-15

Visa hela (0 kommentarer)

Uppgift 4
Josefin Kjell
Svenska A
HT 2006


1. Tyckte ni i allmänhet att det var lätt eller svårt att förstå häftet?
-Vad var lätt? / Vad var svårt?
Min spontana reaktion när jag först såg häftet var: ska jag verkligen läsa det här?
jag tyckte att häftet såg tråkigt ut med ganska mycket och liten text. Till en början kändes texten ganska svår. författaren använder ett språk som stundtals, nästan hela tiden, är på en högre nivå än vad jag är can att använda. Han använder svåra ord, kombinerat med långa meningar och först koncentrerade jag mig så mycket på att försöka förså ordet att jag missa hela sammanhanget i meningen. men allt eftersom kom man in i hans sett att skriva och jag började koncentrera mig merpå innehållet än på konstiga ord. och när jag läst klart häftet hade jag förstått allt överaskande bra!

2. Vad kom ni fram till var författarens huvudpoäng i häftet?
- I vilket stycke/avsnitt beskrivs det?
huvudpoängen var att...

Skrivet av Jossis, 2006-11-09

Visa hela (0 kommentarer)

Uppgift 2
Josefin kjell
Svenska A HT 2006

Första sidan i min bok känns lite som en inledning. Hela första delen av boken handlar om hur Maggie Walschs äktenskap krachar och hur hon lämnar sitt liv i Dublin för att sticka till Los Angeles. På första sidan ges en inblick av att hennes äktenskap är ganska dött. Jag tyckte om första sidan just därför att det var en snabb början och man fick mycket information direkt. Då känner man sig mer inne i boken och blir nyfiknare än om det vore en långsam och seg början.

Första personen man träffar är Maggie Walsch. Boken är skriven ur hennes perspektiv så hon är huvudpersonen. Maggie är i trettiofemårs-åldern och bor i Dublin. Hon är gift med sin första pojkvän Paul Garvin, "Garv", sedan nio år tillbaka. Hon jobbar som sekreterare på ett advokat företag och har ett vanligt liv. Maggie har aldrig gjort några ogenomtänkta saker, hon har alltid varit mammas flicka.
Maggie's man Garv är den andra personen man får träffa. Han...

Skrivet av Jossis, 2006-10-29

Visa hela (0 kommentarer)