Jag har läst ut boken. Gjorde det för ett tag sen men visste inte riktigt vart jag skulle börja.
Genom hela boken har det dykt upp karaktärer som jag inte alls anser haft något med saken att göra och den röda tråden i boken..ja vilken röd tråd?!
Nej dessvärre anser jag att det här likaså var en dålig bok. Mer än ofta kom jag på mig själv att under läsandes gång vilja lägga ifrån mig boken eftersom allting ansågs närapå vara svart eller vitt, aldrig fanns det något mellan läge.
Markus försökte bli en del av Bahars familj och det gjorde han lätt. No problemo. Pappan Amir slutade på filmaffären eftersom han insåg att han aldrig skulle få bli delägare där. Efter ett tag öppnade han en pizzeria och när inte det fungerade, eftersom han gillade mer att prata med kunderna än att göra maten, så tog han ett taxi körkort och hade predikningar i bilen, såsom den lärare och författare han än gång i tiden hade varit. Han upplevde ibland svenskar som avskyvärda som...
Visa hela (1 kommentar)
Vad kan författarens syfte varit med att skriva boken? Här kommer lite spekulationer och tankar.
Boken lyfter fram ett antal perspektiv på hur man kan se och uppleva Sverige. Men som läsare och svensk känner jag inte alls igen mig. Må hända att boken utspelar sig i Malmö men jisses det är ju fortfarande i Sverige, inte på Grönland där författaren tycks vilja att handlingen ska utspela sig. När jag läser tycker jag synd om karaktärerna, invandrare i en kall miljö där folk tycks bara bry om sig själv, där det är dysert och ingen tycks vara villig att lära sig något. Jag läser, förstår inte riktigt faktiskt, och jag håller inte alls med.
Syftet kan jag mycket väl tänka mig vara att boken är aktuell idag med t.ex. Rosengård och att historiskt sett kan samhället mkt väl upplevts såhär av invandrare men jag bara känner att jag vill ta Sverige i försvar. Jag brukar vara likgiltig men det här känns närapå som smutskastning! Huvudkaraktärerna bor i Sverige i 15...
Visa hela (1 kommentar)
S. 11-88
Kalla det vad fan du vill handlar om en "nysvensk" familj (egentligen har dem bott i Sverige i femton år, men nu börjar dem få perspektiv på invandrare och utvandrare). Familjen har flyttat från Iran till Skåne.
Huvudpersonen Bahar, går i gymnasiet tror jag, talar svenska flytande och har en pojkvän, Markus [Markos] som mer än gärna vill ha hennes föräldrars godkännande. Föräldrarna, Panthea och Amir, har som sagt bott i Sverige i 15 år men har inte lärt sig någon svenska förrutom några enstaka ord. Därför får Bahar agera tolk, men sätter sig gärna på tvären vilket kan leda till en del missförstånd när föräldrarna tappert kämpar på med att göra sig förstådda. Pappan jobbar för en fjuttig lön i en filmaffär, där ägaren säger att "såna som vi måste hålla samman."
Mamman vill desperat förstå sig på svenskar och få vänner, men trots flertal fikan så får hon aldrig någon inbjudan tillbaka. Men tur är så ger hon inte upp i första...
Visa hela (3 kommentarer)
.."Sätt er vid datorn och blogga om vilken bok ni har valt, vem författaren är, vad boken handlar om och vad som har hänt i det stycke ni har läst hittills.."
Efter mycket letande så kom jag fram till boken Kalla det vad fan du vill.
Författaren är Marjaneh Bakhtiari, och kommer ursprungligen från Iran. Den handlar om en man och kvinna som kommer till Sverige med sina barn, ihop om att finna en ny trygg och stabil tillvaro. Men livet ter sig inte så lätt att vara invandrare i Sverige.
En bättre uppfattning än så har jag ännu inte bildat mig eftersom jag har inte läst något stycke ännu, men det kommer mera framöver!
"Jag ska bara.." som Alfons Åberg säger..
Visa hela (1 kommentar)
Äntligen hemma från jobbet, dags att blogga klart boken.
Ett kort tag senare in i boken fann man Sigbrit mördad till skogs. Utanför hennes hem hade man några månader tidigare sett en bil åka ifrån hennes hus och man misstänkte att det kunde ha varit hennes f.d man. Det visade sig att det inte var han och istället var det hennes älskare som var okänd. Polisen skickade ut en efterlysning på bilen, som snart syntes till. Två ungdomar hade stulit bilen och fyllt den med stöldgods när polisen, tre polismän, uppmärksammade sig på dem. En av ungdomarna hade en pistol och sköt poliserna, som sköt tillbaka.
Försök hänga med nu, jag uppfattade det iaf som väldigt förvirrande; Föraren i den stulna bilen dog utav skotten han fick, två polismän skadades och den andra medbrottslingen försvann därifrån. Och den tredje polisen? Ja han dog!
Hur?! Jag hade då allt betydligt större förväntningar än det boken gav!
Polismannen sov i baksätet i polisbilen när skottlossningen...
Visa hela (3 kommentarer)
Så till de nya romanerna! Jag hoppas att ni kommer att vara nöjda med era val, och uppskatta läsningen av dessa nya böcker. Er allra första logg vill jag ska handla om era första intryck av boken.
1. Vad heter boken och vem har skrivit den?
2. Var utspelar sig boken?
3. Vilka är huvudpersonerna och hurdana är de?
4. Hur beskrivs miljön?
Ge exempel ur texten för att visa vad du menar!
Boken som jag valde heter Polismördaren och författarna är Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Det här är den nionde boken utav tionde i polisromanerna, händelserna utspelar sig under 1974.
Boken utspelar sig i Skåne, där 38-åriga Sigbrit Mård är försvunnen sedan 17 dagar. Man misstänker att hennes försvinnande inte var frivilligt men har inte något bevis som tyder på det. Hennes granne, Folke Bengtsson, var den sista som såg henne innan hon försvann. Folke har tidigare avtjänat ett staff på 7 år efter att ha mördat en kvinna, men Beck hade helvete att få Folke att ens uttala sig...
Visa hela (3 kommentarer)
s 18-24 i textkompendiet; ur Chaucers Canterbury Tales.
*Vad handlar texten om?
*Hurdana var
- riddaren
- tiggarmunken
- frun från Bath
- sockenprästen
Skriv med egna ord och ge exempel ur texten!
*Ge exempel ur texten på två humoristiska och två allvarliga inslag i beskrivningen av personerna
*Texten handlar om en person som talar om sig själv i jag-perspektiv, som i april stannar i Southwark för att åka vidare till Canterbury. På värdshuset, Tabard Inn, kommer en hel drös med människor som också ska till Canterbury. Det är en härlig blandning med människor som ska se relikerna. Efter ett tag känner sig jag-personen bekant med alla och bestämmer sig för att beskriva dem. Jag-personen beskriver en riddare, tiggarmunk, en fru från Bath och en sockenpräst.
*Riddaren tycker jag beskrivs som hjältemodig, alltid på jakt efter nya äventyr och kvinnor att rädda. Såsom han kroppsligt beskrivs så uppfattar jag det som att han mestadels givit sitt utseende, att...
Visa hela (2 kommentarer)
Om jag skulle rekommendera Vad jag älskade av Siri Hustvedt till andra?
Det beror nog vad det är för typ utav bok som personen söker. Till den här boken är jag mig motsägelsefull, eftersom en dålig bok drar man sig för att läsa, medan en bra bok sträckläser man, såsom jag gjorde med den här. Däremot tycker jag att inte att boken levde upp till mina förväntningar om att den skulle fördjupa sig kring en händelse, mellan t.ex. Bill, Lucille och Leo. Visst, det är bra att den inte var förutsägbar men med den snabba takten som åren gick förbi så lämnades jag med känslan är livet inte mer än så här?
Vad jag älskade är en bok om människors förfall, slitna itu mellan desperation och drömmar, oförmögna att fatta egna beslut. Ett utav sakerna som jag ogillade var karaktärernas sätt att bara driva runt, jag fick aldrig någon förståelse till varför dem betedde sig såsom de gjorde. Jag är ändå väl medveten om att det finns betydligt sämre böcker än den här....
Visa hela (1 kommentar)