En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Lise-Lotts bloggis

Slutuppgift litteraturprojekt Svenska A

Halim är född i Sverige men hans föräldrar är ursprungligen araber. Hans mamma gick bort vid tidig ålder vilket var en stor sorg för både Halim och hans pappa. Eftersom att han endast växt upp med sin pappa saknar han en kvinnogestalt. Som liten var Halim ganska ensam. Han var den där blyga killen som hade bra betyg och höll sig borta från bråk.

Det ändrades tyvärr när han börjar på högstadiet. Det var i sjuan det började spåras ur. Han tålde inte all den falskhet som fanns på skolan, vilket kom att leda till en stor personlighets förändring. Halim förändrades till en riktig bråkstake.

Han var i behov av en ny identitet och fann den i sin bakgrund. Även fast Halim tidigare varit väldigt duktig i skolan, slutar han bry sig om sina betyg. Han börjar även bryta på ”Rinkeby svenska” trots att han tidigare talat perfekt svenska. Det är ett sett för Halim att visa att han tar avstånd mot försvenskningen.

Otman Halims...

Skrivet av Lise-Lott, 2007-05-04

Visa hela (1 kommentar)

Idag på geografilektionen kände jag mig som en gammal arabisk vetenskapsman. En sån som bor i ett torn i gamla Bagdad och som bär fez på huvudet tillsammans med långa snabelskor. Jag hade en kikare som jag kunde se hela vägen till Europa med. Ryktet om mig ledde till blandade känslor av hat och nyfikenhet bland dem med högre utbildning. Jag var även känd som Kasanovan. Då kvinnorna ej kunde motstå min vishet samlades de vid mitt torn, i hopp om att få älska med mig (givetvis skulle jag neka dem nöjet, eftersom Marit är den ända för mig).

Det skulle aldrig falla mig in att bli som de intelektuella Dalanda pratar om. De som handlar först och tänker sen, eller de som "vänder kappan efter vinden". Skulle balansen försvinna, kommer jag dock att bli upprorisk, men endast om det är för ett viktigt syfte. Till exempel att sabotera matsalen till Marits ära, för att visa henne att vi har ett gemensamt misstycke mot matrådet och försvenskning. Som tur är pappa inte en sån...

Skrivet av Lise-Lott, 2007-04-20

Visa hela (1 kommentar)

Efter beskedet att Dalanda ska ge sig av, blir han förvirrad och arg. Han ger sig själv en frågeställare, varför ska han fortsätta att skriva? Ena rösten säger åt honom att han ska sluta skriva, tejpa ihop boken och gömma den längst in i den hemliga lådan. Han ser det lönlöst att fortsätta skriva, när Dalanda ändå ska ge sig av, trots löftet om att hon alltid ska finnas där för honom. Halim känner sig sviken.

Den andra rösten har talat till honom med Libyendialekt. Rösten påminner honom att konsten att kunna skriva och uttrycka sig, är det bästa sättet att behålla kontrollen. Om man kan uttrycka sig i ord, har man det farligaste vapnet. Ett ord får inte slut på kulor eller tappar skärpan.

Halim bestämmer sig på grund av detta, att vänta med att lägga boken på hyllan. Han har även tänkt på de forskare som kommer att hitta boken efter hans död och beundra den.

Senaste veckan har inte varit något vidare för Halim, därför tar han upp en lista på saker...

Skrivet av Lise-Lott, 2007-04-06

Visa hela (1 kommentar)

Jag gick in på rummet och kände fetaste kaoset i hjärnan. Jag kände jag behövde släppa bomben från hjärnan. Allt är kaos. Hur kan hon svika mig? Hon säger hon stannar för alltid, men det bara lögn. Dalanda sa hon skulle finnas för mig, men nu hon åker. Gussar är som ormar, man ska akta sig för att hamna i deras grepp, för man vet dom kommer svika.
Jag kände jag behövde skriva för att lugna kaoset. Ord är som fetaste vapnet, när man läser mina texter folk kommer känna mäktighet i orden jag uttrycker.
Mina historie böcker ligger på bordet. Jag borde egentligen plugga, men jag svär vår lärare är fett knaz. Hon ger minst 60 sidor prov, hur ska nån palla? Det känns trögt i hjärnan, orkar inte plugga nu, måste ut och hämta luft.
Så nu har jag varit på promenaden och hämtat andan. På vägen gick jag förbi åsöskolan, jag såg åttorna leka gangsters inför gussarna. De lekte tuffa med baxade moppar och blossade cigg. Gussarna spela svåra, men man vet dom...

Skrivet av Lise-Lott, 2007-03-28

Visa hela (1 kommentar)

Efter att snart ha läst ut hela boken, har jag fortfarande inte fattat ett dug av det jag läst. Boken är alldeles för svår läst för mig. Hon har valt att skriva boken i någon slags poesi form, som gör det nästan omöjligt att hänga med i vad som händer. Här är ett typiskt exempel på hur hon uttrycker sig.

" Ja, märker hon inte hur hon redan, lyft av känslan, nästan klättrar uppför berget? Vart och hur långt kommer hennes skickelse, jag menar hennes skicklighet, att föra henne på dessa olämpliga gånghjälpmedel". Med det menar hon att hennes skor är olämpliga och svåra att gå i (tror jag).

Ibörjan trodde jag att boken skulle bli lättare längre fram och när man kommer in i den. Men nu är jag på de sista tio sidorna och har fortfarande inte kommit in i boken. Det framgår tydligt att hon blir väldigt illa behandlad av sin man. Hennes man är besatt av sin sexuallitet, han slår henne och tvingar henne att gå med på sina sjuka begär. Men boken har på något sett...

Skrivet av Lise-Lott, 2006-11-15

Visa hela (0 kommentarer)

Uppgift 4

1. Tyckte ni i allmänhet att det var lätt eller svårt att förstå häftet?
-Vad var lätt? / Vad var svårt?

2. Vad kom ni fram till var författarens huvudpoäng i häftet?
- I vilket stycke/avsnitt beskrivs det?

3. Ge exempel på ett citat från häftet som du tycker sammanfattar huvudpoängen/huvudtemat i häftet. - Morivera ditt val.

4. Vilka exempel har författaren om läsning bakom ögonen?

5. När kan man enligt författaren få "tunnelseende"?
- Vad kan man göra åt det?

6. Vad tycker du författaren verkar ha för inställning till läsning i allmänhet?
-Håller du med? Varför/Varför inte?

7. Övriga spontana kommentarer eller inlägg som har med detta att göra. (Valfritt)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Jag trodde det skulle bli väldigt svårt att ta sig igenom häftet, när jag först såg det. Det var ett tjockt häfte med liten text....

Skrivet av Lise-Lott, 2006-11-12

Visa hela (0 kommentarer)

1. På vilket sätt har huvudkaraktären/karaktärerna utvecklats i boken jämfört med de första 50 sidorna?

2. Vilka val har huvudkaraktären/karaktärerna ställts inför?
- Vilket val gjorde han/hon?
- Varför tror du valet blev som det blev?

3. Vilka bifigurer har tillkommit och försvunnit ur handlilngen?
- Vilka bifigurer har hängt med hela tiden? (alltså inte huvudperson/personer)
- Är det någon som har återkommit? Vilken effekt fick det i så fall?

4. Har spänningen i boken eller ditt intresse för boken höjts efter de 50 första sidorna?
-Varför har det det tror du? / Varför har det inte det?

5. Utvecklade sig handlingen så som du trodde att det skulle göra efter de 50 första sidorna?
- Vad var det du trodde skulle hända? - Vad hände?

1) Gerti mår bara sämre och sämre av alla övergrepp hon utsetts för, ständigt av sin man.

2) Gertie får väldigt hög status genom att vara direktörns fru, hon har det också väldigt bra ekonomiskt hos honom. Folk är...

Skrivet av Lise-Lott, 2006-11-01

Visa hela (0 kommentarer)

Bokens första sida är väldigt poetiskt skriven. Först får man träffa på Gerti, som också är huvudpersonen. Hon är direktörns vackra fru. Sedan får man träffa på hennes familj, som består av hennes man och son. Gertis man Hermann, som är den framgångsrika direktören, beskrivs som ett riktigt svin, som är helt besatt av sin sexualitet. Sonen är en bortskämd unge som mer och mer börjar likna sin pappa.
Gerti är ute på promenad med sitt barn i början av boken. Det är nutid, även om man kan bli lite förvirrad av språket i boken, som göra att det känns längre tillbaka i tiden. Jag tycker inte boken har hunnit utveckla sig så mycket än, dagarna är sig ganska lika. Jag hoppas verkligen hon lyckas ta sig ut ur röran, men jag har ingen aning om vad som kommer att hända.

Skrivet av Lise-Lott, 2006-11-01

Visa hela (0 kommentarer)