En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Manduss

Amandas blogg

En sak är livsavgörande för hela världens levande varelser och det är miljön

Det finns flera saker som är livsavgörande, som måste fungera för att inte liv ska riskeras. Vi behöver säkerhet i länderna där vi lever. Vi behöver ha sociala skyddsnät för att inte hamna i samhällssprickorna med droger och sjukdomar. Vi behöver hjälpa andra länder bygga upp trygga samhällen. Barn ska ges alla sina rättigheter, överallt.

Men en sak är livsavgörande för alla organismer på hela jordklotet och det är miljön.

Miljön är inte en politisk fråga man kan kompromissa med ekonomisk tillväxt, social standard eller kulturella traditioner. Den här jorden med dess resurser (som vi väljer att kalla dem av en anledning) är allt vi har.

Mänskligheten ska snart skicka iväg testpersoner till Mars för att provbo där för första gången, men Mars har inga resurser att leva av. Där finns inte växter att äta eller rent vatten att dricka. Där finns inte ens luft som vi kan andas. Det tar man med sig här ifrån Jorden.

Vad hände med filmen Lorax? Kommer ni ihåg Lorax och vad han hade gjort? Vi borde vara den lille killen som räddar fröet och återinför liv, men vi är i själva verket den unge Lorax, som förbrukar och förbrukar och snart finns ingenting kvar.
Ordet ekologi kommer av grekiskans oiko=hus och logos=lära. Det betyder samspelet mellan levande organismer och deras omgivande miljö.
Förenklat betyder ekologi samspel. Att ni inte vet det är en skam för era föräldrar (om man är höger) eller för samhället (om man är vänster). Jag säger att det är en skam för mänskligheten.
Att ni inte vet vad ekologin (samspelet) innebär kommer få dödlig utgång. Moder jord kommer 2050 refereras till som Mord av jord.

Så var det sagt. Än en gång. Povel Ramel sa det. Hasse och Tage sa det. Några EU-parlamentariker tog upp det.

I dagens samhälle borde miljökunskap inte vara ett specialområde utan ”allmänt vetande”. Det kemikalieinspektionen vet om ämnen vi släpper ut i sjöar och vattendrag borde alla veta. Det livsmedelsverket vet om matproduktion borde alla veta. Det havsinstitutet vet om havet och dess organismer borde alla veta. För ruckar vi på trådarna i väven av levande ting (livsformer av alla de slag) i förhållande till jordens icke levande resurser så riskerar vi att slå ut oss själva.

Om man tror på en gudomlig kraft som skapat livet och människan till sin avbild bör man vara dödligt angelägen att ändra livsstil redan idag.

Verkar jag arg? Jag är arg.
- När såg du en fisk senast? Förra året? Då har den säkert dött nu av alla cigarettfimpar den svalt som du kastat. Synd att du inte fick din alldeles egenhändigt dödade fisk till middag. Den var ju till och med spetsad med nikotin!

-En arg levande varelse-

Skrivet av Manduss, 2014-03-24 20:03

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?