En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

MaxTs bloggis

Max Törnblad
Slutuppgift litteraturprojekt


Jag har valt att välja de två huvudkaraktärerna, vilka är Matti och Niila. Dessa personligheter är ganska lika varandra och båda är uppvuxna uppe i norra sverige. Både Matti och Nilla är väldigt unga i bokens start så jag kan inte tänka mig att deras tidigare liv har innehållit någon speciell händelse eller liknande, inte vad författaren väljer att berätta i alla fall. Fram till sex års ålder (när boken börjar) kan jag tänka mig att deras liv har varit som vilket som helst barndomsliv på 60-talet.
När boken börjar är dom i den ålder då saker och ting smått börjar hända i livet, man träffar nya kompisar, går i skolan och upptäcker världen utanför ens hem, utan sina föräldrars uppsyn ( skulle gissa på att föräldrar släppte sitt barn utom synhåll i tidigare åldrar på den tiden). Jag tror det är just det som håller på att hända när Matti och Niila träffar varandra, de vill upptäcka världen och ta reda på...

Skrivet av MaxT, 2007-05-08

Visa hela (1 kommentar)

Sid 53-54

När varje dag stickskolans brudar slutade sin sista lektion, fett många dom paserade vårt hus. Chockt snygga brudar. De va 60-tal och fett mycket mascara och kort kjol med plaststövlar. Jag och min polare Niila varje dag vi klättrade upp på snökullen vid mitt hus och kollade på dom. Spela ingen roll hur kallt de var, de utan mössor gick bara för att inte frisyren skulle pajade. De rökte chockt mycket och stank parfyom och rök, jag kommer den lukten ihåg än i dag. Nångång de sa tillochmed tjo till oss. Då vi blev fett röda i ansikte och låtsades leka med snöborgen. Redan som sjuåring vi va intreserade av brudar, men vi va inte kåta, vi hade längtan efter dom bara. Jag gänra skulle pussa på dom och kramas med dom som en katt liten.

Vi tillslut började kasta snöbollar på dom, för att vi ville de skulle se oss som män tror jag det var. Och vi var förvånade att funkade chockt bra. Dom sextonåriga brudarna flydde, som renar de tjutade och skrek, och skyddade med...

Skrivet av MaxT, 2007-04-22

Visa hela (3 kommentarer)

Uppgift 2

Uppgift 2

Fortsättningen i min bok hade inte några som helst likheter med vad jag skrev, men det hade jag inte heller räknat med. Anledningen till varför det var så svårt att ens ha någon aning om vad som skulle hända efter att jag slutade läsa på sid 52, var att än så länge i min bok, så har inte kapitlerna hängt ihop på något sätt, och det är det som är lite speciellt med den här boken.

Jag skrev att jag trodde att händelsen i ladan skulle få mer betydelse, till exempel att Matti skulle bli lite små rädd för Niilas pappa. Men i fortsättningen så nämner inte författaren nånting alls om det som hände i ladan, utan han fortsätter direkt in på en ny berättelse där han berättar hur Matti och Niila känner sig manliga när de kastar snöbollar på sjuttonåriga tjejer, och att de en dag efter skolan åker skidor ner för Laestadius backen.

Enda likheten jag kan finna, som knappt är en likhet värd att nämna egentligen, är att Matti i...

Skrivet av MaxT, 2007-04-06

Visa hela (1 kommentar)

Max Törnblad, C6, Kursgrupp Torsdag Cecilia Duringer
BERNADOTTEGYMNASIET VT 2006 Svenska A


Jag har läst: Populär musik från vittula, till sida 52. Här är min fortsättning.

De var en tidig men förvånansvärt varm morgon, för att vara en morgon i pajala, när jag glatt traskade över till Niilas hus. Händelsen i den lilla ladan två dagar tidigare hade fått mig att hysa en viss rädsla för Niilas pappa, men jag har senare i livet förstått att rapp och dylikt förekom rätt ofta på den tiden i våra trakter, även om jag själv aldrig blev utsatt för det.
När jag närmade mig Niilas hus såg jag att hans pappa Isak satt där med en stor kopp kaffe i handen och läste tidningen i deras trådgård, denna ljuvliga söndagsmorgon. Isak hade nästan aldrig ens gjort ett försök till att konversera med mig, och med tanke på att han säkert fortfarande var förbannad på mig för vad vi hade gjort i ladan, så ville jag helst undvika att bli sedd av honom....

Skrivet av MaxT, 2007-03-30

Visa hela (1 kommentar)