En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

MaxTs bloggis

Ingen rubrik

Max Törnblad
Slutuppgift litteraturprojekt


Jag har valt att välja de två huvudkaraktärerna, vilka är Matti och Niila. Dessa personligheter är ganska lika varandra och båda är uppvuxna uppe i norra sverige. Både Matti och Nilla är väldigt unga i bokens start så jag kan inte tänka mig att deras tidigare liv har innehållit någon speciell händelse eller liknande, inte vad författaren väljer att berätta i alla fall. Fram till sex års ålder (när boken börjar) kan jag tänka mig att deras liv har varit som vilket som helst barndomsliv på 60-talet.
När boken börjar är dom i den ålder då saker och ting smått börjar hända i livet, man träffar nya kompisar, går i skolan och upptäcker världen utanför ens hem, utan sina föräldrars uppsyn ( skulle gissa på att föräldrar släppte sitt barn utom synhåll i tidigare åldrar på den tiden). Jag tror det är just det som håller på att hända när Matti och Niila träffar varandra, de vill upptäcka världen och ta reda på vad som finns i den.

Matti är uppväxt med sin pappa, mamma och syster, i en liten villa nånstans i Vittula. Niila, som Matti träffar för första gången i en lekpark i början av boken, lever också i Vittula med sin stränge pappa Isak och hans mamma och två bröder. De tar en ganksa lång tid, innan Niila faktist talar i Mattis närhet för första gången, och det är en av personlighetsdragen som Niila bär på. Han är väldigt tystlåten av sig, och säger inte så mycket till Matti eller till någon annan. Det tror jag kan bero en hel del på hans uppväxt, där jag tror att pappan kan ha spelat in en del. En annan egenskap som Niila bär på är att han har lärt sig ett helt främmande språk, genom att lyssna på radion. Det språket får han användning av i kyrkan när det kommer en man från afrika, och Niila är den ända som förstår vad han säger.

Matti är inte heller speciellt högljud av sin, vilket man har hört ska vara ganska vanligt bland folk som bor uppe i norr. En personlig egenskap som Matti har är att han har stor och livlig fantasi. De ser vi till exempelt när Matti blir inlåst i spisen i förådet bakom stickskolan och han fantiserar att han sitter där i flera år, och tillslut har vuxit så mycket att han inte längre för plats. Fantasin är nog en av de saker som gör att Matti och Niila kan ha en god vänskap utan att behöva kommunisera så mycket.

Deras relation är ganka enkel men ändå lite små konstig enligt mig. De säger inte mycket till varandra, utan kommuniserar med mycket få ord men de förstår varandra bra ändå, och jag tror att både Matti och Niila tycker det är bäst så.
Lugn, är ett ord som spelar in på både Niila och Matti. Även om de söker spänning genom att göra saker som verkar förbjudna och kanske till och med farliga, så är lugn den största känslan jag får när jag läser om dem i boken. Med lugn menar jag saker som, att de inte säger så mycket, inte vill ha uppmärksammhet och inte vill stå i centrum. Men ändå finns där alltid ett sug av spänning, och den får de genom att leka med sin fantasi och göra saker som verkar lite extra farliga och spännande.

Jag tycker det är svårt att få grepp om personerna i den här boken, dels för att de har speciella personligheter och dels för att de som sagt är väldigt tystalåtna. Boken är också skriven på ett ganska avancerat sett, vilket gör den speciell.

Skrivet av MaxT, 2007-05-08 23:39

Jag tycker tvärtom att du just lyckas få grepp om personerna, du är väldigt duktig på personlighetsbeskrivningar och det är roligt att läsa din text vilken är välskriven och genomarbetad. Du gör mycket intressanta iakttagelser och det märks att du reflekterat över vad du läst. Mycket bra!

/Carim

Skrivet av cecilia, 2007-05-12 17:19

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?