En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Mims

Mims' bloggis

min skolblogg.

Namn: Mimmi Grafström, B4
Vårterminen 07
Bok: Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi

Jag har valt de två självklara huvudkaraktärerna i boken, som är Matti och Niila. Båda pojkarna kommer ifrån Pajala i Norrland, en liten håla där ingenting händer.
Pojkarna är runt fem-sexårs åldern när de träffas för första gången och de blir snabbt vänner. Pojkarna är olika varandra, men ändå inte. Dem kommer från olika familjer då Matti har en lite "finare" familj medan Niila blir slagen av sin pappa. Niila är även väldigt tystlåten av sig och ibörjan av deras vänskap trodde nästan Matti att Niila var stum. När Niila väl började att prata, pratade han ett språk som Matti trodde att han hade hittat på själv. Men egentligen hade Niila lärt sig att prata esperanto, ett afrikanskt språk, via radion.
Matti är inte heller speciellt pratglad. Han håller sig lite i skymundan och han tänker mycket. Han har en otroligt fantasi, det har båda pojkarna. Kanske därför...

Skrivet av Mims, 2007-05-20

Visa hela (0 kommentarer)

Jag heter Mimmi Grafström och läser Populärmusik från Vittula.
Här är en omskriven del av slutet på sidan 62 till 63.

Ja blev mer å mer nyfiken på kopiorna, så ja gick fram och började snacka med dom. De snackade på svengelska att de hade på vägen hit mellanlandat i London och sett Beatles.
Ja sa åt dom att sluta ljuga, men kopiorna sa nått i stil med "Walla dom åkte förbi utanför vårt hotell i en Caddy å massa guzzar hade stått å skrikit till dom".
Kopiorna hade tjackat nått oxå. Ur en påse plockade de upp en singel.
-Beatles. Röken roll musis, läste jag.
- Rock 'n' roll music, sa kopiorna och flinade åt mitt uttal och tänkte nog att jag var allt bra keff.
-Vasse kusin, it's for you, sa dom.
Niila tog skivan och stirrade på den så jag trodde hans ögon skulle ploppa ut. Han höll i den så försiktigt som om att han trodde att den skulle spricka vid minsta rörelse.
-Najs! Schyst! sa Niila lyckligt. Han sniffade på skivan och höll upp den i...

Skrivet av Mims, 2007-04-27

Visa hela (1 kommentar)

Heter Mimmi Grafström och läser "Populärmusik från Vittula".

Ingenting som jag skrev i det tidigare inlägget stämde. Eller, det vet jag egentligen inte.
Eftersom varje kapitel handlar om helt olika saker, så fick jag aldrig reda på vad som hände efter att pojkarna hade ramlat med skidorna. Kanske stämmer min teori, kanske inte. Det är bara författaren som vet.
Kapitelet efter skidåkningen handlade om Niilas farmors begravning. Jag vet att du, Cecilia, vill att jag ska skriva runt ett A4 nu, men jag vet inte vad jag ska skriva mer eftersom boken är som den är.

Hej då lilltå

Skrivet av Mims, 2007-04-27

Visa hela (1 kommentar)

Hej heter Mimmi och håller på att läsa Populärmusik från Vittula och detta är vad jag tror kan vara fortsättningen från sidan 58.

Allt var mörkt. Jag rörde försiktigt på tårna. Försiktigt på fingrarna.
Än så länge inget brutet. Rörde lite på vänsterfoten, det gick bra. Provade att röra på högerfoten, men fick en strålande smärta i foten. Vågade än så länge inte öppna ögonen. Vågade inte se om jag var blodig eller inte.
Smärtan i foten kändes mer och mer för var sekund som gick. Hade jag brutit den? Eller bara gjort illa den lite granna?
Vart var Niila? Jag visste att jag var tvungen att öppna ögonen, men var rädd för det jag kanske skulle få se. Försiktigt öppnade jag ena ögat, sedan det andra. Mörkret som omgav mig gjorde mig nervös. Kollade ned på min kropp. Inget blod som syntes i alla fall. Tittade åt sidorna, letade med blicken efter Niila. Jag såg honom några meter nedanför mig, under en gran. Jag ropade på honom men fick inget svar. Jag...

Skrivet av Mims, 2007-03-30

Visa hela (1 kommentar)

Jag heter Mimmi Grafström, B4, vårterminen årk 1.
(Läsning bakom ögonen)

Jag tyckte innehållet i texten egentligen var ganska enkel men det var ointressant att läsa, nästan ingen styckindelning eller rubriker, vilket gjorde att texten blev svårare att läsa och att det var svårt att koncentrera sig på att läsningen. Det märktes ganska tydligt att texten är till för universitetstudier och äldre läsare.

Författaren vill få fram att det faktiskt inte är ögonen som ser utan att det är hjärnan som ser, ögonen bara förmedlar medan hjärnan bestämmer vad det är vi ser (det skriver författaren i början av häftet).
"Det är hjärnan som ser, ögonen bara tittar" tycker jag sammanfattar författarens åsikt.

För att kunna läsa måste man självklart kunna se, men man behöver även fakta om vad det är man läser, för då blir det enklare att läsa. Om du läser om något du inte vet någonting om och inte har något intresse i det (t.ex. atomer) så...

Skrivet av Mims, 2007-01-15

Visa hela (0 kommentarer)

Jag heter Mimmi Grafström, går i torsdagsgruppen höstterminen 06 och jag läser Da Vincikoden av Dan Brown.

Jag har nu läst 100 sidor till efter min förra bloggning.
Huvudpersonen Robert Langdon stod fortfarande vid kroppen tillsamans med polischefen Fache, när en kvinnlig kryptolog, vid namn Sophie Neveu kommer in i boken. Hon presenterade sig och gav Langdon hennes mobil, hon sa till honom att han skulle knappa in en kod för att han hade fått ett medelande av den Amerikanska ambassaden. Fache började bli mer och mer irreterad / frustrerad och han gillar inte Sophie något vidare.

Langdon knappade förvirrat in koden och lyssnade av medelandet på mobilen där han får höra Sophies röst som säger att han är i fara. Efter samtalet spelar Langdon sjuk och går till toalätten där han träffar Sophie som berättar för honom att han har en sändare på sig och att Fache misstänker honom för mordet på Sanuéire. Langdon blir alldeles chockad över nyheten och innan han...

Skrivet av Mims, 2006-11-15

Visa hela (0 kommentarer)

Jag läser Da Vincikoden, och här svaren på upg.2

Efter att ha läst första sidan av Da Vincikoden får man känslan av spänning, nyfikenhet och vemod. Boken börjar ganska brutalt och efter första sidan kan man konstatera att ett mord kommer äga rum väldigt snart.
Personen som man tror kommer bli mördad heter Jacques Sauniére och är en känd intendent på konstmuséet Louvren i Paris. Han beskrivs som en gammal person med en mörk hemlighet, en hemlighet som senare kommer bli hans död. Mördaren, är en storvuxen albino med rosa-röda ögon som kallas för Silas. Han tjänar Gud, och en rörelse som heter Opus Dei, vilket bland annat innebär att han går runt med ett cliceband som är ett nitband spänt runt låret. Han gör så för att han ska känna en smärta, precis som Jesus gjorde på korset. Boken är i mordern tid, så man kan undra vilken idiot som skulle gå omkring och plåga sig själv för att känna samband med Jesus.

Huvudpersonen är Robert Langdon, en...

Skrivet av Mims, 2006-11-06

Visa hela (0 kommentarer)

Okej då provar vi att göra uppgift ett.

Vilken uppgift är det?
upg. 1
Vad heter du?
Mimmi Grafström
Vilket kurs, vilken kursgrupp och termin gäller uppgiften?
Svenska A, höstterminen. År 1

Vad heter boken du lånade?
Da Vincikoden
Vad heter författaren?¨
Dan Brown
När är den ifrån?
2003

Vad fick dig att välja just den här boken?
Jag hade läst Dan Browns tidigare bok, Änglar och demoner och tyckte den var ruskigt bra så då blev jag väldigt nyfiken på Da Vincikoden. Många av mina kompisar har även läst boken och tyckte den var väldigt bra, vilket gjorde mig ännu mer nyfiknare att läsa den.
Vad verkade den handla om? (innan du började läsa)
Boken verkade handla om en symbolforskare som blir tillkallad till Louvren i Paris för att studera en person med ett märkligt schiffer på kroppen som har blivit mördad. Det Langdon (symbolforskaren) inte vet om är att polisen misstänker att han är...

Skrivet av Mims, 2006-11-02

Visa hela (0 kommentarer)