En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Mustis bloggis

Berättelsen utspelar sig någonstans i en Stockholms förort, Stensby heter stället. Det är ganska blandat mellan Svenskar och Invandrare. Jag tippar på att det är cirka 70-80 talet som berättelsen börjar på.

Huvudpersonen är Lotta, Hon bor med sin mamma och lillebror, hennes mamma och pappa är skilda.
Lottas och hennes mors ekonomi är inte så bra, så de lever ganska "sparsamt", det uppstår små konflikter mellan Lotta och hennes kompisar. små mobbningar förekommer hela tiden.
En viss avundsjuka kan uppfattas när man läser boken, alltså att folk i texten är lite avundsjuka på varandra. Tex När Lotta säger att hon har fått eN egeN telefon som födelsedags present, då säger hennes kompis;
- "Gud vilken tråkig present".
Självklart säger Lotta att det inte var en födelsedagspresent bara såder men...Osv.

Hursomhelst, tycker jag att boken är jätte bra, den är lite förvirrade eftersom den går snabbt framåt. Man läser 10-15 sidor sen så är allting nytt! Hon har...

Skrivet av Musti, 2006-05-31

Visa hela (1 kommentar)

Skulle man skicka V.8 uppgifterna till Cecilia? ( Dagboksformat uppgiften)?

Skrivet av Musti, 2006-03-03

Visa hela (2 kommentarer)

Hej Cecilia
jag känner att jag är lite efter med uppgifterna, läsandet och bloggen, därför att jag är verkligen upptagen med intensiv matten. jag hoppas att du tar (pytte) lite hänsyn till detta.
men ajja, kortsagt så försöker jag göra uppgifterna så snabbt som möjligt. :))


Jag har inte hunnit läsa så mycket av boken (bara fram till sid 126).

Jag har inte märkt så himla mycket skillnad på Halims tänkande och agerande ännu. Men han har ju blivit kär i Marit. Det kanske kan ändra hans tänkande längre fram i boken.
Men en sak har jag märkt på Halims tankar, han har börjat få lite respekt åt Alex. Förut ville han alltid "knäcka" honom, men nu så tänker han efter innan han säger någonting åt honom.
Tex. När de hade nutids orientering i samhälls lektionen. Halim fick ju bra resultat jämfört med Alex. Där ville Halim jätte gärna, typ "trycka ner" Alex för hans resultat, men sen så märkte han att Alex såg ledsen ut,då struntade Halim i att säga...

Skrivet av Musti, 2006-03-03

Visa hela (2 kommentarer)

1) Halims och Dalandas relation till varandra är mycket bra, båda gillar att prata om politik och poesi (arabisk poesi). Deras samtal går nästan alltid ut på politik runt världen, speciellt det svenska samhället. De tycker att svenska samhället är inte bra etc.
"integrationsplanen" som de pratar om, är hur folk med invandrarbakrund har det och hur de ska fortsätta att integrera till det svenska samhället.
Halim och Dalanda tycker att det är bara skitsnack. De verkar vara emot integrationsplanen som politikerna pratar om.
De säger att invandrare kan inte bli "svennar"...


2) Jag skulle prata med Halim om att folk i Bernadottegymnasiet inte bryr sig om hans politik, så länge han bara babblar på. Visst skulle det vara intressant om man har en diskussion i klassrummet och få höra Halims åsikter. Jag skulle också ha sagt till honom att lugna ner sig lite när det gäller politik, inte överdriva med hans ideologi och syn mot svenska samhället.
Jag skulle varna honom om att...

Skrivet av Musti, 2006-02-20

Visa hela (2 kommentarer)

Halim drar till skolan, på vägen dit så läser han metro- tidningen och får syn på "integrationsplanen" (en artikel) som Dalanda pratade om. Han bestämmer sig för att spara tidningen, för att visa pappa.
Halim sitter i matsalen och äter lunch då han får besök från Mårten. Mårten är polack, just därför visar Halim artiklen till honom också. Halim tycker att det berör Mårten lika mycket som det berör Halim.
Hristo kommer in till matsalen, han överaskar Halim med sitt "gäng". De hoppar på Halim och vill slå honom. Hristo och hans gäng bär ut Halim till skolgården för att slå honom. Under tiden skriker Halim högt om att de ska släppa honom, ifall de inte gör det så kommer det sluta illa till, säger han.
De går förbi matanten men hon tycks inte reagera, där börjar Halim att hata henne också.
I Skolgården lyckas han få sig loss från Hristos gäng, han sparkar, slår och skallar folk tills han märker att han kan springa bort därifrån. Han kommer hem och känner att...

Skrivet av Musti, 2006-02-15

Visa hela (1 kommentar)

Oliver, jag tycker att du ska ta bort den bilden som du har på din profil. Det är faktiskt inte roligt. Det är kränkande och provocerande tycker jag. Va snäll nu och tabort den så snabbt som möjligt.....

Skrivet av Musti, 2006-02-14

Visa hela (13 kommentarer)

Halim kollar på nyheterna med sin pappa, det handlar om Sharons promenad vid Klippmoskén. Många har dött och Halim är ilsken på Sharons tal om att de sätter hårt -mot-hårt.
Nyhets presenteraren varnar för läskiga bilder, då får Halim och pappan syn på flera bilder på folk som har dött eller håller på att dö under skottlosning som verkar pågå enhel del. De ser en man med sin son som försöker undgå från Israeliska soldaternas beskutningar, till slut dör förmodligen både sonen och pappan.
Halims pappa suckar och byter kanal. Han pendlar mellan flera kanaler och det tycker Halim inte om. Han ville ropa "BYT" men tänker i efterhand att det är respektlöst mot pappan.

Pappan fastnade vid TV-SHOPPEN, de visade om en liten praktiskt symaskin som kostade nästan ingenting.

Halim kommer plötsligt ihåg hur det var förr när mamman var med. Att pappan "fylldes" med kaos" när han kollade på TVn och såg Beirut i ruiner. Han slängde fjärrkontrollen från andra våningen och...

Skrivet av Musti, 2006-02-13

Visa hela (0 kommentarer)

...Halim tycker att Nourdines roll är töntig.
Halim påstår att Nourdine passar in på bättre roller som är realistiska. Som en gång när han spelade en taxichafför eller när han var en kebabgubbe i en kiosk.

Halim åker till Skärholmen för att prata med Dalanda, där berättar han om första skolveckan.
Han berättar också om hemspråket, att skolan har slutat med hemspråkskurser. Dalanda blir arg. (Eld och lågor, som det står i boken). Hon börjar genast berätta om integrationsplanen, Halim frågar henne om vilken integrationsplan. Då börjar Dalanda fråga frågor till Halim om hans pappa. Hon frågar tex om han är rättrogen, om han ber fem gånger om dagen osv.
Halim vill inte säga att hans pappa inte utför dessa grejer så han väljer att ljuga istället. Men märker själv att han ljuger för mycket på en och samma gång, så han tar det lugnt och berättar sanningen då och då.
De pratar under en lång tid om Halims pappa.

Halim och Dalanda går mycket in på politik i...

Skrivet av Musti, 2006-02-12

Visa hela (1 kommentar)