En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Mustis bloggis

Ett öga rött,- sid 9-30

Halim hjälper sin pappa i affären, eftersom det är sista dagen på sommarlovet.
Han sätter upp "rea" affischer m.m.
Senare på dan ber han om lov från sin pappa att åka till Skärholmen för att köpa några böcker till skolan. På vägen dit träffar Halim en kvinna som heter Dalanda, hon är ganska "Nationalsitisk" av sig. Hon godtar ingenting annat än arabisk poesi, kultur, språk osv. Det "smittar" Halim också. Halims Pappa är tvärtemot Dalanda.
Jag tror att det kan påverka relationen mellan Halim och hans pappa.

Halim får en bok från Dalanda, hon säger att om Halim kämpar och pluggar hårt så kommer han att kunna skriva bra på arabiska som han pratar. Boken som han får från Dalanda är tom, så Halim börjar skriva i den, det blir hans dagbok.

Nordine är hemma hos Halim, han har fått en ny roll i ett pjäs som heter Per Gynt, med sig har han 2 pkt ciggaretter och pistagenötter.Halim och hans pappa hjälper Nourdine att översätta svåra ord till arabiska. De svenska orden är rätt gamla så de får lov att slå upp svenska ordböcker osv. Halim tycker att pjäsen är töntig...


Huvudrollen är självklart Halim men många i Halims omgivning är ofta med. Tex Halims pappa, Nourdine som är en vän till pappan och Dalanda. De förekommer nästan hela tiden i boken.
Boken själv handlar om Halims liv.


Halim; en tonåring som har ideer, tycker att mycket är orättvist. Han gillar att klottra i skolan osv.

Halims pappa; Halims pappa försöker anpassa sig i samhället, han vill jätte gärna att Halim lär sig svenska så bra som möjligt osv.

Nourdine; En vän till Halims pappa, Nourdines intresse är teater. Han försörjer sig nog med att spela olika pjäser. I övrigt brukar han vara hos Halim hela tiden och driva runt hela dagarna.

Dalanda; är en gammal kvinna (tror jag) som har rest mycket. Hon är så "nationalistisk/patriotisk" av sig själv att hon måste säga att arabiska författare, poeter, forksare är mycket bättre än västvärldens, hon påverkar Halims syn på nästanm allting...


Boken är jätte bra, jag tyckte verkligen om den. Den fångar ens intresse från början. Fast det är lite svårt att läsa eftersom det är bara slang-ord och skrivet på tal- sätt, tror jag?.......

Skrivet av Musti, 2006-02-12 12:17

Mustafa,
En bra inledning på din logg! Kul att du gillar boken. Visst tar det ett tag innan man vänjer sig vid att läsa på slang/talspråk, men när man väl kommit in i rytmen går det lättare. Man är ju van att höra orden, men inte alls lika van vid att se dem i skrift, och framförallt inte se den omvända ordföljden i meningarna i skrift.

Skrivet av cecilia, 2006-02-13 14:35

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.