En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Mystiques bloggis

SVENSKAUPPGIFT OM BOKEN "DET GÅR AN"

Kapitel 2
Nu när dom är framme i Strängnäs stiger både serganten och passagererskan av tillsammans och han frågar henne artigt om han får bjuda henne på frukost vid något trevligt ställe eftersom han tycker att matsalen i ångbåten är så trist.
Hon blir rörd och tackar jag och han tar henne under armen och för henne genom den fina staden.
Även om hon tycker att Linköping är vackrare så kan hon hålla med om att Strängnäs är en förtjusande stad med gamla och små hus, den känns helt enkelt trevlig och trygg.
Dom promenerar tillsammans genom gränder och stigar och kommer fram till ett s.k. värdshus.

Serganten går fram till disken och frågar den unga kvinnan som står där vad det finns för frukost att välja på, och med hög ton säger han att han inte vill någon liten frukost.
När dom har beställt går dom in i ett litet och mysigt rum där dom tar av sig ytterkläderna och sätter sig ned.
Nu börjar deras riktiga konversation med varandra precis som dom kände varandra.
När dom har ätit färdigt hörs signalskottet, alltså båtens signal för avfärd inom kort.
Hon blir stressad och tar på sig kläderna slarvigt och betalar notan, serganten blir naturligtvis förvirrad eftersom han skulle betala notan, han skulle bjuda henne på frukost precis som en gentleman ska göra.

När dom kommer ut från värdshuset tar han henne under armen och går vägen tillbaka till ångbåten.
Självklart vill serganten visa henne domkyrkan men med tanke på att båten snart ger sig av så måste dom gå vidare.
Under promenaden frågar Sara serganten, hur det kommer sig att han vet hennes namn och att hon vill veta hans namn, han svarar inget utan bara hans namn, Albert.
Dom går uppför landbryggan och är tillbaka på samma ställe där dom träffades för första gången, landbryggan tas in och båten ger sig av.
Därmed avsked från Strängnäs.

Skrivet av Mystique, 2006-03-05 18:26

Janina,
Bra att du fortsätter lyssna, det verkar som att det funkar ganska bra med ljudboken!
Varför blir Albert förvirrad när Sara betalar för frukosten?
Hur skulle du beskriva deras relation? Verkar de flirta med varandra? Hur skiljer sig deras relation från två människor som närmar sig varandra idag? Tänk på att boken är skriven på 1700-talet.

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-03-23 15:53

Cecilia
Albert blir förvirrad därför att han var säker på att han skulle betala frukosten eftersom det är ju män som ska göra det, speciellt på den tiden då mannen ska vara gentleman och bjuda kvinnan och följa henne hem.

Albert och Sara har typ en vänskapsrelation men som byggs upp till en kärleksrelation.
Dom har inte en vanlig vänskapsrelation till varandra utan en sådan när man lär känna en person som man känner lite för, kanske inte kärlek än men endå något som känns speciellt.
Och eftersom dom på ett blygsamt sätt flirtar med varandra så betyder ju det att det är en förälskelse på gång.
Man märker klart att dom flirtar med varandra men det är en skillnad gentemot idag.

Deras relation hade skiljt sig genom att dom skulle nog redan vara tillsammans idag därför att i dagens samhälle ska allting gå fort och allting startar tidigare.
Jag tror att förr så var man försiktigare inom många saker, och om man träffade en person som man känner lite för så blir inte det första att man hoppar i säng med honom/henne utan att man långsamt lär känna varandra.
Idag är det oftast många som bestämmer sig för tidigt eller att sjävla nyförälskelsen går för fort så att den inte får någon funktion.

En annan skillnad hade varit deras sätt att kommunicera med varandra eftersom då var man mer blyg och kanske inte lika säker på sig själv medans idag så använder killarna ett annat språk gentemot tjejer och tvärtom beroende på vilka dom är, och dom båda könen är nog mer vågade gentemot varandra.
Till exempel som när Albert frågar Sara att dom borde blir närmre bekanta med varandra och Sara svarar tyst och blygsamt att hon vill det, hade dom sagt det idag så hade det nog varit skrivit på ett mer annorlunda och vågat sätt alltså att Albert hade frågat att "vi borde träffas mer" och Sara hade svarat "ja, jättegärna" och så hade hon gett ut hennes nummer.

Och självklart hade deras sätt att behandla varandra skiljt sig, eftersom som jag skrev tidigare att mannen "ska" vara gentleman och kvinnan ska tacka och ta emot och vara blyg.
Idag så hade nog inte han varit lika artig på samma sätt, självfallet hade han varit artig och bjudit på saker men kanske inte följt henne och bevakat henne på samma sätt och inte varit lika försiktig som han är mot henne.
Hon hade nog varit lite mer framfusig och utan tvekan tackat ja till hans bjudningar och hade kanske varit lite kaxig men det här beror ju jättemycket på vem man är.

JaninaDanes

Skrivet av Mystique, 2006-03-23 19:30

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.